Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Posibnik_Word.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
2.89 Mб
Скачать

1.3.12. Еколого-гідрологічні методи

Екологічний напрямок в гідрологічних дослідженнях досить швидко розвивається, змінюється. Тому ще немає сформованих уявлень про систему відповідних методів. Фактично навіть методологія цього напрямку знаходиться в стадії становлення. Різноманітність методів відповідає спектру питань, що виникають при вивченні екосистем, геосистем, природно-технічних та природно-соціальних систем, складовими яких є природні води. Це можуть бути методи досліджень біоекології, ландшафтознавства, геоекології, соціальної екології, правознавства, політології та багато інших. Зважаючи на сказане, можемо навести лише деякі приклади розповсюджених методів еколого-гідрологічних досліджень. В першу чергу вони пов’язані з гідрохімією і вивченням процесів формування якості води. Тут формується комплекс гідрохімічних, геохімічних, біохімічних, гідробіологічних та гідроекологічних методів. Вони направлені власне на природні, антропогенні змінено і, частково, на штучні водні об’єкти. Інформаційною базою для них служать матеріали моніторингу стану досліджуваних об’єктів, експедиційних досліджень. Гідрохімічні дослідження базуються як на польових спостереженнях та вимірюваннях, так і на лабораторних, а також на методах обробки, та узагальнення інформації (математичні, гідрогеохімічні та інші). Важливими є спостереження на мережі постійнодіючих пунктів. Це пункти контролю якості поверхневих, підземних та морських вод. В залежності від категорії, вони працюють за різними програмами. В експедиційних дослідженнях використовують польові та маршрутні лабораторії для хімічного аналізу води (ПЛАВ і МЛАВ). В лабораторних умовах використовують хімічні, електрохімічні, оптичні, фотохімічні, хроматографічні та інші методи.

Гідроекологічні дослідження, в широкому розумінні, пов’язані також з технологіями використання та очищення води, Тут застосовують методи технічних досліджень.

Надзвичайно важливими є водногосподарські дослідження. Аналіз функціонування та планування розвитку водногосподарських систем також виконуються з використанням спеціальних методів. Існують, зокрема, такі дисципліни: водногосподарські розрахунки, економіка водного господарства, водопостачання і водовідведення, гідромеліо-рація, та інші.

Соціально-економічні методи досліджень пов’язані з використан-ням природних вод. Вони можуть базуватися на ресурсному підході, обчисленні економічної ефективності і втрат, обліку та контролі, ана-лізі функціонування природно-технічних систем та іншому. Важлива група методів пов’язана з екологічною експертизою.

Ч а с т и н а 2

Гідрологія водних об’єктів

«Легше пізнати рух світил небесних, ніж закони руху маленького струмка».

Галілео Галілей

«Любий прояв природних вод — глетчерний лід, безмірний океан, ґрунтовий розчин, гейзер, мінеральне джерело — складають єдине ціле, прямо чи непрямо, але глибоко пов’язані між собою».

В.І. Вернадський

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]