Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Posibnik_Word.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
2.89 Mб
Скачать

2.2.4. Баланс та режим льодовиків

Живлення льодовиків відбувається за рахунок:

1) твердих вертикальних атмосферних опадів;

2) рідких опадів, що замерзають;

3) хуртовинного (вітрового) переносу снігу;

4) лавин;

5) сублімації водяної пари;

6) «наростаючих» («горизонтальних») опадів — іней, паморозь;

7) «накладеного льоду» — замерзлі талі води сезонного снігу.

За даними В. Котлякова внесок основних складових для гірсько-долинних льодовиків такий: вертикальні опади — 80%, «наростаючі» — 0-2%, хуртовинний перенос — 15%, лавини — 5%. Для малих льодовиків: опади — 20-30%, хуртовинний перенос — 50-60%, лавини — 20%.

Витрати речовини льодовика називають абляцією (лат. ablatio — віднімання, віднесення). Виділяють різні її види та фактори. Основна частина — танення та випаровування під дією кліматичних (метеорологічних) факторів. Особливий вид — механічна абляція, тобто винесення частини снігу з льодовика вітром, обвали країв язиків, шельфових льодовиків. Розрізняють також чисту (власно) абляцію та валову. Остання пов’язана з пониженням поверхні льодовика і може включати просто перерозподіл мас в його межах. За місцем прояву виділяють підльодовикову, внутрільодовикову та поверхневу абляцію. Частка перших двох не перевищує 5%. Основними метеорологічними факторами абляції є: сонячна радіація, температура та вологість повітря, конденсація та випаровування, теплі атмосферні опади. Існують також додаткові фактори: експозиція поверхні льодовика та його частин відносно сонячних променів, затіненість від оточуючих елементів рельєфу, мікрорельєф поверхні, щільність льоду, моренний або пиловий покрив поверхні та інші. Тонкий моренний покрив сприяє засвоєнню променистої енергії і таненню льодовика. Але вже при товщині покриву 1 см танення уповільнюється. При товщині 30 см та більше танення стає у 6-7 раз повільнішим ніж на відкритій поверхні. В цілому процеси абляції не менш складні ніж процеси утворення льодовика. Її можна виражати в млн. т./рік, млн. м3/рік, мм/рік.

До 80% абляції покривних льодовиків припадає на механічну — шляхом утворення айсбергів. Після відриву від льодовика вони стають елементом режиму морів та океанів (див. 2.1). Процес утворення айсбергів називають льодовиковим стоком. Для Антарктиди він складає 2,31 тис. км3/рік, для Гренландії 0,70 тис. км3/рік. Танення всіх гірських льодовиків оцінюють 0,412 тис. км3/рік.

Кількісним виразом впливу різних джерел живлення та видів абляції на масу (об’єм) льодовика служить рівняння його балансу. Воно може бути записано у загальному вигляді, або окремо для твердої та рідкої фази. Крім того його можна складати для різних частин льодовика і за різні періоди. Наведемо приклад загального рівняння:

х + ух + улав. + zконд. = ут + zвип. , (2.3)

де х — загальні опади, ух — хуртовинний перенос, улав. — лавинний перенос, zконд. — сублімація, ут — стік талих вод з льодовика, zвип. — возгонка, — зміна маси льодовика.

Баланс льодовиків за різні періоди часу може бути додатнім або від’ємним. Це пов’язано зі змінами кліматичних умов (коливаннями клімату). Вони відбуваються як в окремих регіонах і відносно менш інтенсивно, так і в глобальних масштабах значно впливаючи на загальні природні умови. Додатньому балансу сприяють фази холодного та вологого клімату, а від’ємному — навпаки. В цей час маса льодовика збільшується, або зменшується. Перше приводить до збільшення розмірів та швидкості його руху — він наступає. При зменшенні маси льодовик відступає. Зміни маси та форми льодовика, що проявляються в його наступанні та відступанні називаються його режимом. Фактично це аналог гідрологічного режиму водних об’єктів, але в більших масштабах часу. Особливістю режиму є інерційність льодовиків. Їх наступання та відступання можуть відставати від змін балансу, оскільки для зміни руху потрібні значні зміни маси. Приклад узагальненого режиму льодовиків наведено на рис. 2.27.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]