Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Posibnik_Word.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
2.89 Mб
Скачать

2.2.5. Процеси та явища пов’язані з льодовиками

Географічну та екологічну роль льодовиків важко переоцінити. Вона проявляється як в глобальному (буде розглянуто у третій частині підручника) так і в менших масштабах. Льодовики змінюють клімат, гідрологічний режим територій та акваторій, впливають на процеси рельєфоутворення, геохімічні процеси, формування екосистем. Існує навіть гляціотектоніка. Розглянемо приклади геоморфологічної діяльності та впливу льодовиків на режим річок.

Якщо розглядати розвиток материкового зледеніння, то очевидно, що на перших його стадіях рельєф місцевості визначав всі особливості льодовиків. При розростанні вони могли з’єднуватися і перекривати все більшу частину території. Нарешті весь первинний рельєф опинявся під системою льодовиків. Шляхи руху льоду могли змінюватися і не залежати від похованого рельєфу. Так розвивались Скандинавський та Британський льодовикові покриви. Канадський же покрив розвивався на рівнині і одразу мало залежав від рельєфу.

Льодовик еродує якщо він ковзає по ложу, а не примерз до нього. Деякі дослідники розрізняють льодовикову абразію та льодовикове випахування (екзарацію). Перша включає в себе зішкрябування та дряпання підстилаючої поверхні уламками порід, що вморожені у нижній шар льодовика. Друге являє собою більш складний процес. Він пов’язаний з підтаюванням та замерзанням прошарків води на межі лід — корінна порода, а також випиранням вморожених уламків з нижньої поверхні льоду. Все це створює умови для руйнування і перенесення частин порід.

У горах на схилах льодовики можуть утворювати заокруглені западини — цирки (кари). Тривалі та повторні періоди зледенінь призводять до того, що кари на різних схилах зливаються і на місці гори утворюється скелястий пік, або система гребенів. При заповненні льодовиком долини вона випахується і приймає коритоподібну форму. Такі долини називаються трогами. Бічні долини при цьому можуть залишитися на більшій висоті (стати висячими).

Твердий матеріал, який несе з собою льодовик називають мореною. Морени можуть бути розташовані в різних частинах льодовика: на поверхні, всередині, у придонній частині, біля боків, по центру. Морени, що рухаються разом з льодом називаються захопленими. Крім того там де льодовик повністю зникає утворюються відкладені морени. Схема розташування морен і перерізі льодовикового язика наведена на рис. 2.28.

Танення льоду вивільнює значні об’єми води. Ці води також виконують ерозійну, транспортну та акумулятивну роботу. Льодовикові потоки можуть бути напірними. Тобто їх робота значно відрізняється від простих водотоків. Вони можуть рухатися проти похилу, утворюють складну гідросітку, яка до того ж швидко змінюється. Процеси пов’язані з талими льодовиковими водами називаються флювіогляціальними. Вони створюють складну взаємопов’язану систему. У прильодовикових районах розвивається також система процесів пов’язаних з замерзанням та відтаюванням вод у ґрунтах та породах. При льодовикові флювіогляціальні та морозні процеси також називають перигляціальними (гр. peri — біля, навколо).

Значну специфіку вносять льодовики у гідрологічний режим річок, що беруть з них початок. Особливо це стосується водного режиму. Для крупних річок, що стікають з покритих льодовиками гір частка льодовикового живлення складає 10-15%. Але для невеликих річок безпосередньо біля льодовиків вона може досягати 40-60% і більше. Особливості живлення впливають на характер водного режиму. Важливим є внесок льодовиків у живлення річок влітку. На них формується розтягнута багатопікова повінь, зміщена в другу половину літа. Зміщення зокрема пов’язане з акумулюючою роллю самого льодовика. Чим більша площа льодовика, тим більше затримання між максимумом температури повітря і максимумом поступання талих вод в річку. Льодовиковий стік ніби доповнює сніговий, коли той вичерпується.

Льодовики також створюють добові коливання стоку малих річок. Вони також запізнюються відносно денного максимуму та нічного мінімуму температур. Льодовики дають холодну і слабомінералізовану талу воду.

Існують ще й дрібні пульсації витрат, які пов’язані з процесами всередині льодовиків (періодичними затримками та проривами талих вод в складному льодовиковому середовищі, що руйнується).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]