Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Reklamnyy новый.doc
Скачиваний:
127
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.52 Mб
Скачать

152.Чинники, які впливають на вибір організаційної структури рекламної служби підприємства.

• сфера діяльності підприємства, його виробнича потужність,

• наявність коштів на рекламну діяльність,

• конкретні особливості цільового ринку,

• характеристика товару чи послуги.

Рекламна служба може складатися з великої кількості людей або її можуть доручити одній людині, іноді навіть за сумісництвом. Тільки великі підприємства у стадії розквіту можуть дозволити собі тримати повноцінну службу реклами в складі служби маркетингу чи окремо, а тим більше утримувати власне рекламне агентство, друкарню та творчий відділ. Схематично можна структуру рекламної служби рекламодавця зобразити так: віце-президент з маркетингу  керуючий службою реклами  (група дослідження, група планування реклами, творчий відділ, виробнича група та група розміщення реклами). Найчастіше служба реклами є структурним підрозділом департаменту (відділу) маркетингу підприємства та підпорядковується віце-президенту з маркетингу

153.Централізована та децентралізована структура організації рекламної діяльності рекламодавцем.

В залежності від підпорядкування рекламної діяльності безпосередньо вищому керівництву компанії розрізняють два типи організаційних структур рекл- ця

Типи організаційних структур рек –ця:

1. Централізована

2. Децентралізована

1. Централізована структура

Способи побудови централізованої структури РДі:

• відповідно номенклатури виробленої продукції;

• за розподіленням рекламних функцій;

• за класифікацією цільової аудиторії;

Найбільше рекламна структура фірми залежить від її розміру.

Розрізняють рекламну структуру дрібних , середніх та крупних рекламодавц ів.

Дрібні рекламодавці доручають організацію РД на підприємстві спеціалісту зі збуту або маркетингу, інколи спеціалісту з реклами. До того ж відділ, як структурна одиниця підприємствава не створюється, всю РД виконує і контролює одна людина

Середні рекламодавці. Їм притаманна більш складна організація РД (працює декілька спеціалістів з реклами), це пов»язано з великими обсягами виробленої продукції, і як наслідок великими обсягами реклами.

Крупні рекламодавці. Як правило, мають повноцінний рекламний відділ (рис.3) який повністю забезпечує підприємство рекламою. Взаємодія з РА та ЗМІ відбувається у випадку відсутності виробничих потужностей, особливих технологій, обладнання для виготовлення реклами.

2. Децентралізована стуктура.

Характерна для крупних підприємств з великою історією розвитку, які мають складну територіальну організацію, філіали, дочірні підприємства, великий асортимент продукції і перелік торгових марок. (Рис. 5)

Вище керівництво компанії напряму не впливає на прийняття рішень про проведення РК, менеджменту марок, тощо. Цим займаються керівники структур.

Переваги :

• свобода в прийнятті рішень;

• велика ступінь диференціації брендів;

• можливість врахування національних, регіональних, місцевих особливостей ринків, споживачів;

• гнучкість.

Недоліки:

• можлива непродуктивна конкуренція марок однієї компанії;

• неузгодженість рекламних дій.

В Україні найбільш розповсюджений централізований спосіб організації рекламної діяльності, оскільки, по – перше, реклама та рекламні відділи на фірмі існують не так давно, а по -друге, керівники намагаються впливати на прийняття рекламних рішень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]