Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Reklamnyy новый.doc
Скачиваний:
125
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.52 Mб
Скачать

60. Характеристика стратегії фірми і ежцт.

На першому етапі відбувається комунікативне ознайомлення потенційних покупців із підприємством (якщо воно вперше виступає на внутрішньому ринку) або з новим товаром уже відомого підприємства.

На другому етапі життєвого циклу, у період зростання, конкуренція посилюється у зв'язку з тим, що виведений на ринок товар витискати конкуренти. Якщо ринок має значну місткість, фірми-конкуренти розробляють аналогічні товари, навіть копії. Щоб протидіяти, необхідно вводити нові та нові типи, марки, виходити з товаром на нові сегменти ринку. Використовується модернізація виробів, провадиться стимулювання продажу у сезонних знижок та загального зниження цін. Витрати на зменшуються, як порівняти з інтенсивним маркетингом.

Третій етап — етап зрілості. Він характеризується тим, що на ринок виведено весь асортимент параметричного ряду товару. Понад 50% потенційних покупців уже стали власниками товару. Рекламування спрямоване на демонстрацію рентабельності покупки, інформування про пільгові умови придбання завдяки різним стимулюючим заходам та на просування товару у сферу посередників. Витрати на рекламування нижчі, їх спрямовано, головно, на стимулювання посередника.

На четвертому етапі життєвого циклу товару відбувається насичення ринку та спадання попиту. Продаж товару здійснюється за рахунок повторних закупок або майже припиняється. На ринку залишаються товари, які користуються максимальним попитом. Різке зниження цін робить товар доступним для широкого загалу, а колишні його перші покупці переходять на нові товари. Характерний відносно низький рівень витрат на рубричну рекламу (тобто оголошення про розпродаж товару за зниженими цінами).

Загальна стратегія підприємства:

• на першому — завоювання лідерства за показником товару;

• другому — завоювання лідерства за показником частки ринку;

• третьому — максимізація поточного прибутку;

• четвертому — забезпечення виживання.

61. Інформативні довідкові матеріали та обладнання реклами на місці продажу.

Реклама на місці продажу – комплекс заходів для доведення комерційної інформації до покупця безпосередньо на місці продажу товару, інформації, яка б спонукала його до негайної дії, тобто купівлі. Реклама на місці продажу має справляти значний психологічний вплив, яскраво і винахідливо презентуючи товар, впливаючи тим самим на поведінкові рефлекси споживача (покупця). Класична реклама має на меті досить тривалий процес зміни поведінки споживача для купівлі якогось товару в майбутньому. Реклама на місці продажу має діяти „блискавично”, інакше вона втрачає будь-який сенс. Це є її основним недоліком, який урівноважується наступними перевагами: 1)рекламу на місці продажу звернено до можливих потенційних покупців, яких справді цікавить товар (інакше вони не прийшли б до місця його продажу), що забезп. їй високу ефективність; 2)реклама на місці продажу полегшує споживачеві вибір, допомагаючи придбати товар швидко, без зайвих вагань; 3)реклама на місці продажу пропонує хоч і невідомий досі покупцеві товар, але так, щоб це діяло на його уяву; 4)реклама на місці продажу, як правило, дає можливість покупцеві порівняти кілька видів близьких за признач.м товарів і вибрати те, що йому найбільше подобається, або те, що відповідає його матеріальним можливостям. Рекламу на місці продажу можна розглядати як форму комунікації, яка перекладає якість товарів мовою потреб і запитів споживачів. Тому за вмілого викор-ня реклама на місці продажу стає могутнім знаряддям збільшення товарообігу. Носіями реклами на місці продажу є:газети, журнали, радіо- та телепередачі,інформаційні та рекламні листи,прайс-листи,каталоги,маркування товару (цінники, ярлики),покажчики та вивіски, що інформують про місцезнаходження товару або відповідного відділу,інформаційні матеріали щодо властивостей та якості товару, афіші, плакати, щити, листівки, інформаційні листи, буклети, проспекти,внутрішня радіо- та телевізійна трансляція,демонстраційні та торгові вітрини,різноманітні табло тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]