Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Posibnik_Word.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
2.89 Mб
Скачать

3.3.4. Гідрогенні відклади та акумулятивні утворення

Поряд з процесами денудації та руйнування гірських порід в межах гідросфери постійно ідуть процеси акумуляції та утворення нових відкладів, мінералів, конкрецій, рудних тіл та іншого. Відклади формуються в основному на днищах водойм. В їх утворенні велику роль грає біосфера та біогеохімічні процеси. За геологічну історію Землі відклади поступово створили особливу сферу розповсюдження осадових порід — стратісферу. Її потужність може перевищувати 15 км (у прогинах). В межах материкових платформ вона складає декілька кілометрів, а океанічних — сотні метрів, деколи 1-1,5 км. В межах океанів найбільша потужність відкладів спостерігається у материковому підніжжі (до 2-3 км).

Практично всі агенти денудації не тільки сприяють видаленню матеріалу, але і його накопиченню на нижче розташованих ділянках земної поверхні. Це можуть бути підніжжя схилів, річкові та інші долини, котловини озер, передгірні рівнини, низовини, гирлові ділянки річок, дно океанів та морів. Значні частини континентів (як в горах так і на рівнинах) вкриті льодовиковими відкладами. Це в основному морени. Основна морена являє собою як правило не шарувату суміш різних часток від колоїдних розмірів, до валунів та брил величиною з невеличкий будинок. З поверхні морена часто перекрита покривним суглинком потужністю до 2-5 м. Імовірно він відкладався у водоймах з талою льодовиковою водою. Валуни включені в морену можуть за своїм складом відповідати місцям зародження в області живлення льодовика. Їх шлях показує, що покривні льодовики розповзалися радіально, не зважаючи на нерівності ложа. Генетично пов’язані з первинними гляціальними відкладами флювіогляціальні. Форми рельєфу пов’язані з льодовиковими відкладами надзвичайно різноманітні. Тут також може формуватися специфічна гідрографічна сітка.

Найбільше розповсюджені відклади пов’язані з діяльністю водних потоків. Вони також можуть бути досить різноманітними, що пов’язано з особливостями процесів денудації та накопичення. Вони утворюють окремі смуги, плащі відкладів, конуси та поля виносу, алювіальні рівнини. Масштаби цих об’єктів можуть бути найрізноманітнішими.

Крім описаних можуть бути мерзлотні, карстові, гідротермальні, зсувні, прибережні (абразійного та змішаного походження) та інші види відкладів і акумулятивних форм.

Слід зауважити, що практично всі вони мають певну специфіку будови, складу та інших характеристик. Це відповідає певним умовам утворення. Тому дані про викопні, реліктові відклади широко використовують у палеогеографії та палеогідрології для реконструкції цих умов, а також для датування часу утворення.

Природні води та еволюційні процеси

Еволюція — розвиток процесів та явищ у природі, суспільстві, мисленні (лат. evolutio — розгортання). В процесі еволюції внутрішні, сутностні процеси та закономірності проявляють, реалізують себе. Еволюційні процеси відрізняють від просто будь-яких змін. Їх вивчення дає можливість пізнавати найбільш загальні закономірності буття, судити про співвідношення хаосу та порядку (організованості), поступових та стрибкоподібних змін, неперервності та дискретності, симетрії та іншого.

Створення уявлень про еволюцію Всесвіту, галактик, інших космічних об’єктів, Сонячної системи, планет значно розширюють погляди на еволюцію.

Сучасна планетологія базується на дослідженнях планет Сонячної системи. Вона включає питання про їх походження, розвиток надр, приповерхневих газово-рідинних оболонок, геофізичні параметри. Розвиток надр включає процеси первинної перебудови, розшарування, динаміки, створення електромагнітним полів та інші. З внутрішніми (тектонічними) процесами тісно пов’язані процеси у приповерхневих оболонках та полях. Планети Сонячної системи включають дві основні групи: 1) земну (Меркурій, Венера, Земля, Марс), та 2) гіганти (Юпітер, Сатурн, Уран, Нептун). Вони відрізняються астрономічними параметрами, особливостями будови та еволюції. Земля характеризується оптимальною для розвитку життя сукупністю параметрів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]