Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Крим проце методичка.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
647.68 Кб
Скачать

102

Міністерство освіти і науки,

МОЛОДІ ТА сПОРТУ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ЮРИДИЧНА АКАДЕМІЯ УКРАЇНИ імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО»

Навчально-методичний

посібник

для самостійної роботи

та практичних занять

з навчальної дисципліни

«Кримінальний процес»

(відповідно до вимог ECTS)

для студентів III курсу

Харків

«Право»

2013

ББК 629.

У к л а д а ч і: О. В. Бабаєва,

І. Л. Беспалько,

О. І. Бережний,

В. В. Вапнярчук,

О. В. Верхогляд,

С. О. Гриненко,

Ю. М. Грошевий,

C. В. Давиденко,

О. М. Дроздов,

В. М. Іщенко,

О. В. Капліна,

М. О. Карпенко,

Т. В. Корчева,

Д. Є. Кутоманов,

В. І. Маринів,

Т. М. Мирошниченко,

І. Ю. Мірошников,

С. І. Перепелиця,

Є. В. Повзик,

О. І. Тищенко,

В. М. Трофименко,

А. Р. Туманянц,

Д. В. Філін,

С. Б. Фомін,

Ю. В. Хоматов,

О. Г. Шило

Рекомендовано до видання редакційно-видавничою радою

університету (протокол № від )

Навчально-методичний посібник для самостійної роботи та практичних занять з навчальної дисципліни «Кримінальний процес» (відповідно до вимог ECTS) для студентів III курсу / уклад. : О. В. Бабаєва, І. Л. Беспалько, О. І. Бережний та ін. – Х. : Нац. ун-т «Юрид. акад. України імені Ярослава Мудрого», 2013. – с.

ББК 629.

© Національний університет «Юридична

академія України імені Ярослава

Мудрого», 2013

© «Право», 2013

1. ВСТУП

Кримінальний процес України належить до навчальних дисциплін, засвоєння яких становить фундамент фахової підготовки спеціаліста-юриста. Володіння належними знаннями кримінального процесуального права та практичними навичками його застосування є обов’язковим як для судді й прокурора, так і для слідчого й адвоката, оскільки виконувані ними функції безпосередньо детально регламентовані саме цією галуззю права. Інші представники юридичного фаху також не можуть обійтись у своїй практичній діяльності без знань основних положень кримінального процесу.

Навчальний курс включає поняття про предмет і систему кримінального процесуального права, засади кримінального провадження, суб’єктів кримінальних процесуальних відносин, заходи забезпечення кримінального провадження, процесуальні строки й судові витрати, докази й доказування, досудове розслідування й судовий розгляд кримінального провадження, перегляд судових рішень у апеляційному та касаційному провадженнях, особливі порядки кримінального провадження, застосування примусових заходів медичного та виховного характеру, виконання судових рішень,міжнародне співробітництво під час кримінального провадження.

Курс кримінального процесу передбачає різноманітні форми навчання: лекційні, практичні заняття, колоквіуми, експериментальні форми практичних робіт.

Практичні заняття – одна з основних форм навчання при вивченні курсу «Кримінальний процес». Їх мета полягає у засвоєнні головних теоретичних положень і відпрацюванні навичок практичного застосування норм кримінального процесуального права.

Практичні заняття з кримінального процесу проходять у формі виконання завдань (казусів), ділової гри, складання процесуальних документів, вивчення окремих категорій кримінальних проваджень. В окремих випадках проводяться колоквіуми з найважливіших теоретичних тем.

Під час підготовки до занять студенти мають опрацювати відповідні розділи підручників і рекомендованої літератури, засвоїти необхідні нормативні акти та ознайомитися з постановами і інформаційними листами Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, рішеннями Конституційного Суду України, Європейського Суду з прав людини та відповідними наказами та інструкціями органів прокуратури, МВС та СБУ.

У результаті вивчення курсу «Кримінальний процес» студенти повинні:

знати основні проблеми науки кримінального процесу; функції судової влади в системі державної влади та форми їх здійснення; суть і значення процесуальної форми; джерела кримінального процесуального права; поняття і зміст кримінальних процесуальних правовідносин, їх місце в механізмі правового регулювання; процесуальне становище суб’єктів кримінального провадження; теорію доказів; чинні норми кримінального процесуального права; систему процесуальних актів та вимоги, яким вони повинні відповідати; теорії прийняття рішень у кримінальному провадженні.

вільно орієнтуватися в системі кримінального процесуального законодавства України, постійно ознайомлюватися з практикою застосування кримінального процесуального законодавства загальними судами України, перспективами його розвитку відповідно до основних напрямків судово-правової реформи;

вміти правильно тлумачити норми кримінального процесуального права в процесі роботи з юридичною спеціальністю; використовувати дані науки кримінального процесу для підвищення професійних знань; застосовувати основні положення теорії доказів у кримінальному процесі; складати кримінально-процесуальні документи та ділову документацію; наводити обґрунтовані та мотивовані аргументи під час прийняття процесуальних рішень.

ЗАТВЕРДЖЕНО

вченою радою Національного університету

«Юридична академія України

імені Ярослава Мудрого»

(протокол № ___ від ________2012 р.)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]