Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Reklamnyy новый.doc
Скачиваний:
125
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.52 Mб
Скачать

214. Зовнішня реклама

Зовнішня реклама має велике значення, тому що будь-який перехожий (або той, хто їде у транспорті) може стати читачем реклами, а тим самим і потенційним покупцем.Зовнішня реклама потребує обов'язкової реєстрації та погод­ження з відповідними міськими властями. До зовнішньої реклами належать щити на торцях будинків, вивіски біля входу, вітрини в будинках, виносні (такі, що стоять окремо) вітрини, а також оформлення щитами й іншими реклам­ними елементами вулиць, зупинок міського транспорту, аеропор­тів і вокзалів, громадських споруд . Для залучення покупців (відвідувачів) елементи зовнішньої реклами мають бути яскраво та помітно оформленими, а також міс­тити назву або перелік товарів чи послуг. Якщо передбачається робота у вечірні години, то необхідне підсвічування. Текст, засо­би оформлення мають бути дуже простими, щоб їх можна було зрозуміти з першого погляду.Зарубіжні спеціалісти вказують на такий парадокс зовнішньої реклами: вона повинна одночасно і вписуватися у навколишнє середовище, і одразу впадати в око. Для полегшення запам'ятовування та читання вся щитова компо­зиція, на думку спеціалістів, має містити не більше трьох-чотирьох елементів: назва фірми, слоган, товар (чи його образ), телефон (адреса). Для встановлення реклами на щитах найбільш придатними вважають місця, де швидкість руху автомобілів ниж­ча за звичайну, тобто в місцях, де обмежується швидкість, перед переходами, світлофорами, постами ДАІ .Рекламні звернення на бортах автобусів, тролейбусів, трамваїв мають бути легко впізнаваними в умовах руху транспорту. Літе­ри треба робити достатньо великими, щоб можна було їх читати зі значної віддалі, однак не настільки великими, щоб їх не можна було охопити одним поглядом. Упізнанність рекламного звер­нення значною мірою залежить від викор-ня тих самих засо­бів оформлення в різних видах реклами: тих самих логотипів, фір­мових кольорів, накреслення літер.

215. Новітні ЗМІ.

Новими для Укр. засобами масової інформації є: рекламні динамічні трипозиційні щити (ротори, призматрони) невеликих розмірів, які можуть бути використаними для реклами товарів масового попиту в місцях їх продажу; - монітори (світлові щити), які можуть бути однобічними (прилаштовуються до стіни), двобічними або трибічними, що обертаються, із кріпленням до стелі або на опорі. Вони використовуються як у приміщеннях, так і зовні. Усі щити обладнано ударостійким склом; зображення за склом легко змінити; - слайдотрони – це коробки в яких із певною періодичністю (від 3 до 60 с) міняється зображення (від 2 до 12).

216. Оптимізація вибору масмедіа.

Медіа-планування є найбільш відповідальним етапом плану­вання реклами. Фахівці під вибором мас-медіа розуміють не тільки вибір окремих носіїв рекламної інформації, але їх комбіну­вання в часі та просторі, визнач. частоти появи кожного типу рекламного звернення підприємства до потенційних спо­живачів. У процесі медіа-планування необхідно не забувати, що кожний носій по-різному впливає на різні цільові аудиторії від­повідно до своєї більш-менш вузької спеціалізації. Необхідно до­тримуватися правила: рекламна політика не повинна мати знач­них прогалин; це має бути безперервна лінія з окремими сильними моментами, якщо цього вимагають умови ринку -підтримати імідж підприємства або товарної марки цього підпри­ємства, постійно перебувати у свідомості (чи навіть у підсвідо­мості) цих споживачів, посередників та осіб, що впливають на вибір товарів і послуг даного підприємства. Медіа-стратегія вибору рекламоносіїв передбачає відповідь на такі два запитання: «де», або в яких засобах реклами розміщувати рекламні звернення підприємства (вибір засобів реклами) та «як часто» має цільова аудиторі контактувати з рекламою (план-графік показу рекламного звернення). Вибір засобів реклами відбувається насамперед на основі ці­лей рекламної комунікації, тобто поінформованості про товарну марку підприємства та ставлення до неї потенційного споживача. Фахівці розробили вимоги до засобів реклами за різних типів поінформованості та ставлення до товарної марки підприємства. У цих рекомендаціях рівень поінформованості поділяється на впізнання товарної марки та її пригадування. Щодо стратегії формування ставлення до товарної марки, то вона буває чоти­рьох видів: низькозалучена інформативна цільова аудиторія, ни-зькозалучена трансформативна цільова аудиторія, високозалу-чена інформативна цільова аудиторія та високозалучена трансформативна цільова аудиторія. Вимоги до засобів реклами формалізуються таким чином. Оппгимізація вибору способів поширення реклами пов'язана з вирішенням ряду питань, тобто: • необхідно вибрати фактор, який визначає зміст рекламного звернення, його тему (ідею, драму); • визначити стиль виконання; • урахувати вартість послуг ЗМІ, бю­джет рекламодавця на проведення рекламної кампанії, а також охоплення, частоту та якість контактів із цільовою аудиторією та строки проведення рекламної кампанії. Прості оптимізаційні методи спрямовано на пошук (переважно за допомогою методів лінійного програмування) оптимального розподілення рекламного бюджету. Як критерії застосовуються показники охоплення, зважені за допомогою спеціальних коефі­цієнтів, які враховують особливості конкретних носіїв реклами. Недоліки методів: вони не враховують розподілення контактів, їх­ньої частоти та знижок за багаторазове викор-ня ЗМІ. Для прийняття рішення про ефективність окремих носіїв рек­лами зарубіжні дослідники реклами використовують такі методи: порівняння економічності, оптимізаційні, оцінні, проблемно-орієнтовані.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]