Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Reklamnyy новый.doc
Скачиваний:
125
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.52 Mб
Скачать

51. Основні класифікаційні ознаки розподілу реклами на групи.

Рекламу класифікують за такими основними ознаками:

- за видом (бізнесова, соціальна, політична, релагійна);

-за метою отримання прибутку (комерційна і некомерційна)

- за способом передавання інформації (реклама в ЗМІ, пряма реклама, реклама на місці продажу, особистісна реклама, персональний продаж);

- за методом розповсюдження (упресі, поштова, аудіовізуальна, аудіо, на місці продажу, зовнішня);

- за характером емоційного впливу (раціональна, емоційна);

- за способом подання рекламного звернення (“жорстка”, “м’яка”);

- за характером взаємодії (позиційна, масованої дії, стимулювальна, порівняльна, імітуюча);

- за предметом реклами (реклама продукту, підприємства, спільна);

-за суб’єктом (розрахована на споживачів та на радників)

- за цілями рекламування (інформативна, переконувальна, нагадувальна, рубрична);

- за інтенсивністю (низької, середньої, високої інтенсивності);

- за типом рекламодавців (реклама виробників товарів, торгових посередників, органів місцевого самоврядування, державних органів);

- за формою використання носіїв реклами товару ( звичайні оголошення, за залученням знаменитостей, пересічна, симпатична).

Крім того, рекламу як продукт класифікують за такими ознаками: форма рекламногог звернення (друкована, аудіо-, видавнича, відео-); територіальне охоплення (місцева, регіональна, державна, міждержавна); частота пред”явлення; вплив (сильний, нормальний, слабкий); колір; структура макета рекламного звернення; структура тексту рекламного звернення. Істотною також є класифікація реклами на основі етапів життєвого циклу товару.

52. Особливості класифікації споживачів товарів промислового призначення.

На поведінку покупців товарів промислового призначення впливають такі фактори:

• навколишнє середовище (рівень первинного попиту, економічні перспективи тощо);

• особливості організації (цілі організації, політичні настановлення, методи роботи тощо);

• міжособистісні відносини (повноваження, статус, уміння переконувати);

• індивідуальні особливості конкретного спеціаліста (вік, рівень доходів, освіта, службове становище, тип особистості, схильність до ризику)

Якщо покупці вважають головними економічні фактори, тоді вони орієнтуються на мінімальні ціни або на ліпший товар за такою ціною, або на комплексне обслуговування.

Якщо споживачі вважають головними факторами, котрі зменшують рівень ризику, вони орієнтуються на імідж фірми, образ людини, яка пропонує цей товар чи послугу, на тих постачальників, що виявляють до нього повагу.

53. Особливості класифікації споживачів товарів широкого вжитку.

На процес прийняття рішень щодо купівлі товарів широкого вжитку впливає цілий ряд факторів:

• соціальні (реферантні групи, сім'я);

• персональні (вік та етап життєвого циклу сім’ї, рід занять, економічне становище, спосіб життя, тип особи та її уявлення про саму себе)

• культурні (культура, субкультура, соціальний стан)

• психологічні (мотивація, сприйняття, переконання та ставлення)

Саме ці фактори впливають на те, як людина сприймає подразнення (рекл звернення) та реагує на них.

Наступним етапом поліпшення ефективності класифікації споживачів є застосування для розроблення класифікаційних ознак таких показників, як мотивація купівлі (економія, престиж, зручність користування, моральні вигоди), рівень використання товару (високий, середній, низький), характер споживача (неспокійний, життєрадісний, владний тощо).

Для сучасної теорії класифікації споживачів з погляду застосування її в рекламному бізнесі, особливо за умов глобалізації економіки різних країн та континентів, розвитку Інтернету, космічних технічних засобів, важливим є поняття «менталітет».

Споживачів умовно розподіляють на чотири групи згідно з їхнім менталітетом: раціональним, безконфліктним, схильним до прогресу та схильним до швидких змін.

Раціональний менталітет характеризується стандартним споживанням, прагненням до економії, до позитивного співвідношення «якість — ціна», увагою до корисних атрибутів товару, індивідуалізмом, ксенофобією, прихильністю до традицій та пасивною повагою до чинних владних та суспільних структур.

Безконфліктний менталітет віддає перевагу особистому життю, прагне загальної рівноваги в особистих та соціальних відносинах, природного порядку в матеріальній та соціальній сторонах життя. Він є дуже чутливим до пропонованих послуг та інформації, але мало відкритим до будь-яких новацій.

Менталітет, схильний до прогресу та ризикованого бізнесу, мислить категоріями виробництва та споживання, характеризується нахилом до подорожей та інновацій, духом підприємництва.

Менталітет, схильний до швидких змін, характеризується бажанням отримати задоволення від життя, готовністю до непередбачених витрат для негайного досягнення бажаного: люди з таким характером завжди хочуть отримати все і негайно.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]