Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Posibnik_Word.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
2.89 Mб
Скачать

Методи гідрологічних досліджень

Метод (гр. methodos) — буквально «шлях до мети, до чогось». Методи наукових досліджень вказують шлях до наукової істини, до розуміння законів природи, суспільства, мислення. Метод має об’єктивну та суб’єктивну сторони. Суб’єктивна пов’язана з особливостями мислення та діяльності вченого, або групи вчених. Об’єктивність методу, як і теорії, забезпечується випробовуванням на практиці. Методи умовно поділяють на філософський (найбільш загальний), загально-наукові, часткові (для певних наук), спеціальні та специфічні. До загальнонаукових відносять: спостереження, порівняння, рахунок, вимірювання, експеримент, узагальнення, абстрагування, формалізацію, аналіз та синтез, індукцію та дедукцію, аналогію, ідеалізацію, моделювання, введення ієрархії (ранжирування), а також аксіоматичний, гіпотетичний, історичний та системний методи.

Методи, як і теорії, розвиваються історично, вдосконалюються разом з наукою. Певні сукупності методів називають методиками, а всю сукупність методів і вчення про методи науки — її методологією. Як і люба складна система методологія це не просто арифметична сума методів, а стратегія досліджень, що сприяється на знання найвищого рівня узагальнення, тобто на теоретичне ядро науки разом із загальнонауковими та філософськими уявленнями.

Якщо розглядати всю систему методів певної науки на різних ієрархічних рівнях, то вона за об’ємом наближається до самого предмету науки, оскільки охоплює всі види досліджень. Відповідно ми не можемо в даному розділі дати скільки-небудь повний огляд методів гідрологічних досліджень, а зупинимося лише на деяких основних їх групах та видах.

1.3.1. Математичні методи, інформатика

Майже 400 років тому великий Галілео Галілей сказав: «Філософія написана у грандіозній книзі — природі, яка відкрита для всіх і кожного, хто навчився розуміти її мову та знаки, якими вона написана. Написана ж вона математичною мовою, а знаки її — математичні формули». Але він же сказав: «Легше пізнати рух світил небесних, ніж закони руху маленького струмка». Ступінь математизації різних галузей наук про Землю, і в тому числі гідрології, суттєво різний. Це пов’язано зі складністю досліджуваних об’єктів. Тому небезпідставним є питання про коректність використовування тих чи інших математичних методів, або підходів. Поряд з цим існують традиційні напрямки, де застосування математичних методів є необхідністю. Наприклад, в обробці даних спостережень, або експериментів (а також при плануванні цих робіт) широко використовують імовірностно-статистичні методи.

Вони також є основними в гідрологічних розрахунках. За їх допомогою вивчають закономірності просторового розподілу та повторюваності в часі гідрологічних характеристик, похибок їх вимірювань та розрахунку. Поряд з цим поєднання географічних та статистичних методів досліджень, на думку Д.Л. Соколовського, «дозволяє врахувати за допомогою сумарних параметрів та коефіцієнтів як вплив географічного середовища, в якому відбуваються гідрологічні процеси, так і стохастичний характер більшості гідрологічних залежностей, що підкоряються імовірностним законам...».

Іншою важливою галуззю застосування математичних методів в гідрології є аналіз фізичних процесів з використанням фундаментальних залежностей (систем рівнянь) фізики та математичної фізики. Термогідродинамічні та інші геофізичні процеси лежать в основі динаміки водних об’єктів, а значить, і переносу домішок, енергії, інформації, На основі систем основних та додаткових рівнянь та залежностей будують (розвивають) математичні моделі, проводять фізико-математичний аналіз.

Застосування математичних методів необхідно також в інформаційних технологіях, при розробці методів, приладів та обладнання для спостережень, моніторингу водного середовища, при складанні та обробці карт та планів, в аналізі прикладних питань, в гідропрогнозах, системних дослідженнях і у багатьох інших випадках. Тому і спектр методів дуже великий.

Надзвичайно важливою методологічною рисою сучасних досліджень є погляд на гідрологічні (та інші природні) процеси як поєднання детермінованих та випадкових (стохастичних) складових, а також хаосу та порядку. У зв’язку із цим трансформуються і математичні методи.

У теперішній час важливою рисою гідрологічних досліджень є також застосування інформаційних технологій. Це системи спостереження та контролю, банки даних, системи створення та обробки карт, розрахунку динаміки забруднень, попередження про небезпечні явища та багато інших.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]