Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Posibnik_Word.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
2.89 Mб
Скачать

2.6.5. Канали та гідромеліоративні системи

Будівництво каналів та систем зрошування має ще більш давню історію ніж водосховищ. Канали виконують різноманітні функції: подача та відведення води, судноплавство, спрямлення звивин річок, розведення риби та інші. Будівництво великої кількості різноманітних каналів є свідоцтвом їх великого значення для людини. Основною гідрологічною функцією любого каналу є транспортування води. В гідрологічного словнику О. Чеботарьова їм дається таке визначення: «канали — штучно створені водні артерії, що характеризуються руслом правильної форми. За призначенням канали поділяються на енергетичні (гідросилові), зрошувальні, осушувальні, дренажні, обводнювальні, лісосплавні, судноплавні, рибоводні. Часто крупні канали виконують декілька функцій».

Найбільші канали мають довжину більше тисячі кілометрів і можуть пропускати витрати сотні мз/с. Фактично це складні комплекси споруд. Крім того вони складаються з окремих ділянок, що характеризуються власною специфікою.

Канали перерозподіляють водні ресурси. У посушливих районах поздовж них утворюються оази. Тобто вони змінюють природне середовище. В деяких випадках за рахунок фільтрації води з каналів в оточуючих понижених місцевостях можуть підніматися рівні ґрунтових вод, проходити заболочування і навіть утворюватися невеликі озера. Разом з водою канали переносять розчинені речовини та наноси. Велика кількість наносів, їх скупчення ускладнюють питання експлуатації каналів. В неукріплених каналах з часом починають проявлятися процеси розвитку їх русел. Гідравлічні характеристики (і втому числі пропускна здатність) таких каналів тісно взаємопов’язані з характером русла на різних ділянках.

Таким чином з каналами пов’язані цілий комплекс технічних та природничих питань (проблем), вони можуть змінювати гідрологічні та екологічні умови цілих районів. Аналогічний вплив здійснюють гідромеліоративні системи.

Під меліорацією розуміють (лат. melioratio — покращення) систему організаційно-господарських, технічних та інших заходів направлених на покращення земель та загальне оздоровлення територій. Основною складовою (видом) цих заходів є гідромеліорація. Її завдання — покращення водного (гідрологічного) режиму території. Виділяють зрошувальні, обводнювальні, осушувальні, комплексні, протиерозійні та інші види гідромеліорацій. Відповідно до основної мети до гідромеліорацій також можна віднести боротьбу з наводненнями. Таким чином коло питань досить широке. Але до власне гідромеліоративних систем треба віднести системи осушення, зрошення та подвійної дії. Важливою складовою їх функціонування є моніторинг стану об’єктів. Він будується на основі гідрологічних спостережень (експлуатаційна гідрометрія). До складу цих робіт входять: спостереження за режимом основних природних водних об’єктів (водоприйомників, або джерел відбору води); облік води при водозаборі, водорозподіленні, поливі; контроль за станом осушувальної, колекторно-дренажної та іншої мережі; спостереження за наносами, розчиненими речовинами, забрудненням та якістю води та інші. Розмах гідромеліорацій дуже великий. Зокрема меліоративні землі складають більше третини всіх орних.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]