Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Posibnik_Word.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
2.89 Mб
Скачать

3.3.3. Природні води і рельєф

У вступі ми вже згадували про те, що рельєф формується внаслідок взаємодії ендогенних та екзогенних факторів. Основними екзогенними процесами вважають: 1) схилові, гравітаційні (частково пов’язані з дією природних вод); 2) флювіальні; 3) карстові; 4) гляціальні; 5) пов’язані з багаторічною мерзлотою, мерзлотні; 6) еолові; 7) берегові (морські та озерні); 8) процеси на дні океану. Як бачимо лише еолові і частково схилові процеси не пов’язані прямо з дією природних вод.

Всі процеси, завдяки яким продукти вивітрювання гірських порід видаляються з місць їх утворення і переміщуються на нижчі висотні рівні, називають зносом або денудацією (лат. denudare — оголювати). Головною руйнівною силою в процесах денудації є сила тяжіння. Вона може проявлятися безпосередньо (обвали, лавини та ін.), або опосередковано (рух води, льоду). Екзогенні агенти крім денудації виконують акумуляцію (накопичення) твердого матеріалу. Як в денудації так і в акумуляції основну роль грають природні води.

Виділення геоморфології у самостійну галузь знань та поява перших наукових загальногеоморфологічних конценцій нерозривно пов’язані з іменами американського вченого В. Девіса та німецького — В. Пенка. Девіс розробив вчення про географічні (геоморфологічні) цикли (1899 р.). Він виділяв «нормальний» (водно-ерозійний), льодовиковий та аридний (еоловий) цикли розвитку рельєфу. Кінцевою стадією циклів є вирівнювання рельєфу, утворення майже рівнини — пенеплену.

В. Пенк («Морфологічний аналіз», 1924 р.) основну увагу приділив зв’язку процесів денудації з вертикальними рухами земної кори. Він вважав, що при швидкому та значному піднятті долини річок енергійно поглиблюються, але їх поздовжній профіль стає опуклим. При відносній рівності підняття і глибинної ерозії утворюється майже прямолінійний поздовжній профіль. При тривалій стабільності земної кори річки утворюють вироблений, ввігнутий поздовжній профіль. Профілі можуть бути також складними.

Як бачимо зародження геоморфологічної теорії тісно пов’язане з аналізом діяльності природних вод. Ця дія може бути розглянута в різних часово-просторових масштабах. Відповідно будуть виникати різні форми рельєфу.

Знесення гірських порід починається з найвищих вершин, а завершується в межах Світового океану. Денудаційна діяльність льодовиків надзвичайно потужна, не дивлячись на малі швидкості їх руху. Їх діяльність приводить до певних обмежень у зростанні висот гір, а в інших випадках навіть до пониження цих висот. Нижче кліматичної снігової лінії на схилах важливими агентами денудації є селеві потоки, зсуви, опливини. Вони постачають зруйновані гірські породи в долини річок і частково в озера. Основним фактором денудації на більшості територій є діяльність водних потоків різного виду та масштабу — ерозія. Вона включає площинний змив, струменеву ерозію на схилах, яркову ерозію, діяльність річок. Ерозійні процеси можуть розвиватися, у специфічній формі, також на дні світового океану — підводні каньйони з намуловими потоками в межах материкового схилу. Особливим процесом розвитку рельєфу є також гляціодислокації — зрушення покривними льодовиками значних масивів гірських порід. З льодовиками можуть бути пов’язані пониження поверхні земної кори, прогинання (наприклад в Антарктиді).

Найбільшим масштабом часу прояву денудаційних процесів є періоди розвитку та руйнування гір. Вони можуть охоплювати час у сотні мільйонів років. Їх кінцевим результатом не завжди є рівнини. Це можуть бути просто старі невисокі гори, кряжі, дрібносопковик та інші утворення. Можливо існують також цикли пов’язані зі змінами континентів.

Денудаційні процеси не тільки створюють екзогенні форми рельєфу, але і проявляють, вичленовують структури земної кори. Тому їх дослідженням займається також і структурний напрямок геоморфології.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]