Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Posibnik_Word.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
2.89 Mб
Скачать

3.4.3. Антропогенний етап розвитку природних вод

Зародження людини сучасного типу відносять до періоду останнього міжльодовиків’я (30-40 тис. років тому). Але відчутний вплив її діяльності на природу, природні води розпочався пізніше, (7-10 тис. років тому). Його, дещо умовно, можна вважати антропогенним етапом розвитку природних вод. Спочатку переважав вплив пов’язаний з винищенням лісів та чагарників, розвитком скотарства. Потім з розвитком хліборобства, зрошення, побудовою перших гребель та каналів. Ще донедавна природні води вважали практично невичерпним ресурсом і основною задачею було їх підкорення, освоєння. Суттєве зростання використання водних ресурсів розпочалося на межі XVIII та XIX століть. В цей же час відмічено перші локальні екологічні проблеми, пов’язані з ними. Так у 1830 році в Лондоні спалахнула епідемія холери, причиною якої було забруднення питної води фекальними стоками мільйонного міста. Оцінки об’ємів сучасного використання вод наведено на рис. 3.10. Нагадаємо, що весь стік річок Землі складає 41,37 тис. км3/рік. Таким чином невдовзі значна частка ресурсів річок буде використана. У недостатньо обводнених регіонах вона вже досягла 100%. Але ресурс визначається не тільки загальною кількістю, але і якістю. Якщо враховувати тенденції забруднення прісних вод (рис. 3.11) то стає очевидним, що їх доступні ресурси невдовзі будуть майже повністю використовуватися. У зв’язку із цим постає питання розвитку екологічно оптимізованих технологій (і стратегій) їх використання.

Як і біосфера, людство являє собою окрему еволюційну підсистему, яка розвивається за власними законами. Але можливості їх пристосувань, перебудов, швидкість «метаболізму» набагато вищі ніж у біосфери. За В.І. Вернадським людство стає провідною геологічною силою у приповерхневій частині планети. При цьому характер коеволюції ускладнюється і переходить у новий етап. Оцінка його тенденцій і перспектив — одне з головних завдань сучасної науки.

Крім використання ресурсів прісних вод важливий комплекс проблем пов’язаний зі світовим океаном. Вплив людини тут проявляється як у локальному та і, особливо, у глобальному масштабі. Це пов’язано з тим, що океан являє собою цілісну природну систему, тісно пов’язаний і іншими компонентами природи (геосферами), а також є кінцевою ланкою різноманітних стоків, глобальним відстійником. Все це вплинуло на те, що, здавалося б, безмежні його ресурси і можливості самоочищення, самовідновлення виявилися також дещо обмеженими. Під забрудненням океанів та морів розуміють введення людиною безпосередньо чи опосередковано речовин, енергії в морське середовище, що призводить, або може призвести до негативних наслідків. Джерел та шляхів такого забруднення дуже багато. Поля забруднення беруть початок, як правило, біля берегів. Найбільша концентрація забруднень спостерігається у прибережних зонах та у відносно малорухомих районах океану — зонах уповільнення та розпаду течій. Забруднення окремими шкідливими речовинами набуло глобального характеру. Навіть в Антарктиці виявлено деякі канцерогенні речовини.

Вплив людини на природні води може відбуватися також через атмосферу, літосферу, біосферу. Це ще раз підкреслює тісну взаємопов’язаність, комплексність природних систем. Вплив через біосферу, а також зміни умов її функціонування можна вважати особливим етапом (проявом) коеволюції. Людина, відповідно, сама залежить від умов середовища. Соціальні процеси не являються абсолютно відокремленими і незалежними. Роль біосфери можна розглядати також у позитивному відношенні. Вона є потужним природним фільтром вод. З нею пов’язані важливі біотехнології.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]