Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПЗК Ю-133.doc
Скачиваний:
117
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.83 Mб
Скачать

Глава 5 Федеральні Збори

СТАТТЯ 94

Федеральні Збори — парламент Російської Федерації - є представницьким і законодавчим органом Російської Федерації.

СТАТТЯ 95

  1. Федеральні Збори складаються з двох палат — Ради Феде­рації і Державної Думи.

  2. До Ради Федерації входять по два представники від кож­ного суб'єкта Російської Федерації: по одному від представниць­кого і виконавчого органів державної влади.

  3. Державна Дума складається з 450 депутатів.

СТАТТЯ 96

  1. Державна Дума обирається строком на чотири роки.

  2. Порядок формування Ради Федерації та порядок виборів депутатів Державної Думи встановлюються федеральними за­конами.

СТАТТЯ 97

  1. Депутатом Державної Думи може бути обраний громадя­нин Російської Федерації, який досяг 21 року і має право брати участь у виборах.

  1. Одна й та сама особа не може одночасно бути членом Ради Федерації і депутатом Державної Думи. Депутат Державної Думи не може бути депутатом інших представницьких органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

  2. Депутати Державної Думи працюють на постійній про­фесійній основі. Депутати Державної Думи не можуть перебу­вати на державній службі, займатися іншою оплачуваною діяль­ністю, крім викладацької, наукової та іншої творчої діяльності.

СТАТТЯ 98

  1. Члени Ради Федерації і депутати Державної Думи недо­торканні протягом усього строку їх повноважень. Вони не мо­жуть бути затримані, заарештовані, піддані обшуку, крім ви­падків затримання на місці злочину, а також піддані особисто­му огляду, крім випадків, коли це передбачено федеральним законом для забезпечення безпеки інших людей.

  2. Питання про позбавлення недоторканності вирішується за поданням Генерального прокурора Російської Федерації відпо­відною палатою Федеральних Зборів.

СТАТТЯ 99

  1. Федеральні Збори є постійно діючим органом.

  2. Державна Дума збирається на перше засідання на тридця­тий день після обрання. Президент Російської Федерації може скликати засідання Державної Думи раніше цього строку.

  3. Перше засідання Державної Думи відкриває найстарший за віком депутат.

  4. З моменту початку роботи Державної Думи нового скли­кання повноваження Державної Думи попереднього скликан­ня припиняються.

СТАТТЯ 100

  1. Рада Федерації і Державна Дума засідають окремо.

  2. Засідання Ради Федерації і Державної Думи є відкрити­ми. У випадках, передбачених регламентом палати, вона може проводити закриті засідання.

  3. Палати можуть збиратися разом для заслуховування послань Президента Російської Федерації, послань Конституційного Суду Російської Федерації, виступів керівників іноземних держав.

СТАТТЯ 101

  1. 1. Рада Федерації обирає зі свого складу Голову Ради Феде­рації та його заступників. Державна Дума обирає зі свого скла­ду Голову Державної Думи та його заступників. Голова Ради Федерації та його заступники, Голова Дер­жавної Думи та його заступники ведуть засідання і відають внутрішнім розпорядком палати.

  2. Рада Федерації і Державна Дума створюють комітети і комісії, проводять з питань свого відання парламентські слухання.

  3. Кожна з палат приймає свій регламент і вирішує питання внутрішнього розпорядку своєї діяльності.

  4. Для здійснення контролю за виконанням федерального бюджету Рада Федерації і Державна Дума створюють Рахунко­ву палату, склад і порядок діяльності якої визначаються феде­ральним законом.

СТАТТЯ 102

1. До відання Ради Федерації належать:

а) затвердження змін кордонів між суб'єктами Російської Федерації;

б) затвердження указу Президента Російської Федерації про введення воєнного стану;

в) затвердження указу Президента Російської Федерації про введення надзвичайного стану;

г) вирішення питання про можливість використання Зброй­них Сил Російської Федерації за межами території Російської Федерації;

д) призначення виборів Президента Російської Федерації; є) усунення Президента Російської Федерації з посади;

ж) призначення на посаду суддів Конституційного Суду Ро­сійської Федерації, Верховного Суду Російської Федерації, Ви­щого Арбітражного Суду Російської Федерації;

з) призначення на посаду і звільнення з посади Генерально­го прокурора Російської Федерації;

і) призначення на посаду і звільнення з посади заступника Голови Рахункової палати та половини складу її аудиторів.

  1. Рада Федерації приймає постанови з питань, віднесених до її відання Конституцією Російської Федерації.

  2. Постанови Ради Федерації приймаються більшістю голосів від загальної кількості членів Ради Федерації, якщо інший по­рядок прийняття рішень не передбачений Конституцією Рос­ійської Федерації.

СТАТТЯ 103

1. До відання Державної Думи належать:

а) надання згоди Президенту Російської Федерації на при­ значення Голови Уряду Російської Федерації;

б) вирішення питання про довіру Уряду Російської Феде­рації;

в) призначення на посаду і звільнення з посади Голови Цен­трального банку Російської Федерації;

г) призначення на посаду і звільнення з посади Голови Ра­хункової палати та половини складу її аудиторів;

д) призначення на посаду і звільнення з посади Уповнова­женого з прав людини, який діє відповідно до федерального кон­ституційного закону;

є) оголошення амністії;

ж) висунення обвинувачення проти Президента Російської Федерації для усунення його з посади.

  1. Державна Дума приймає постанови з питань, віднесених до її відання Конституцією Російської Федерації.

  2. Постанови Державної Думи приймаються більшістю го­лосів від загальної кількості депутатів Державної Думи, якщо інший порядок прийняття рішень не передбачений Конститу­цією Російської Федерації.

СТАТТЯ 104

  1. Право законодавчої ініціативи належить Президенту Російсь­кої Федерації, Раді Федерації, членам Ради Федерації, депутатам Державної Думи, Уряду Російської Федерації, законодавчим (пред­ставницьким) органам суб'єктів Російської Федерації. Право зако­нодавчої ініціативи належить також Конституційному Суду Російсь­кої Федерації, Верховному Суду Російської Федерації та Вищому Арбітражному Суду Російської Федерації з питань їх відання.

  1. Законопроекти вносяться у Державну Думу.

  1. Законопроекти про встановлення або скасування податків, звільнення від їх сплати, про випуск державних позик, про зміну фінансових зобов'язань держави, інші законопроекти, які перед­бачають витрати, що покриваються за рахунок федерального бюджету, можуть бути внесені тільки за наявності висновку Уряду Російської Федерації.

СТАТТЯ 105

  1. Федеральні закони приймаються Державною Думою.

  2. Федеральні закони приймаються більшістю голосів від загальної кількості депутатів Державної Думи, якщо інше не передбачено Конституцією Російської Федерації.

  1. Прийняті Державною Думою федеральні закони протягом п'яти днів передаються на розгляд до Ради Федерації.

  2. Федеральний закон вважається схваленим Радою Феде­рації, якщо за нього проголосувало більше половини від загаль­ної кількості членів цієї палати або якщо протягом чотирнадця­ти днів його не було розглянуто Радою Федерації. У разі відхи­лення федерального закону Радою Федерації палати можуть створити погоджувальну комісію для подолання суперечностей, після чого федеральний закон підлягає повторному розгляду Державною Думою.

  3. У разі незгоди Державної Думи з рішенням Ради Феде­рації федеральний закон вважається прийнятим, якщо при по­вторному голосуванні за нього проголосувало не менше двох третин від загальної кількості депутатів Державної Думи.

СТАТТЯ 106

Обов'язковому розгляду в Раді Федерації підлягають прий­няті Державною Думою федеральні закони з питань:

а) федерального бюджету;

б) федеральних податків і зборів;

в) фінансового, валютного, кредитного, митного регулюван­ня, грошової емісії;

г) ратифікації і денонсації міжнародних договорів Російсь­кої Федерації;

д) статусу і захисту державного кордону Російської Федерації; є) війни і миру.

СТАТТЯ 107

  1. Прийнятий федеральний закон протягом п'яти днів направ­ляється Президенту Російської Федерації для підписання і оп­рилюднення.

  2. Президент Російської Федерації протягом чотирнадцяти днів підписує федеральний закон і оприлюднює його.

Якщо Президент Російської Федерації протягом чотирнад­цяти днів з моменту надходження федерального закону відхи­лить його, то Державна Дума і Рада Федерації у встановленому Конституцією Російської Федерації порядку знову розглядають цей закон. Якщо при повторному розгляді федеральний закон буде схвалений у раніше прийнятій редакції більшістю, не мен­шою ніж дві третини голосів від загальної кількості членів Ради Федерації і депутатів Державної Думи, він підлягає підписанню Президентом Російської Федерації протягом семи днів і оп­рилюдненню.

СТАТТЯ 108

  1. Федеральні конституційні закони приймаються з питань, передбачених Конституцією Російської Федерації

  2. Федеральний конституційний закон вважається прийня­тим, якщо він схвалений більшістю не менш ніж три четвертих голосів від загальної кількості членів Ради Федераті і не менш ніж дві третини голосів від загальної кількості депутатів Дер­жавної Думи. Прийнятий федеральний конституційний закон протягом чотирнадцяти днів підлягає підписанню Президентом Російської Федерації і оприлюдненню.

СТАТТЯ 109

  1. Державна Дума може бути розпущена Президентом Ро­сійської Федерації у випадках, передбачених статтями 111 та 117 Конституції Російської Федерації.

  2. У разі розпуску Державної Думи Президент Російської Федерації призначає дату виборів з тим, щоб новообрана Дер­жавна Дума зібралася не пізніше ніж через чотири місяці з мо­менту розпуску.

  3. Державна Дума не може бути розпущена на підставах, пе­редбачених статтею 117 Конституції Російської Федерації, про­тягом року після її обрання.

  4. Державна Дума не може бути розпущена з моменту вису­нення нею обвинувачення проти Президента Російської Феде­рації до прийняття відповідного рішення Радою Федерації.

  5. Державна Дума не може бути розпущена у період дії на всій території Російської Федерації воєнного або надзвичайно­го стану, а також протягом шести місяців до закінчення строку повноважень Президента Російської Федерації.