Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
крим-процес.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
140.2 Кб
Скачать

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ ПОСІБНИК

ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

ТА ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

 

КРИМІНАЛЬНИЙ ПРОЦЕС”

 

(відповідно до вимог ECTS)

 

 

 

Навчально-методичний посібник для самостійної роботи та практичних занять з навчальної дисципліни “Кримінальний процес” (відповідно до вимог ECTS) / Уклад.: Ю.М. Грошевий, Ю.В. Хоматов, О.І. Бережний та ін. – Х.: Нац. юрид. акад. України, 2007. – 81 с.

 

 

 

 

                У к л а д а ч і:   Ю.М. Грошевий,

Ю.В. Хоматов,

О.І. Бережний,

В.В. Вапнярчук,

О.М. Дроздов,

В.М. Іщенко,

О.В. Капліна,

М.О. Карпенко,

Т.В. Корчева,

В.І. Маринів,

І.Ю. Мірошников,

Т.М. Мирошниченко,

В.М. Трофименко,

А.Р. Туманянц,

Д.В. Філін,

В.Д. Фінько,

С.Б. Фомін,

О.Г. Шило.

 

 

Рекомендовано до видання редакційно-видавничою радою

академії (протокол № 6 від 16.08.2007 р.)

 

 

 

 

 

 

                      © Національна юридична академія України, 2007

 

 

 

ЗМІСТ

 

1. Вступ........................................................................................3

2. Загальний розрахунок годин лекцій, практичних

    занять, самостійної роботи.......................................5

3. Програма навчальної дисципліни

   “Кримінальний процес”.............................................8

4. Завдання до практичних занять, колоквіумів та

   самостійної роботи....................................................27

5. Словник основних термінів......................................59

6. Поточний модульний контроль

    (методичні настанови)..............................................63

7. Індивідуальна робота студента.................................65

8. Питання для підготовки до іспиту з

    з кримінального процесу..........................................66

9. Критерії оцінки успішності студентів з

    навчальної дисципліни “Кримінальний процес”......75

10.Список додаткової літератури..................................77

 

 

1. Вступ

 

Кримінальний процес України належить до навчальних дисциплін, засвоєння яких становить фундамент фахової підготовки спеціаліста-юриста. Володіння належними знаннями кримінально-процесуального права та практичними навичками його застосування є обов’язковим як для судді й прокурора, так і для слідчого й адвоката, оперативного працівника органів МВС, СБУ та митних установ, оскільки виконувані ними функції безпосередньо детально регламентовані саме цією галуззю права. Інші представники юридичного фаху також не можуть обійтись у своїй практичній діяльності без знань основних положень кримінального процесу.

Навчальний курс включає поняття про предмет і систему кримінально-процесуального права, принципи кримінального судочинства, суб’єктів (учасників) кримінально-процесуальних відносин, процесуальні строки й судові витрати, докази й доказування, досудове й судове провадження по кримінальних справах, про перегляд вироків, ухвал, постанов у апеляційному та касаційному провадженнях, виконання вироків, ухвал, постанов, застосування примусових заходів медичного та виховного характеру, про протокольну форму досудової підготовки матеріалів.

Курс кримінального процесу передбачає різноманітні форми навчання: лекційні, практичні заняття, колоквіуми, експериментальні форми практичних робіт.

Практичні заняття – одна з основних форм навчання при вивченні курсу “Кримінальний процес”. Їх мета полягає у засвоєнні головних теоретичних положень і відпрацюванні навичок практичного застосування норм кримінально-процесуального права.

Практичні заняття з кримінального процесу проходять у формі виконання завдань (казусів), ділової гри, складання процесуальних документів, вивчення окремих категорій кримінальних справ. В окремих випадках проводяться колоквіуми з найважливіших теоретичних тем.

Під час підготовки до занять студенти мають опрацювати відповідні розділи підручників і рекомендованої літератури, засвоїти необхідні нормативні акти та ознайомитися з постановами пленумів Верховного Суду України, рішеннями Конституційного Суду України, Європейського Суду з прав людини та відповідними наказами та інструкціями органів прокуратури, МВС та СБУ.

У результаті вивчення кримінально-процесуального права студенти повинні:

знати основні проблеми науки кримінального процесу; функції судової влади в системі державної влади та форми їх здійснення; суть і значення процесуальної форми; джерела кримінально-процесуального права; поняття і зміст кримінально-процесуальних правовідносин, їх місце в механізмі правового регулювання; процесуальне становище суб’єктів (учасників) кримінального процесу; теорії доказів; чинні норми кримінально-процесуального права; систему процесуальних актів та вимоги, яким вони повинні відповідати; теорії прийняття рішень у кримінальному судочинстві.

вільно орієнтуватися в системі  кримінально-процесуального законодавства України, постійно ознайомлюватися з практикою застосування кримінально-процесуального законодавства загальними судами України, перспективами його розвитку відповідно до основних напрямків судово-правової реформи;

– вміти правильно тлумачити норми кримінально-процесуального права в процесі роботи з юридичною спеціальністю; використовувати дані науки кримінального процесу для підвищення професійних знань; застосовувати основні положення теорії доказів у кримінальному процесі; складати кримінально-процесуальні документи та ділову документацію; наводити обґрунтовані та мотивовані аргументи під час прийняття процесуальних рішень.