Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

КР 2 мод Башинський Правонормотворчість

.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
189.95 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Чернігівський державний технологічний університет

Кафедра філософії та соціально-гуманітарних дисциплін

Контрольна робота

з дисципліни

Правове забезпечення державного управління”

модуль 2

Правонормотворчість

в державному управлінні

Виконав:

студент групи ЗДСВ-111 _______________ Д.А. Башинський

№ зал. книжки 116703

Перевірив:

старший викладач _______________ М.І.Світенок

Чернігів ЧДТУ 2012

ПЛАН

1

Право(нормо)творчий процес. Юридична техніка.

3

2

Приклади правонормотворчості в діяльності Новозаводської районної у м. Чернігові ради

4

3

Класифікація актів органу місцевого самоврядування

9

4

Список використаних джерел

10

Додатки

11

Право(нормо)творчий процес. Юридична техніка.

Нормотворчий процес - спеціальна організаційно-правова діяльність уповноважених суб’єктів, яка полягає в ініціюванні, підготовці, розгляді проектів нормативно-правових актів та прийнятті (виданні) цих актів

Нормотворчий процес регулюється Конституцією України, законами та прийнятими відповідно до них підзаконними нормативно-правовими актами.

Нормотворчий процес здійснюється за процедурою, що складається з самостійних, логічно завершених етапів і організаційно-технічних дій з підготовки та прийняття (видання) нормативно-правових актів — стадій:

Стадії існують у будь-якому адміністративному провадженні. Кожному виду адміністративних проваджень притаманні свої стадії, які не повторюються в інших видах. Саме тому через стадії, через їх аналіз характеризується адміністративне провадження. Тобто, розглянути або дати характеристику тому чи іншому адміністративному провадженню здебільшого означає — проаналізувати кожну з його стадій.

Так, провадження по виданню нормативних актів управління складається з п'яти стадій:

1) встановлення потреби видання нормативного акта. На цій стадії збирається інформація про стан справ, виявляються ситуації, що потребують нормативного врегулювання;

2) підготовка проекту акта. На цій стадії готується проект. Підготовка включає такі дії: визначення виконавців, узгодження (візування) проекту, його створення, якщо це потрібно; визначення строків розробки та ін.;

3) винесення проекту на обговорення органу управління. На цій стадії проект оцінюється органом управління, обирається оптимальний варіант рішення;

4) прийняття рішення по проекту. На цій стадії проект визнається прийнятним або неприйнятним. Саме тут проект перетворюється на юридичний документ;

5) опублікування акта. На цій стадії здійснюється опублікування акта, тобто доведення його довідома посадових осіб.

Приклади правонормотворчості в діяльності Новозаводської районної у м. Чернігові ради

Правонормотворчу діяльність виконавчих органів районної у місті ради розглянемо на прикладі 2-х документів, які готуються організаційим відділом районної у місті ради в межах його компетенції:

  1. Рішення виконавчого комітету районної у місті ради від 12 грудня 2011 року №282 “Про орієнтовний план роботи Новозаводської районної у м. Чернігові ради на перше півріччя 2012 року”;

  2. Рішення районної у місті ради від 29 вересня 2006 року “Про Положення про помічника-консультанта депутата Новозаводської районної у м. Чернігові ради шостого скликання”.

Рішення виконавчого комітету районної у місті ради від 12 грудня 2011 року №282 “Про орієнтовний план роботи виконавчого комітету Новозаводської районної у м. Чернігові ради на перше півріччя 2012 року

Організація роботи виконавчого комітету районної у місті ради проводиться відповідно до ст.ст. 51 - 54 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” [2] та Регламенту виконавчого комітету ради та її виконавчих органів, затвердженого рішенням виконкому від 13 квітня 2009 року № 75.

Повноваження виконавчого комітету, його керівництва та виконавчих органів, порядок їх діяльності визначаються Законом України “Про місцеве самоврядування” та іншими нормативно-правовими актами, рішенням Чернігівської міської ради від 19 червня 2002 року “Про визначення повноважень, які здійснюють районні в місті ради та їх виконавчі органи” зі змінами та доповненнями, а також Регламентом виконкому.

Плановість є обов’язковою умовою та одним із засобів організа­ційного забезпечення діяльності виконавчого комітету 1, що є юридичним мотивом необхідності прийняття відповідного нормативного акту.

Свою практичну діяльність виконавчий комітет здійснює виходячи з програми соціально-економічного розвитку району, розроблених і затверджених районних заходів, цільових програм, плану роботи районної ради, з урахуванням планів роботи обласної ради, обласної державної адміністрації та міської ради і міськвиконкому. Тому однією з основних функцій планування роботи виконкому є узгодження дій структурних підрозділів ради, депутатськиї постійних комісій, взаємодії з органами місцевого самоврядування вищого рівня та органами виконавчої влади.

Орієнтовний план роботи виконавчого комітету формується на півріччя і регламентує основні форми і методи роботи виконавчих органів ради: проведення засідань виконавчого комітету два рази на місяць, комісій, нарад, організаційно-масових заходів, питання роботи з кадрами, взаємодії з органами самоорганізації населення, здійснення контрольних функцій.

Функція підготовки орієнтовного плану роботи виконкому покладена на організаційний відділ, що відображено у Положенні про організаційний відділ районної у місті ради, планах відділу на 2-й та 4-й квартал року, а також самим планов роботи виконкому на попереднє півріччя.

Таким чином, рішення про підготовку даного нормативного акту ухвалюється з прийняттям попереднього рішення, в даному випадку – рішення виконкому районної у місті ради від 14 червня 2011 року № 115 “Про орієнтовний план роботи виконавчого комітету районної у місті ради на друге півріччя 2011 року”.

Розробка проекту рішення розпочинається зі складання плану-сітки на наступний рік, у якому, за пропозиціями виконавчих органів ради, помісячно розподіляється тематика основних питань, що виносяться на розгляд виконкому.

Організаційним відділом роздається керівникам виконавчих органів, головам постійних комісій ради бланк-пропозиція, у якому передбачені тематика і строки проведення не тільки засідань виконавчого комітету, а й постійних депутатських комісій та пленарних засідань сесій ради.

Надалі, порядок формування плану роботи виконкому наступний:

  • виконавчі органи районної у місті ради на основі аналізу виконання програми соціально-економічного розвитку району і реальної ситуації, що склалася, а також на виконання орієнтовного плану роботи ради2, документів вищестоящих органів вносять за 30 днів до початку нового півріччя керівникам районної у місті ради, згідно з розподілом обов’язків, конкретні пропозиції щодо питань, які доцільно включити до плану роботи виконавчого комітету;

  • внесені пропозиції розглядаються, уточнюються і доповнюються заступниками голови і після погодження, не пізніше як за 20 днів до початку наступного півріччя, передаються організаційному відділу районної у місті ради для формування проекту плану роботи;

  • підготовлений організаційним відділом до 25 числа останнього місяця півріччя проект плану роботи погоджується з заступниками голови районної у місті ради, керуючим справами виконкому, візується ними і вноситься на розгляд виконавчого комітету на останнє засідання поточного півріччя.

До орієнтовного плану роботи виконавчого комітету, крім календарного плану і тематики засідань виконкому, включається розділ проведення організаційної та кадрової роботи (проведення нарад, засідань комісій, рад, комітетів, організація найбільш значимих заходів), а також розділ здійснення контрольних функцій за виконанням рішень виконкому та розпоряджень голови районної у місті ради.

Як річний план-сітку, так і проект рішення виконавчого комітету щодо орієнтовного плану роботи виконкому на півріччя, проходять стадію попереднього розгляду.

Загальним відділом районної у місті ради перевіряється відповідність підготовленого документу вимогам регламенту: проекти рішень повинні бути обгрунтованими, конкретними в постановці завдань, з чітко визначеними виконавцями і термінами виконання, містити посилання на норми Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”[2], інші нормативно-правові акти, що відносять розгляд питання до повноважень виконкому районної ради, по обсягу, як правило, не більше трьох сторінок.

Юрисконсультом відділу кадрової та юридичної роботи перевіряється відповідність проекту рішення нормам чинного законодавства, точність та визначеність формулювань, якість та доступність мови документу та іншим правилам правотворчої техніки.

За вимогою ч. 5 Регламенту виконкому, незалежно від змісту, всі рішення погоджуються із загальним відділом та юрисконсультом районної у місті ради, які візують документ згідно встановленого порядку. Заступниками голови ради візуються рішення виконкому відповідно до розподілу функціональних обов’язків, а головами постійних депутатських комісій – відповідно до профілю комісії.

Підготовлений проект рішення в кількості 12 примірників подається до загального відділу не пізніше як за 3 робочі дні до дня засідання виконавчого комітету. Підготовлені на розгляд виконавчого комітету матеріали загальний відділ районної у місті ради подає голові ради, його заступникам, членам виконавчого комітету не пізніше як за два робочих дня до засідання.

При розгляді питання “Про орієнтовний план роботи виконавчого комітету районної у місті ради” на засіданні виконавчого комітету доповідає завідувач організаційного відділу.

Прийняття рішення виконавчого комітету відбувається на його засіданні більшістю голосів від загального складу виконавчого комітету з урахуванням висловлених зауважень та пропозицій.

Рішення виконавчого комітету, остаточно доопрацьоване з урахуванням зауважень, доповнень, змін і поправок, висловлених на засіданні виконавчого комітету, повторно погоджується, візується3 і подається на підпис голові районної ради, заступнику голови районної у місті ради з питань діяльності виконавчих органів ради - керуючому справами виконкому не пізніш як на третій день після засідання.

Підписане рішення загальним відділом районної у місті ради надсилається організаціям та виконавцям (за списком, наданим організаційним відділом) не пізніше як у тижневий термін і береться на контроль.

У відповідно сті до Законів України “Про інформацію”[4] та “Про доступ до публічної інформації”[5] рішення доводиться до відома населення шляхом розміщення на офіційному веб-сайті Новозаводської районної у м. Чернігові ради – nzrada.cn.ua.

Засідання виконавчого комітету протоколюються та оформляються загальним відділом, який забезпечує також облік, збереження і розсилку протоколів, рішень, видачу виписок із протоколів і рішень.

Рішення районної у місті ради від 29 вересня 2006 рокуПро Положення про помічника-консультанта депутата Новозаводської районної у м. Чернігові ради шостого скликання”.

Новозаводська районна у м. Чернігові рада у своїй діяльності керується перш за все Конституцією України[1] та Законом України “Про місцеве самоврядування в Україні”[2]. В частині організації депутатської діяльності пріоритетним нормативно-правовим актом є також Закон України “Про статус депутатів місцевих рад”[3].

На виборах 26 березня 2006 року депутати органів місцевого самоврядування обирались згідно чинного на той час Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Атономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів”[6] за пропорційною системою4. Тому, для організації роботи депутатів у межах виборчих округів, забезпечення більш чіткої взаємодії з населенням, організаційним відділом районноїу місті ради було здійснено відповідний умовний розподіл депутатів за територіальною ознакою.

Наступним кроком у посиленні взаємодії депутатів з мешканцями мікрорайонів міста, забезпеченні дієвості в їх роботі, відповідно до функцій, покладених на організаційний відділ, стало ініціювання5 розгляду на черговій сесії районної у місті ради п’ятого скликання питання “Про Положення про помічника-консультанта депутата Новозаводської районної у м. Чернігові ради шостого скликання”6.

Завідувачем організаційного відділу голові районної у місті ради було направлено подання щодо внесення вищезазначеного питання до порядку денного чергової сесії ради.7 Головою ради на дане подання було накладено резолюцію щодо включення питання до порядку денного чергової, 3-ї сесії ради. Розпорядження про скликання сесії готується організаційним відділом районної у місті ради та підписується головою ради.8

На етапі підготовки тексту документу організаційним відділом районної у місті ради, як суб’єктом внесення питання на розгляд сесії, був підготовлений відповідний проект рішення сесії. З цією метою були вивчені законодавчі підстави, практика прийняття відповідних рішень іншими органами місцевого самоврядування, розроблені форми подання депутатом кандидатури для зарахування особи помічником-консультантом та посвідчення помічника-консультанта депутата районноїу місті ради. У процесі підготовки рішення було проведено консультації щодо тексту Положення про помічника-консультанта з головою постійної комісії з питань забезпечення законності та правопорядку, депутатської діяльності.

Підготовлений проект рішення сесії пройшов відповідне погодження у загальному відділі та правову експертизу у відділі кадрової та юридичної роботи, яку проводить головний спеціаліст відділу – юрисконсульт районної у місті ради. Після цього документ був завізований у належний термін заступником голови районної у місті ради згідно з розподілом обов’язків.9

Проект рішення був розглянутий на спільному засіданні постійних комісій районної у місті ради, разом з іншими документами, які виносяться на розгляд сесії 10 та погоджується головою вищезазначеної профільної постійної депутатської комісії. З метою забезпечення ознайомлення усіх депутатів з текстом документів, виконавчий комітет було забезпечено тиражування основних матеріалів сесії з розрахунку на кожного депутата.

Після прийняття депутатами ради на пленарному засіданні сесії позитивного рішення з даного питання, воно протягом 3-х днів пройшло доопрацювання з врахуванням зауважень та пропозицій депутатів, висловлених на сесії, та було підписане головою ради.

Після підписання рішення, його копії, завірені в установленому порядку начальником загального відділу, були передані головам постійних коміій для організації відповідної роботи з депутатами. Факт передачі копій рішення сесії був зафіксований у “Розносній книзі” спеціалістом загального відділу, відповідальним за ведення контролю і діловодство в раді.

Організаційний відділ узагальнив матеріали сесії, підготувавши її стенограму та подав підписаний головою протокол сесії, разом з усіма упорядкованими матеріалами, до загального відділу. Загальний відділ забезпечив передачу протоколу сесії (оригіналу та 3-х копій) на прошивку до редакційно-видавничого комплексу “Деснянська правда”.

Останнім етапом роботи з даним нормативним документом стало оприлюднення його на офіційному веб-сайті районної у місті ради.

Класифікація актів органу місцевого самоврядування

Рішення виконавчого комітету районної у місті ради від 12 грудня 2011 року №282 “Про орієнтовний план роботи Новозаводської районної у м. Чернігові ради на перше півріччя 2012 року”

за формою вирішення

-

письмовий;

за юридичною формою

-

рішення;

за суб’єктами , що видають акти

-

акти недержавних органів;

за функціями права

-

регулятивний;

за юридичною природою

-

основний;

за предметом регулювання

-

адміністративний;

за юридичними наслідками

-

право констатуючий;

за характером розпоряджень

-

зобов’язуючий.

Рішення районної у місті ради від 29 вересня 2006 року “Про Положення про помічника-консультанта депутата Новозаводської районної у м. Чернігові ради шостого скликання”:

за формою вирішення

-

письмовий;

за юридичною формою

-

рішення;

за суб’єктами , що видають акти

-

акти недержавних органів;

за функціями права

-

регулятивний;

за юридичною природою

-

основний;

за предметом регулювання

-

адміністративний;

за юридичними наслідками

-

правовстановлюючий;

за характером розпоряджень

-

дозволяючий.

Список використаних джерел

1. Конституція України: Прийнята 28.06.1996 р. // Відомості Верховної Ради. – 1996. – № 30 (ст. 141);

2. Про місцеве самоврядування в Україні: Закон України від 21.05.1997 р. №280/97 // Відомості Верховної Ради. – 1997. – № 24 (ст. 170);

3. Про статус депутатів місцевих рад: Закон України від 11.07.2002 № 93-IV // Відомості Верховної Ради. – 2002, – №40 (ст.290);

4. Про інформацію: Закон України від 02.10.92 № 2658-XII // Відомості Верховної Ради – 1992, – №48 (ст.650);

5. Про доступ до публічної інформації: Закон України від 13.01.2011 №2939-XII // Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2011, – №32 (ст.314);

6. Про вибори депутатів Верховної Ради Атономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів Закон України від 06.04.2004 р. № 1667-IV // Відомості Верховної Ради. – 2004, – № 30-31 (ст.382);

7. Регламент Новозаводської районної у м. Чернігові ради п’ятого скликання, затверджений рішенням 2 сесії районної у місті ради від 02 червня 2006 року;

8. Регламент виконавчого комітету Новозаводської районної у м. Чернігові ради п’ятого скликання, затверджений рішенням виконкому від 13 квітня 2009 р. №75 (зі змінами: рішення від 26 жовтня 2009 року №236).

Копія

УКРАЇНА

НОВОЗАВОДСЬКА РАЙОННА У М. ЧЕРНІГОВІ РАДА

ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ

Р І Ш Е Н Н Я

від 12 грудня 2011 року № 282

м. Чернігів

Про орієнтовний план роботи виконавчого комітету районної у місті ради на перше півріччя 2012 року

Керуючись ст. 52 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", виконавчий комітет районної у місті ради вирішив:

1. Затвердити орієнтовний план роботи виконавчого комітету районної у місті ради на перше півріччя 2012 року (додається).

2. Керівникам виконавчих органів районної у місті ради, особам, відповідальним за підготовку питань до розгляду виконкомом районної у місті ради, подавати до загального відділу у визначені регламентом строки погоджені проекти рішень, додатки до них та інші матеріали, забезпечити організацію належного контролю за виконанням рішень виконавчого комітету районної у місті ради.

3. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника голови районної у місті ради з питань діяльності виконавчих органів ради-керуючого справами виконкому Заіку В.М.

Голова районної у місті ради ПІБ

Заступник голови районної

у місті ради з питань діяльності

виконавчих органів ради-

керуючий справами виконкому ПІБ

Копія

Україна

НОВОЗАВОДСЬКА РАЙОННА У М. ЧЕРНІГОВІ РАДА

/Третя сесія п’ятого скликання/

Р І Ш Е Н Н Я

в

F

ід 29 вересня 2006 року

м. Чернігів

Про Положення про помічника-консультанта депутата Новоза-водської районної у м. Чернігові

ради п’ятого скликання

Відповідно до частини 3 статті 291 Закону України “Про статус депутатів місцевих рад”, районна у місті рада вирішила:

Затвердити Положення про помічника-консультанта депутата Новозаводської районної у м. Чернігові ради п’ятого скликання, що додається.

Голова районної у місті ради ПІБ

1 ст.52 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” та ч. 3,4 Регламенту роботи виконавчого комітету та інших виконавчих органів районної у місті ради

2 Орієнтовний план роботи районної у місті ради готується на рік, містить тематику проведення пленарних засідань сесій ради та поквартальні плани роботи постійних комісій з розглядом питань, що мають бути внесені до плану роботи виконкому.

3 процедура проходить в порядку, визначеному пунктами 5.10. – 5.15. Регламенту виконавчого комітету

4 за списками, що вносились як подання від місцевх осередків політичних партій і виборчих блоків

5 ініціювання розгляду питань на сесіях ради здійснюється відповідно до ст. 15 Регламенту Новозаводської районної у м. Чернігові ради.

6 ст. 29-1 Закону України “Про статус депутатів місцевих рад” передбачено затвердження Положення про помічника-консультанта депутатів відповідними місцевими радами.

7 стаття 16 Регламенту Новозаводської районної у м. Чернігові ради

8 частина 4 статті 46 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”

9 стаття 18 Регламенту Новозаводської районної у м. Чернігові ради

10 частина 4 статті 47 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”

12