Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПЗК Ю-133.doc
Скачиваний:
117
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.83 Mб
Скачать

Міністерство аграрної політики та продовольства україни

ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

«Кіровоградський технікум механізації сільського господарства»

КОНСТИТУЦІЙНЕ ПРАВО

ЗАРУБІЖНИХ КРАЇН

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ ПОСІБНИК

ДЛЯ СТУДЕНТІВ АГРАРНИХ ВИЩИХ

НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ І-ІІ РІВНІВ АКРЕДИТАЦІЇ ІЗ СПЕЦІАЛЬНОСТІ 5.03040101 «ПРАВОЗНАВСТВО»

КІРОВОГРАД

2011

ВСТУП

За роки незалежності Україна встала на шлях демократичного розвитку, що враховує світовий досвід, і їй постійно доводить­ся вдосконалювати свою правову та політичну систему відпо­відно до мінливих умов сучасного світу.

Основною метою вивчення дисципліни «Конституційне право зарубіжних країни» є ознайомлення студентів-правознавців з основними теоретичними положеннями норм зару­біжного конституційного права.

Значення вивчення конституційного права зарубіжних країн полягає у тому, що, маючи спеціалізований, політико-правовий характер, дана дисципліна є важливою передумовою не тільки юридичної, а й загальноосвітньої підготовки студентів, розширення їх світоглядних уявлень

Дисципліна вирішує три взаємопов'язаних завдання: загальноосвітнє, правознавче і практичне.

Із загальноосвітнього погляду він спрямований на продов­ження процесу формування професійного мислення, накопи­чення й осмислення концепцій і фактів, що входять до систе­ми фахових знань, сприяє підвищенню загальної культури майбутнього юриста.

Правознавче завдання дисципліни полягає у поглибленні теоре­тичних знань про моделі правового регулювання статусу осо­бистості, про різні конституційні принципи економічної, соці­альної, політичної систем суспільства, про основи його духов­ного життя, різні форми правління, територіального, політич­ного устрою держави, системи державних органів і органів місцевого самоврядування.

Практичне завдання пов'язано з вивченням консти­туційно-правових інститутів конституційного регу­лювання, їх позитивних та негативних аспектів, що можуть змінюватись у неоднакових умовах, коли позитивні риси мо­жуть обернутися негативними і навпаки.

Знання конституційної теорії і практики різних держав може допомогти у вивченні конституційного права України та інших предметів. Крім того, інформація про конституційні основи зарубіжних країн, дає змогу юристові спря­мувати набуті у ВНЗ знання на вдосконалювання вітчизняно­го конституційно-правового регулювання у разі участі в зако­нотворчому та управлінському процесі.

Посібник допоможе студентам зорієнтуватися у основах конституційного права зарубіжних країн. Студенти зможуть отримати загальне уявлення про основні інститути конституційного права в порівняльному плані, що дасть їм можливість набути необхідного обсягу знань, щоб прийти до розуміння державного ладу будь-якої країни.

У результаті вивчення дисципліни студенти повинні:

Набути: загальні поняття про основні інститути конституційного права зарубіжних країн.

Знати: основні інститути конституційного права зарубіжних країн.

Вміти: працювати з конституційними актами зарубіжних країн.