Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Reklamnyy новый.doc
Скачиваний:
125
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.52 Mб
Скачать

133. Психологічний процес сприйняття реклами.

Сприйняття — це процес, який складається з елементів, потоків і сил, які сприяють або перешкоджають повідомленням, що адресуються покупцеві. Є своєрідним бар'єром для сприйняття, що його багато рекламних звернень не можуть подолати. Процес сприйняття складається з двох стадій уваги та тлумачення (інтерпретації) інформації. Перша стадія — зосередження уваги. Людина свідомо чи несвідомо фільтрує нескінченний потік інформації. Вона читає тільки певні публікації, дивиться тільки вибрані нею телепрограми й ніколи не звертає уваги на всі афіші поспіль. Більшість стимулів, які показують людині, вона просто не помічає, тобто вважає їх нецікавими або недоречними. Друга стадія — процес тлумачення (інтерпретації). Людина вкладає зміст стимулу у свої власні моделі реальності, моделі, які можуть дуже відрізнятися від моделей інших людей або тих, хто надіслав цей стимул. Схематично це можна зобразити так: стимул (рекламне звернення) —> увага (активний пошук, пасивний пошук, пасивна увага)—> інтерпретація (спрощення, перекручування, створ. нового стимулу) —> пізнання У потенційного покупця можуть бути чотири основні причини звернути увагу на інформаційні повідомлення: І. Отримання інформації, яка буде корисною (вважають, що інформація про торгову марку допомагає прийняти більш обґрунтоване рішення щодо купівлі товару з цією маркою). 2. Отримання інформації, яка підтверджує їхню власну думку. 3. Отримання стимулювальної інформації. 4. Отримання інформації, що цікавить.

134,137,138. Теорія а. Маслоу про ієрархію потреб і реклама.

Ієрархію потреб запропонував психолог А. Маслоу. Він на­магався пояснити, чому в різні часи людиною керують різні потреби. Чому одна людина використовує багато часу й енергії на самозбереження, а інша — на здобування поваги оточення. Учений уважає, що значущість людських потреб відповідає та­кому порядку: фізіологічні потреби, потреби самозбереження, соціальні потреби, потреби в повазі і потреби в самостверд­женні. За А. Маслоу, людина намагається задовол. передовсім найважливіші потреби. Як тільки якусь важливу потребу буде за-доволено, вона на певний час перестає бути спонукальним моти­вом. Водночас з'являється потреба в задоволенні наступної. У застосуванні до реклами це означає таке: коли людина, на яку спрямовано мотив (чи яка має цей мотив), готова до дії, характер дії залежатиме від характеру сприйняття ситуації. На сприйняття впливають різного роду подразники. Головне в рекламі — це з’ясувати, які подразники будуть помічені людиною і як людина на них відреагує.

( ПРО РЕФОРМ СУСПІЛЬ, якщо є в запит.) Необхідно написати, що реформування суспісльтва можливе за умови переходу від потреб нижчого рівня до вищого, а це можливо лише коли потреби нижчого рівня повністю задоволені. Після розпаду СРСР люди піклувалися про базові потреби, але з часом вои почали турбуватися й про вищі рівні

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]