Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Posibnik_Word.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
2.89 Mб
Скачать

3.2.2. Ендогенний вплив на поверхневу гідросферу

Ендогенні процеси на протязі геологічної історії Землі формували основні риси рельєфу поверхні твердого тіла Землі, а також особливості геологічної та тектонічної будови приповерхневих шарів земної кори. Все це впливало і впливає на стан об’єктів поверхневої гідросфери. Вплив ендогенних процесів на її походження вже був розглянутий раніше.

Найбільш крупним масштабом рельєфу і поділу водних об’єктів є виділення системи Світового океану і системи поверхневих водних об’єктів суходолу. Розвиток океанічних котловин визначається переважно механізмами руху літосферних плит. Але і розташування та характеристики водних об’єктів на поверхні суходолу також пов’язані в внутріземними факторами. Котловини озер, малюнок річкової сітки, розташування та особливості льодовиків визначаються тектонікою. Тектоніка та геологічна будова впливають на процеси різного масштабу (рівня) — від окремих скелястих виступів чи закладання яру у тектонічно обумовленій тріщині до формування найкрупніших річкових систем (яскравим прикладом служить система Амазонки).

Дослідження впливу тектонічних процесів та структур на розвиток гідрографічної сітки почали з’являтися у середині XX століття, коли стало ясно, що тектонічні рухи відбуваються постійно і скрізь.

Змінюється лише їх інтенсивність та напрямок. Найбільшу інтенсивність вони мають в областях молодих гір та рифтогенезу. Тут відбуваються найбільші перебудови гідрографічної сітки. Наприклад озеро Вікторія і сучасна гідросітка навколо нього утворилися лише у пізньочетвертинний час внаслідок розвитку Головного східно-африканського склепіння і скидової рифтової долини у його центральній частині. В цей же час існувало велетенське озеро у центральній частині системи р. Конго, яке потім було спущене в сторону Атлантики.

Одним з перших, хто ґрунтовно дослідив вплив тектоніки на гідрографічну сітку рівнин був К.І. Геренчук. Він розглянув цей вплив на прикладі Східноєвропейської рівнини (включаючи відповідну частину України). Зокрема він дослідив такі питання: відношення річкових систем до тектонічних структур, планові обриси річкових систем, тектонічну зумовленість річкових звивин, поздовжні профілі річкових долин, асиметрію річкових долин, умови їх виникнення (закладання), стійкості річкових систем та вододілів, річкові перехоплення, успадкування давніх ерозійних шляхів та інші. У теперішній час такі дослідження значною мірою розвинуті. Цьому допомагають геологічна та палеогеографічна інформація. Зокрема сформувався напрямок палеографічних та палеогідрологічних досліджень — історія розвитку річкових систем та гідрографічної сітки.

Ендогенні процеси впливають на поверхневу гідросферу не тільки прямо і механічно, але і опосередковано та геохімічно. Важливий напрямок впливу — зміни кліматичної системи. Вона розвивається як невід’ємна, органічна складова всієї планети та системи її геосфер. Крім того на клімат окремих регіонів впливають гірські системи, височини, розташування океанів та морів і деякі інші фактори.

На формування хімічного складу та режиму поверхневих водних об’єктів впливають також геохімічні процеси, пов’язані з мантією, літосферою та земною корою. За тривалі проміжки часу цей вплив стає суттєвим.

Таким чином поверхнева гідросфера, як і підземна тісно пов’язана з твердим тілом Землі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]