Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Reklamnyy новый.doc
Скачиваний:
125
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.52 Mб
Скачать

40. Класифікація реклами за формою використання носіїв реклами

За формою викор-ня носіїв реклами товару рекламу поділяють на: звичайні рекламні об’яви Звичайні рекламні звернення мають сухий, інформативний, діловий характер і розповідають про атрибути товару взагалі та його окремі Хар-ки зокрема. Це дає іноді можливість приховати комерційні наміри та надати рекламі деякої офіційності та більшої переконливості. реклама із залученням “знаменитостей” Реклама із залученням “знаменитостей” ніби переносить високий імідж таких осіб на імідж підприємства та товарів, які ці знаменитості рекламують. реклама з викор-ням відгуків рядових громадян Викор-ня свідчень рядових громадян на користь того чи іншого товару рекламодавця робить його привабливим в очах таких самих звичайних громадян. реклама, яка використовує певне оточення (діти, тварини, рослини ) Реклама з викор-ням певного типу оточення породжує мимовільну симпатію і належить до так званої емоційної реклами, яка звертається до почуттів, емоцій, підсвідомості людини.

41. Класифікація реклами за характером емоційного впливу.

За характером емоційного впливу рекламу поділяють на раціональну та емоційну. Раціональна (предметна) реклама інформує, звертається до розуму потенційного покупця, наводить аргументи, щоб переконати його. На підтвердження своїх доказів рекламодавець може використати малюнки, креслення, схеми, фотознімки. Емоційна (асоціативна) реклама звертається до почуттів, емоцій підсвідомості. Основними засобами переконання тут є художні – малюнки, відеозображення, звуки. Логіка тексту, як правило, відіграє допоміжну роль. Рекламні звернення рідко бувають суто раціональними чи емоційними. Звичайно в них комбінують обидва види впливу.

38. Класифікація реклами за предметом та суб’єктом рекламування.

Предмет реклами:

1. Реклама продукту;

Предметом рекламування є майже завжди продукт, тобто виріб, послуга чи ідея.

Зарубіжна література розрізняє вироби за довговічністю:

• вироби тривалого користування (матеріальні цінності, витримують багаторазове використання).

• вироби короткострокового використання (матеріальні цінності, що повністю споживаються за один або кілька циклів використання).

У цілому рекламу як продукт класифікують за такими ознаками:

• форма рекламного звернення (друкована, аудіо-, видавнича, відео-);

• територіальне охоплення (місцева, регіональна, державна, міждержавна);

• частота пред’явлення (щодоби, щотижня тощо)

• вплив (сильний, нормальний, слабкий);

• колір (чорно – біла, кольорова)

• структура макета рекламного звернення (текст, текст + худ оформлення або муз оформ-я, худ або муз оформ-я + текст)

• структура тексту рекламного звернення. (слоган, текст, слоган+ текст + довідкова інф-я, слоган + ілюстрації)

2. Реклама підприємства;

Рекламу фірми часто називають іміджевою рекламою, оскільки вона сприяє не стільки збільшенню продажу її продукції, скільки популяризації самої фірми та її діяльності, що позитивно впливає на зростання національної економіки, загального добробуту, збереження довкілля, забезпечення зайнятості населення, розвиток фундаментальних чи прикладних наук.

3.Спільна реклама;

Спільна реклама подається від імені групи спеціалістів якоїсь галузі виробництва з ініціативи групи виробників і посередників чи виробників або посередників.

Така реклама дає змогу знизити витрати на рекламування, а тим самим і ціну на товари. Дуже часто така реклама нагадує інструкцію з користування тим чи іншим товаром.

Суб’єкт рекламування.

Ця ознака дає змогу поділити рекламну аудиторію на значну кількість цільових груп, щоб краще вивчити та максимально задовольнити їхні потреби. Виділють рекламу розраховану на споживачів (покупців) та радників. Покупці класифікуються у такий спосіб: покупці товарів підприємства-рекламодавця, покупці товарів конкурентів, потенційні покупці (вони могли б придбати товар, але не роблять цього зараз із різних причин) та абсолютні неспоживачі (вони не мають можливості купити або їм заважають певні складні обставини). До покупців також належать торгові посередники, які купують товари за власні кошти (хоча частіше бувають посередники-комісіонери, котрі не є власниками товару) та передають їх у розпорядження покупців (споживачів) через канали розподілу.

Радники — це особи, які завдяки своєму авторитетові, соціальному стану, професії можуть справляти вирішальний вплив на придбання товару іншими особами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]