Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Reklamnyy новый.doc
Скачиваний:
125
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.52 Mб
Скачать

7. Міжнародний кодекс рекламної діяльності.

Міжнародний кодекс рекламної діяльності регламентує естетичні стандарти,що ними мають користуватися всі, хто має відношення до реклами: рекламодавці, виробники реклами, рекламні агентства та засоби інформації. Спочатку цей кодекс використовувався лише, як інструмент самодисципліни рекламодавців та рекламістів. Він був обов’язковим для виконання всіма учасниками Міжнародного союзу асоціацій рекламодавців (Україна також є членом Міжнародного союзу рекламодавців), Міжнародної торгівельної палати та інших міжнародних організацій з питань рекламного бізнесу. Нині він використовується і в судовій практиці, а також для розроблення національних стандартів реклами з метою забезпечення уніфікації вимог до торгівлі «на благо покупців всього людства».

Згідно з кодексом до норм рекламної діяльності належать благопристойність , чесність , справедливість, захист прав особистості, посилання на докази та свідчення незаінтересованих осіб, можливість чіткої ідентифікації рекламного звернення, гарантування безпеки користування товаром, заборона підриву або незаконного використання доброго імені конкурентів, а також використання порівнянь, що заводять в оману та інших методів недобросовісної конкуренції. Крім того, рекламне звернення не може імітувати звернень інших фірм.

8.Норми та правила рекламування згідно з законом України «Про рекламу».

З-н Укр “Про рекламу” вимагає дотримання таких норм та правил :

  • Рекламодавець зобов”язаний на вимогу виробників та розповсюджувачів реклами надати документальне підтвердження достовірності інформації

  • Реклама послуг, яка пов”язана із залученням грошей або цінних паперів може здійснюватись юрид. особами лише при наявності відповідної ліцензії, до того ж в тексті реклами повинні бути обов”язково вказані реквізити ліцензії

  • Час рекламного мовлення не повинен перевищувати 9 хв. на кожний час мовлення для телерадіокомпаній усіх форм власності (крім спец –х рекл. каналів)

  • Забороняється переривати з метою оголошення реклами трансляцію засідань Верховної Ради Укр, офіційних державних заходів та церемоній, виступи голови держави, влади, членів конституц. суду України, народних депутатів.

  • Забороняється реклама ліцензованих видів підприємницької діяльності без посилань на номер ліцензії та із –зазначенням органа, який їх видав.

9.Норми, правила та законодавче забезпечення рекламної діяльності за кордоном.

Норми, правила та законодавче забезпечення рекламної діяльності за кордоном базуються на Міжнародному кодексу рекламної практики.

Міжнародний кодекс рекламної практики містить такі обов'язкові нормирекламної діяльності:• рекламне послання не може мати текстів або зображень, що суперечатьприйнятим у суспільстві правилам благопристойності;• рекламне послання не може зловживати довірою покупця, користуватисяйого недосвідченістю або браком фахових знань. Воно не може залякувати,грати на різних забобонах, підтримувати найменшу дискримінацію покупцівза расовими, релігійними чи статевими ознаками;• рекламне послання має бути правдивим, тобто воно не може мати такихтверджень або зображень, які прямо чи опосередковано, тим чи іншимспособом могли б увести покупця в оману. Воно не може вдаватись доперекручування статистичних даних результатів наукових та іншихдосліджень, а також цитат з наукових публікацій. Неприпустимим єкористування науковою термінологією для надання рекламі видимості«наукового обґрунтовування», якщо такого насправді немає;• усі порівняння у рекламному посланні мають відповідати принципамдобросовісної конкуренції. Порівняльний аналіз якостей різних товарівмає бути чесним та доказовим;• рекламне послання не може грунтуватися на доказах або свідченнях, що єсумнівними або не зв'язаними з кваліфікацією чи досвідом свідка, і неможе посилатися на такі докази та свідчення. Не можуть також бутивикористані застарілі докази та свідчення;• рекламне послання не може ставити під сумнів діяльність жодної іншоїфірми, а також якість жодного іншого товару;• рекламне послання має забезпечувати захист прав особистості, тобтовоно не може зображати чи описувати будь-кого без його згоди, а такожпосилатися або навіть наводити чиїсь висловлювання так, щоб це справляловраження підтвердження будь-ким хоч би чого;• рекламне послання не може містити незаконно використаних найменуваньабо абревіатур інших фірм чи установ. У ньому також не можуть бутиненалежне використані імена та прізвища людей, назви фірм, символи фірмі товарів, що мають добру репутацію здавна або здобули її завдякирекламним кампаніям;• рекламне послання не може імітувати загальну композицію, текст,слоган, зображення, музику, звукові ефекти тощо інших рекламних посланьтак, щоб це могло б увести в оману або призвести до плутанини;• рекламне послання має чітко ідентифікуватись як таке. Користування«замаскованою» або «прихованою» рекламою є неприпустимим;• рекламне послання не може крити в собі будь-якої небезпеки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]