Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Reklamnyy новый.doc
Скачиваний:
125
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.52 Mб
Скачать

179. Основи створення рекламних звернень.

Рекламне звернення — це засіб, через який трансформуються цілі рекламодавця.

Процес створення й виготовлення рекламного звернення складається з двох етапів — створення та виробництва (виготовлення). Діяльність, пов’язана зі стадією творчості (створення тексту рекламного звернення), проходить в основному в рамках рекламних агенцій. Уся інша діяльність, пов’язана із виробництвом, майже завжди виконується зовнішніми організаціями.

Роботою творчого відділу рекламної агенції є опрацювання різноманітних ідей щодо рекламування та наступний відбір одного чи кількох варіантів, які потім запускаються у виробництво. Стадія створення рекламного звернення об’єднує відповідні творчі процеси: написання тексту, ілюстрування й виготовлення попереднього або кінцевого варіанта рекламного звернення (макета). Вона закінчується затвердженням макета клієнтом (рекламодавцем) і вибором носія.

Американські спеціалісти з реклами вважають, що процес творчості відбувається за такими етапами:

пошуки факту (визначення проблеми, збирання й аналіз відповідних даних);

пошуки ідеї (продумування пробних ідей як можливих варіантів);

опрацювання ідеї (відбір варіантів, додавання інших, комбінування в різних поєднаннях тощо).

Опитування цільової групи — це ще один засіб, який допомагає розробити корисні ідеї або придумати відповідний текст, що його можна використати для реклами. Розробка ідеї — це ядро творчого процесу. Головне — це розробити якомога більшу кількість ідей для наступного відбору, не допускаючи стримування процесу, а також якомога точніше уявити, чого саме ми хочемо. Розробка ідеї рекламного звернення може відбуватися через такі методи як: синектика; метод мозкового штурму, метод Делфі.

Найпоширеніший метод – синектика. Метод полягає у тому проводиться дискусія навколо загальної ідеї, до якої належить ця проблема.

Метод Дельфі – обговорення, або анкетування спеціалістів щодо певної проблеми, з поступовим виключенням слабких пропозицій.

180. Основні організаційні принципи рекламних агенцій.

Створ.м та виготовленням професійного звернення займаються професійні організації, які надають своїм клієнтам повний або обмежений обсяг послуг із планування й проведення рекламних кампаній, а також окремих її заходів, наприклад, розробки чи розміщення зазамовлень у засобах масової інформації, замовлень на виготовлення і прокат рекламних фільмів, відеокліпів . Ці організації мають назву рекламних агенцій. Рекламні агенції класифікуються за обсягом надання послуг (із повним чи обмеженим циклом), за їх видами (універсальні чи спеціалізовані), за територіальною ознакою (місцеві, регіональні, міжнародні) . Агенції є незалежними організаціями. Це уможливлює погляд на проблеми рекламодавців більш об’єктивно, що послаблює такі негативні моменти, як залежність від смаків окремих керівників, неправильні установки . Як правило, рекламні агенції мають добре налагоджені стосунки із засобами масової інформації. Вони мають можливість стабільно і своєчасно закупати в них час і місце для розміщення реклами. Співробітництво з рекламною агенцією дає змогу рекламодавцю оперативно вирішувати ті питання, які постають перед ним, економити гроші і час. Звернення до рекламної агенції забезп. системний підхід до рекламної діяльності, що значно підвищує її ефективність.

Рекламні агенції в Україні найчастіше мають такі основні підрозділи: творчий відділ, відділ виконання замовлень, виробничий відділ, відділ маркетингу і фінансово-господарський відділ. Особливу роль відіграє відділ маркетингу, який займається маркетинговими дослідженнями, організу збір інформації про фірму рекламодавця та рекламоносії, закуповує місце або ефірний час для розміщення рекламного звернення, контролює ефективність рекламних кампаній, розробляє графіки викор-ня ЗМІ. В основному рекламні агенції діють самостійно й забезп. своє виживання також самі. Це означає, що ціна на їхні послуги має покривати витрати, пов’язані з рекламною діяльністю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]