Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Reklamnyy новый.doc
Скачиваний:
125
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.52 Mб
Скачать

35. Загальна класифікація споживачів (покупців)

Зараз увесь рекламний процес спрямовано на конкретну людину, яка входить до певної групи людей, подіб¬них до неї. Споживач — основна особа в маркетингу. Широкий спектр засобів рекламування створ.з однією метою — найефективнішим способом за¬лучити кінц. споживача та максимально задовол. його запити. Покупці класифікуються в такий спосіб:

1. Покупці товарів фірми.2. Покупці товарів фірми-конкурента.3. Потенційні покупці (вони могли б зробити покупку, але поки не можуть зробити цього з різних причин).4. Абсолютні неспоживачі (вони не мають можливості купи¬ти або їм заважають якісь складні обставини).Важливу роль у розподілі товарів, а тим самим у впливі на споживача, відіграють торгові посередники і так звані радники.1. Пропонентів, тобто осіб, які прямо пропонують вибір спе¬цифічних товарів та послуг (учителі, лікарі, архітектори, інжене¬ри). Вони, як правило, нав'язують іншим свій власний вибір.2. Власне радників, які не нав'язують свого вибору, але їхні реко¬мендації як професіоналів та знавців справляють значний вплив на інших. 3. Лідерів, яких наслідують або через їхній соціальний статус (впливові особи, зірки), або тому, що бажають увійти до тієї соці¬альної групи, моделлю якої ці люди є.4. Інституційних суб'єктів упливу (органи державної та вико¬навчої влади, асоціації споживачів). Вони найчастіше дають не¬гативне пропонування, тобто більше відраджують від покупки, ніж сприяють їй. За характером споживання покупці підрозділяються на дві ка¬тегорії: покупці товарів широкого вжитку та покупці (спожива¬чі) товарів промислового признач..

36. Класифікація покупців.

класифікація: 1. покупці товарів фірми; 2. покупці товарів фірми-конкурента; 3. потенційні покупці; 4. абсолютні неспоживачі. На споживача можуть впливати торгові посередники та радники. За характером споживання покупці підрозділяються на дві категорії: покупці товарів широкого вжитку та покупці товарів промислового признач.. В процесі прийняття рішень щодо купівлі товару впливає цілий ряд факторів: соціальні (реферантні групи, сім'я); персональні (вік, ЕЖЦ); культурні; психологічні. Також на купівлю того, чи іншого товару впливає менталітет покупця: раціональний – прагнення до економії, позитивнее співвідношення «ціна-якість»; безконфліктний – прагне загальної рівноваги в особистих та соціальних відносинах; прогресивний- інновації; схильний до швидких змін – молодь.

37. Класифікація реклами за типом рекламодавця.

Реклама розрізняється за типом рекламодавців в залежності від того у якій сфері діяльності працює підприємство, що рекламує свою продукцію: 1.реклама виробників товарів( Безпосередня реклама товарів, що виготовляються підприємством. Реклама може бути як промислових товарів так і товарів широкого вжитку); 2.реклама торгових посередників(Реклама, що спрямована на залучення нових посередників для продажу продукції, або реклама надається виробником для стимулювання продажу товарів через посередників)Реклама може широко використ.ся для досягнення некомерційний цілей, наприклад організації милосердя , вона може бути такою: реклама передвиборної кампанії політика, культурного, спортивного діяча, що має на меті сповістити суспільство про діяльність, або пронаміри особи; 3)реклама органів місцевого саморегулювання; 4)реклама державних органів, наприклад служби державної зайнятості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]