Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Reklamnyy новый.doc
Скачиваний:
125
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.52 Mб
Скачать

135., 139 Теорія думок і уявлень людей про рекламу.

Теорію думок і уявлень людей про рекламу часто називають теорією соціального конформізму. Її характерна прикмета в тім, що до речей не ставляться як до, сказати б, звичайних споживних цінностей. Ними маніпулюють як знаками, що характеризують людину, виявляють її належність до певної соціальної групи (річ виступає як соціальний орієнтир) або виокремлюють людину з цієї групи, відсилаючи її в групу з вищим соціальним статусом.

Результати психологічних досліджень таких покупців свідчать, що для них, по-перше, предмети — це символи, відторгнення чи сприйняття яких людиною з певної групи визначає можливість купівлі чи відмови від неї; по-друге, для них зробити покупку — це означає ототожнити себе й придбану річ (завжди існує відповідність між тим, якою людина хоче видаватися, і тим, що вона купує), а тим самим розповісти про себе іншим, дати їм можливість оцінити себе.

Але не тільки в цій, а й в інших групах покупців якась коштовна покупка може породжувати почуття тривоги і навіть (на думку зарубіжних спеціалістів) нечистої совісті, оскільки людина повинна відмовитися від чогось на користь іншого, і це породжує в неї почуття жалю, сумнів у зробленому виборі, а іноді навіть (щоб мати гроші на щось дуже дороге) потребу знехтувати

136.Сучасні американські теорії переробки інформації.

Іерархічна модель Роберта Леверіджа та Гаррі Стейнера тісно пов’язана з соціально-психологічною теорією та містить шість етапів : поінформованість, знання, оцінка, надання переваги, переконання і купівля. Вони поділили ієрархічну драбину на три компоненти, які відповідають соціально-психологічній системі. 1й єтап складається з рівнів поінформованості та знання, можна порівняти з пізнанням або компонентом знання в понятті „ставлення”. Ефективний компонент ставлення (подобається – не подобається ) визнач. в цій моделі за рівнями : позитивне ставлення і переважання. Решта компонентів ставлення – це вольові елементи дії або мотивації Модель відображує їх також у двох рівнях – переконання та купівля. Відомою є модель DAGMAR, що віддає перевагу комунікативним цілям реклами, а також по’язує в одне ціле відправну точку досліджень, аудиторію та час. Характерна особливість моделі DAGMAR – точне значення стартових умов. Ця модель грунтується на виміряванні ставлення покупця до фірми,товару, конкурентів .

140. Теорія постійності

Теорія постійності, що людина має схильність до підтверджувальної інформації і відхиляє інформацію, яка не перевірена або суперечить її поглядам. Вибіркове сприймання матиме тенденцію до зростання, коли людина опинятиметься під впливом нав’язливого показу протилежної інформації. Тому рекламодавець має бути готовим до негайної реакції на будь-яку негативну інформацію, котру можуть отримати його клієнти, тобто готовим до відповідної контркампанії, спрямованої на втримання найприхильніших до нього покупців.

Як і в всьому існує також і протилежність теорії постійності – теорія складності, яка стверджує, що людина тяжіє до постійних змін способу життя, тому що їй притаманна жадоба до новизни. Людям стає нудно, у них з’являється мотив зменшити нудьгу пошуком нових і незвичних стимулів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]