Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Posibnik_Word.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
2.89 Mб
Скачать

1.3.8. Вимірювання, спостереження, моніторинг

Шлях від окремих вимірювань гідрологічних величин до моніторингу природних вод, як складової природного середовища становить вже більше п’яти тисяч років. Вимірювання лежать в основі всіх кількісних методів досліджень. Їх доповнюють якісними спостереженнями та описами. Вимірюванням називають пізнавальний процес направлений на визначення певних характеристик об’єктів за допомогою вимірювальних приладів. Він зменшує ступінь невизначеності в стані предметів та явищ. Він в кінцевому рахунку зводиться до порівняння вимірюваної величини з деякою однорідною з нею величиною, що прийнята за еталон (одиницю вимірювання). Систему послідовних, спеціально організованих, стандартизованих вимірювань і якісних спостережень на постійно діючих пунктах називають методом стаціонарних спостережень. Він служить для тривалого та глибокого вивчення гідрологічного режиму водних об’єктів. На суходолі перші сітки стаціонарних спостережень почали з’являтися з XVII століття. Масовий, широкий розвиток вони отримали у другій половині XIX — першій половині XX століття. Поступово відбувається їх модернізація та оптимізація. Стаціонарні спостереження у відкритому океані мають значну специфіку. До них можна віднести:

1) берегові та острівні;

2) на рейдових станціях;

3) на вікових (стандартних) океанографічних розрізах;

4) океанографічні зйомки;

5) за допомогою автоматичних буйкових станцій (АБС);

6) за допомогою об’єднаної глобальної системи океанських станцій (ОГСОС);

7) з літаків;

8) з космічних апаратів.

Їх доповнюють спостереженнями що проводяться при океаногра-фічних роботах, плаваючими маяками, суднами погоди, дрейфуючими станціями, населеними підводними лабораторіями.

Сучасні стаціонарні спостереження на суходолі проводяться в першу чергу на спеціалізованих сітках (мережах), що складаються з постів (пунктів), станцій, центрів, науково-дослідних установ та інших складових. Сітки можуть входити до загальних систем моніторингу середовища та обліку ресурсів. Крім стандартних пунктів та станцій існують спеціалізовані або комплексні стаціонари. Наприклад: водно-балансові, селестокові, болотні, гляціологічні, меліоративні, грунтово-ерозійні, при водосховищах та інші.

Всі види вимірювань повинні проводитися з дотриманням вимог (правил) метрології та стандартизації. Морські, наземні, підземні та інші спостереження мають свої метрологічні служби (системи), що забезпечують їх точність, співставність, коректність, об’єктивність. З ними пов’язані особливі галузі приладобудування. Вимоги стандартизації забезпечуються створенням і використанням інструкцій та настанов по проведенню вимірювань і спостережень, виробкою стандартних програм спостережень, системами контролю роботи.

Основною наукою, що вивчає способи та методи гідрологічних вимірювань є гідрометрія. Виділяють гідрометрію поверхневих вод суходолу (просто гідрометрію) та морську гідрометрію. Їх корені сягають давніх часів. Але становлення наукових підходів відноситься до XVIIІ-XIX століть. Зародки сучасних вимірювань складались у XVI-XVII століттях. Перша серія морських спостережень була виконана в експедиції Баренца (1595-1597 рр.). Перші вимірювання швидкостей течії в річках проводив Леонардо да Вінчі. В теперішній час гідрометрія це складна розгалужена галузь, що пов’язана як з гідрологією, так і з метрологією та стандартизацією, приладобудуванням, моніторингом середовища, державним обліком вод, питаннями організації спостережень, іншими географічними та екологічними науками.

Як і вся гідрологія, гідрометрія, і взагалі спостереження за природними водами, поступово все більше стають пов’язаними з екологічними питаннями. У 60-х-70-х роках XX століття почали створюватися служби контролю стану забруднення та якості вод. Вони включають спеціалізовані сітки пунктів контролю і доповнюються періодичними обстеженнями об’єктів. Такий моніторинг поєднується з системами контролю використання вод в організаціях, установах, фірмах та ін. Слід також зауважити, що гідрохімічні (і тимчасово гідробіологічні) спостереження почали проводитись набагато раніше. Спочатку вони включали відносно невеликий перелік показників. При вивченні океанів та морів це важливі складові досліджень; особливо починаючи від експедиції на корветі «Челленджер» у 1872-1876 роках. При вивченні поверхневих вод суходолу вони стали проводитися з початку XX століття. Що ж стосується вивчення підземних вод, то визначення їх гідрохімічного складу є одним з найважливіших питань.

Системи стаціонарних гідрогеологічних спостережень почали розвиватися у першій половині — середині XX століття. Вони включають визначення рівнів, витрат води, температури, хімічного та бактеріологічного складу, деяких інших характеристик. Пункти спостережень (системи свердловин) утворюють опірну сітку та сітки спеціального призначення. Їх розміщення проводиться з розрахунком необхідності висвітлення режиму основних типів підземних вод. Оптимізація сітки відбувається шляхом відбору найбільш ефективно, адекватно діючих свердловин та пунктів. В межах кожного гідрогеологічного району або ділянки зберігають ті пункти, по яких отримані параметри режиму близькі до середніх по району. Такими параметрами являються рівні, терміни настання характерних рівнів, швидкості змін рівнів, амплітуди змін рівнів та температур, мінералізація та хімічний склад води, їх сезонні зміни та інші. Сітки гідрогеологічних спостережень можуть бути державними та відомчими, а також різної тривалості дії.

Сучасні гідрологічні вимірювання та спостереження неможливо уявити без застосування аерокосмічних технологій та методів досліджень. Ці методи — також окрема галузь природничих наук. Вони включають в себе:

1) аеро — або космічні зйомки;

2) візуальні спостереження;

3) геофізичну розвідку; різні види вимірювань та зондування;

4) участь у регіональних, або глобальних експериментальних спостереженнях;

5) участь в геоінформаційних системах.

Основні переваги цих методів пов’язані з можливостями отримання недоступної для інших методів інформації, швидкодійності, одночасному або послідовному охопленні значних територій, спостереженнями малодоступних територій, фіксацією динаміки явищ шляхом повторних зйомок та спостережень. Особливостями цих методів є важливість правильної, чіткої організації, специфіка дешифрування інформації (знімків, результатів зондування та ін.), а також коректність її інтерпретації. Часто вони застосовуються разом з наземними роботами, що залежить від мети та способів дослідження.

З точки зору інформаційних технологій вся система гідрологічних спостережень, обліку та контролю вод включає чотири основних етапи: 1) отримання (збір) інформації; 2) її обробка; 3) передача та збереження; 4) використання. Це відповідає загальній структурі геоінформаційних технологій.

Таким чином, як бачимо, спостереження за природними водами це величезна і складна галузь науки. Але це лише одна складова всієї системи моніторингу природного середовища, а також складова географічних, екологічних, геологічних та інших досліджень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]