Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Posibnik_Word.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
2.89 Mб
Скачать

Гідрологія особливих типів водних об’єктів

Поняття про основні типи водних об’єктів з одного боку має об’єктивну основу (розповсюдженість, частка від об’єму гідросфери), а з другого — суб’єктивну (важливість для людей, історію досліджень). Суб’єктивізм, зокрема, полягає в тому, що ми не користуємось якоюсь чіткою і однозначною класифікацією водних об’єктів Землі (яка фактично ще відсутня). Якщо ж виділяти тільки характерні типи, то завжди залишаються перехідні, а також атипічні об’єкти і, нарешті, поза розглядом залишається питання ієрархії (різних рангів, рівнів будови, і навіть просто розмірів). Таким чином особливість об’єктів, що будуть розглянуті у даному розділі, дещо відносна, а також може бути пов’язана з різними обставинами, показниками. Для одних це буде значний вплив рослинності, для інших — змішаний гідрологічний режим, для третіх — штучне походження та особливі характеристики і т.д. Оскільки вся різноманітність об’єктів дуже велика, постільки ступінь розвитку їх гідрологічних досліджень різний. В даному розділі будуть наведені лише окремі приклади, і фактично всі по поверхні суходолу. Це пов’язано як з більшою різноманітнісю умов, так і з відносно більшою значимістю для людей. Найбільш розвинутими є гідрологія боліт, водосховищ, гирл річок, меліоративна гідрологія. Слід також відмітити, що в межах суходолу практично всі водні об’єкти (окрім крупних водойм) можна рахувати земноводними, тобто такими де і рідка вода і тверда речовина мають важливе значення для формування закономірностей їх розвитку.

2.6.1. Сніговий покрив

При відносно стійких від’ємних температурах повітря сніг, що випав на земну поверхню, залишається лежати на ній у вигляді снігового покриву. Загальна площа постійних та сезонних снігів (тимчасових) на Землі досягає 113 млн. км2, тобто понад 22% від площі поверхні планети. В окремі дні сніг навіть не у горах може випадати в дуже низьких широтах (до 20-25° північної широти). Тобто це райони Північної Африки, Сірії, значної частини Флориди, Каліфорнії та інші. Сніговий покрив і сам впливає на клімат, а також на інші природні умови та процеси. В деяких районах світу потужність середньобагаторічного снігового покриву досягає 3-5 м. На Україні найбільші її значення спостерігаються у Карпатах (до 100-150 см), а найменші біля Чорного та Азовського морів (менше 10 см) та на півдні Криму (нестійкий).

Зі сніговим покривом пов’язані сніжники, лавини, процеси утворення льоду, формування снігового живлення річок, підземних вод, озер та інші. Він сам може бути досить складним утворенням і проходить певні стадії розвитку.

Сніжником називають нерухомі скупчення снігу, фірну та льоду в місцях захищених від сонця та вітру. Вони можуть бути сезонні (затримуються на першу частину літа) та постійні («перелітки»). Вони грають певну роль у живленні річок, формуванні мікроклімату та інших процесах.

Сніжні лавини (сніжні обвали) — це маси снігу, що стрімко сходять по крутим схилам і захоплюють з собою нові маси снігу. До основних груп факторів, що впливають на виникнення лавин відносять:

1) метеорологічні;

2) внутрішні (процеси в середині снігового покриву);

3) підстилаючої поверхні.

До метеорологічних факторів в першу чергу відноситься інтенсивне випадання значної кількості снігу. На його перерозподіл впливає вітер. Але за тривалі періоди вітер може також утворювати наст. Велику роль можуть грати відлиги. Вони сприяють сходженню так званих мокрих лавин, оскільки на межі снігу та схилу утворюється водяна плівка (змазка).

До внутрішніх факторів слід віднести утворення гладких льодових кірок та прошарків глибинного інею. У першому випадку при наступному випаданні снігу він дуже слабо затримується на схилах. Глибинний іней виникає внаслідок більш високих температур у нижніх шарах снігу. Водяна пара піднімаючись охолоджується і утворює майже не пов’язані між собою нові кристали льоду. Цей прошарок зменшує стійкість вище розташованих частин снігового покриву і збільшує імовірність сходу лавини.

Стан та характеристики підстилаючої поверхні можуть сприяти, або не сприяти сходу лавин. Гладкі поверхні, полегла за схилом довга трава, розсипи дрібного каміння — сприяють лавинам. Крупне каміння, чагарники — ні.

Таким чином для утворення лавини необхідно поєднання певних факторів які ослабляють зчіплення снігового покриву зі схилом. Стан покриву стає нестійким. Тоді достатньо найменшого, незначного впливу для того, щоб лавина зійшла.

За Г. Тушинським лавини поділяють на три основні типи: 1) осови (снігові осипи), 2) лоткові, 3) стрибаючі. Осовами називають ковзаю-чий широким фронтом сніг поза фіксованими руслами. Лоткові лавини навпаки — рухаються за строго фіксованими руслами. Біля підніжжя схилу вони утворюють конус виносу. Стрибаючі лавини рухаються по ярах (западинах) з ділянками відвісних схилів. Тут вони вільно падають на дно долини. Вони рухаються найбільш швидко. Це найбільш небезпечний вид лавин.

За дослідженнями в Українських Карпатах виявлено, що лавино-небезпечними є схили з крутизною понад 20°. Схили з крутизною 15-20° називають потенційно лавинонебезпечними. Їх площі складають 12 000 км2 (приблизно половину всієї площі гір). Важливим фактором довжини пробігу лавин та потужності їх удару є глибина розчленування рельєфу. Вона може досягати 800-1000 м і сприяє формуванню потужних лавин з довжиною пробігу понад 3 000 м. Особливістю лавиноутворення в Українських Карпатах є лісові лавини. Як правило, це відносно невеликі мокрі лавини. І взагалі переважна кількість лавин сходить у лютому та березні. Більшість з них пов’язано або з адвекцією тепла, або зі значними снігопадами та хуртовинами. У високогір’ях лавини сходять частіше і на протязі всієї зими.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]