Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПЗК Ю-133.doc
Скачиваний:
117
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.83 Mб
Скачать

Глава 7 Судова влада

СТАТТЯ 118

  1. Правосуддя в Російській Федерації здійснюється тільки судом.

  2. Судова влада здійснюється засобами конституційного, цивільного, адміністративного та кримінального судочинства.

  3. Судова система Російської Федерації встановлюється Кон­ституцією Російської Федерації і федеральним конституційним законом. Створення надзвичайних судів не допускається.

СТАТТЯ 119

Суддями можуть бути громадяни Російської Федерації, які досягли 25 років, мають вищу юридичну освіту і стаж роботи з юридичної професії, не менший за п'ять років. Федеральним законом можуть бути встановлені додаткові вимоги до суддів судів Російської Федерації.

СТАТТЯ 120

  1. Судді незалежні і підкоряються тільки Конституції Ро­сійської Федерації і федеральному закону.

  2. Суд, встановивши при розгляді справи невідповідність за­кону акта державного або іншого органу, приймає рішення відпо­відно до закону.

СТАТТЯ 121

  1. Судді незмінювані.

  2. Повноваження судді можуть бути припинені або зупинені не інакше як у порядку і на підставах, встановлених федераль­ним законом.

СТАТТЯ 122

  1. Судді недоторканні.

  2. Суддя не може бути притягнений до кримінальної відпо­відальності інакше як у порядку, що визначається федеральним законом.

СТАТТЯ 123

  1. Розгляд справ у всіх судах відкритий. Слухання справи на закритому засіданні допускається у випадках, передбачених федеральним законом.

  2. Заочний розгляд кримінальних справ у судах не допус­кається, крім випадків, передбачених федеральним законом

  3. Судочинство здійснюється на основі змагальності і рівно­правності сторін.

  4. У випадках, передбачених федеральним законом, судочин­ство здійснюється за участю присяжних.

СТАТТЯ 124

Фінансування судів провадиться тільки з федерального бю­джету і має забезпечувати можливість повного і незалежного здійснення правосуддя відповідно до федерального закону.

СТАТТЯ 125

  1. Конституційний Суд Російської Федерації складається з 19 суддів.

  2. Конституційний Суд Російської Федерації за запитами Президента Російської Федерації, Ради Федерації, Державної Думи, однієї п'ятої членів Ради Федерації або депутатів Дер­жавної Думи, Уряду Російської Федерації, Верховного Суду Російської Федерації і Вищого Арбітражного Суду Російської Федерації, органів законодавчої і виконавчої влади суб'єктів Ро­сійської Федерації вирішує справи про відповідність Консти­туції Російської Федерації:

а) федеральних законів, нормативних актів Президента Ро­сійської Федерації, Ради Федерації, Державної Думи, Уряду Ро­сійської Федерації;

б) конституцій республік, статутів, а також законів та інших нормативних актів суб'єктів Російської Федерації, виданих з питань, що належать до відання органів державної влади Ро­сійської Федерації і спільного відання органів державної влади Російської Федерації та органів державної влади суб'єктів Ро­сійської Федерації; в) договорів між органами державної влади Російської Фе­дерації та органами державної влади суб'єктів Російської Фе­дерації, договорів між органами державної влади суб'єктів Ро­сійської Федерації;

г) міжнародних договорів Російської Федерації, що не набу­ли чинності;

3. Конституційний Суд Російської Федерації розв'язує спо­ри про компетенцію:

а) між федеральними органами державної влади;

б) між органами державної влади Російської Федерації та органами державної влади суб'єктів Російської Федерації;

в) між вищими державними органами суб'єктів Російської Федерації.

  1. Конституційний Суд Російської Федерації за скаргами про порушення конституційних прав і свобод громадян та за запи­тами судів перевіряє конституційність закону, що застосовуєть­ся чи має бути застосований у конкретній справі, в порядку, вста­новленому федеральним законом.

  2. Конституційний Суд Російської Федерації за запитами Президента Російської Федерації, Ради Федерації, Державної Думи, Уряду Російської Федерації, органів законодавчої влади суб'єктів Російської Федерації дає тлумачення Конституції Ро­сійської Федерації.

  3. Акти або їх окремі положення, визнані неконституційни­ми, втрачають чинність; міжнародні договори, що не відповіда­ють Конституції Російської Федерації, не підлягають введенню в дію і застосуванню.

  4. Конституційний Суд Російської Федерації за запитом Ради Федерації дає висновок про додержання встановленого порядку висунення обвинувачення проти Президента Російської Феде­рації у державній зраді або вчиненні іншого тяжкого злочину.

СТАТТЯ 126

Верховний Суд Російської Федерації є вищим судовим органом у цивільних, кримінальних, адміністративних та інших справах, підсудних судам загальної юрисдикції, здійснює у передбачених федеральним законом процесуальних формах судовий нагляд за їх діяльністю і надає роз'яснення з питань судової практики.

СТАТТЯ 127

Вищий Арбітражний Суд Російської Федерації є вищим су­довим органом у розв'язанні економічних спорів та інших справщо розглядаються арбітражними судами, здійснює у передба­чених федеральним законом процесуальних формах судовий нагляд за їх діяльністю і надає роз'яснення з питань судової прак­тики.

СТАТТЯ 128

  1. Судді Конституційного Суду Російської Федерації, Вер­ховного Суду Російської Федерації, Вищого Арбітражного Суду Російської Федерації призначаються Радою Федерації за подан­ням Президента Російської Федерації.

  2. Судді інших федеральних судів призначаються Президен­том Російської Федерації у порядку, встановленому федераль­ним законом.

  3. Повноваження, порядок утворення і діяльності Конститу­ційного Суду Російської Федерації, Верховного Суду Російсь­кої Федерації, Вищого Арбітражного Суду Російської Федерації та інших федеральних судів встановлюються федеральним кон­ституційним законом.

СТАТТЯ 129

  1. Прокуратура Російської Федерації становить єдину цент­ралізовану систему з підпорядкуванням прокурорів нижчого рівня прокурорам вищого рівня та Генеральному прокурору Російської Федерації.

  2. Генеральний прокурор Російської Федерації призначається на посаду і звільняється з посади Радою Федерації за поданням Президента Російської Федерації.

  3. Прокурори суб'єктів Російської Федерації призначаються Генеральним прокурором Російської Федерації за погодженням з її суб'єктами.

  4. Інші прокурори призначаються Генеральним прокурором Російської Федерації.

  5. Повноваження, організація і порядок діяльності Прокура­тури Російської Федерації визначаються федеральним законом.