Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОЗДІЛ 2.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
804.35 Кб
Скачать

3.6. Лікувально – профілактичне харчування

Існує вісім безкоштовних лікувально-профілактичних раціонів (1, 2, 2а, З, 4, 4а, 46, 5) для осіб, які зайняті на роботах з особливо шкідливими умовами праці. Далі наведено раціони лікувально-профілактичного харчування та показання до їх застосування (табл. 3.4).

Таблиця 3.4

Раціони лікувально-профілактичного харчування

Раціони лікувально-профілактичного харчування

Основні показники до призначення

№1

Робота з радіонуклідами та джерелами іонізуючого випромінювання

№2

Виробництво неорганічних кислот, лужних металів, сполук хлору, фтору, добрив, що містять фосфор, ціанистих сполук, фосгену, окислів азоту

№2а

Робота з хромом та хромовмісними сполуками, хімічними алергенами

№3

Контакт із неорганічними та органічними сполуками свинцю в особливо шкідливих умовах праці

№4

Виробництво хлорованих вуглеводнів, сполук миш'яку та ртуті, ртутних приладів, телуру, іонобмінних смол, склопластиків, а також при роботі в умовах підвищеного атмосферного тиску

№4а

Контакт з фосфором та фосфоровмісними сполуками в умовах хімічного виробництва (неорганічні сполуки)

№4б

Виробництво аміно- та нітросполук бензолу в умовах хімічного виробництва (органічні сполуки)

№5

Виробництво бромованих вуглеводнів, сірковуглецю, тетраетилсвинцю, барію, марганцю, фосфорорганічних пестицидів

Для лікувально-профілактичного харчування велике значення має вибір відповідних методів технологічної обробки. Застосовують в основному відварювання у воді та на парі, тушкування, запікання.

Раціон №1. Профілактична спрямованість цього раціону забезпечується змістом харчових сполук-радіопротекторів, здатних зв'язувати та видаляти з організму радіонукліди, нейтралізувати вільні радикали (антиоксиданти), попереджувати порушення жирового обміну у печінці (ліпотропні речовини). Такі сполуки містяться в яйцях, молоці та молочних продуктах, рибі, печінці, олії, овочах, фруктах. Раціон є, в цілому, молочно-яєчно-печінковим.

Радіопротекторні властивості раціону забезпечують джерела сірковмісних амінокислот та кальцію (сир, твердий сир, бобові, особливо соя), пектинових речовин (овочі, фрукти, ягоди, соки з м'якоттю). Додатково видають 150 мг вітаміну С.

Раціон №2. Гальмує накопичення в організмі різноманітних хімічних сполук, зменшує їхній подразнюючий вплив, підвищує антитоксичну функцію печінки, стимулює кровотворення та регенерацію тканин. Його захисна роль забезпечується біологічно повноцінними білками (м'ясо, риба, молоко), поліненасиченими жирними кислотами (олія), кальцієм (молоко, тверді сири). Додатково видають тим, хто контактує з фтором, 2 мг вітаміну А та 150 мг аскорбінової кислоти. Тим робітникам, які працюють із лужними металами, хлором та його неорганічними сполуками, ціанистими сполуками та окислами азоту — 2 мг вітаміну А, 100 мг аскорбінової кислоти, а контактуючим із фосгеном — 100 мг аскорбінової кислоти.

Раціон №2а. Зменшує сенсибілізацію організму людини до хімічних алергенів, які здатні спричинити професійні алергози (пошкодження шкіри — дерматози; ураження дихальних шляхів — бронхіти, бронхіальна астма). Гіпосенсибілізуючий напрямок раціону досягається зменшенням кількості засвоюваних вуглеводів (особливо цукру), збільшенням кількості жирів (нерафінованої олії - до 20 г), зниженням вмісту білка до межі фізіологічної потреби. Таку ж дію викликає і збагачення раціону продуктами, що багаті на сірковмісні амінокислоти (але з низьким рівнем гістидину та триптофану), фосфатиди, вітаміни (С, Р, РР, Е, A, U), солі кальцію, магнію, сірки; пектин та органічні кислоти.

Профілактична спрямованість раціонів №2 та №2а забезпечується наявністю меншої кількості білків та збільшенням кількості свіжих овочів та фруктів: капусти, кабачків, гарбуза, огірків, салату, яблук, груш, слив, винограду, чорноплідної горобини.

У раціоні обмежують вміст продуктів - багатих джерел щавлевої кислоти, хлору та натрію, а також речовин, що посилюють усмоктування алергенних речовин у кров, тобто солених та маринованих овочів, яєць, суниць, шоколаду, деяких риб (скумбрія), складних соусів та ін. Додатково у раціон вводять 100 мг аскорбінової кислоти, 2 мг вітаміну А, 15 мг вітаміну РР, 25 мг вітаміну U та 150 мл столової мінеральної води (Нарзан, Арашан, Березівська, Кука та ін.).

Раціон №3. Містить біологічно цінні білки, джерела лужних елементів (особливо кальцію), пектини, вітаміни, які зв'язують та швидко виводять з організму свинець. Пектин та солі кальцію, зв'язуючи свинець, перешкоджають його усмоктуванню у шлунково-кишковому тракті і як наслідок - знижують його вміст у крові та ризик депону­вання у кістках.

У раціоні №3 зменшено кількість ліпідів, у тому числі рослинної олії та тваринних жирів, а також передбачена щоденна видача страв з овочів, які не піддавалися термічній обробці (що є джерелами β-каротину, аскорбінової кислоти, баластних речовин).

Для осіб, які потребують такого раціону, слід передбачити 2 г пектину у вигляді збагачених ним фруктово-ягідних соків із м'якоттю, мусів, пюре, джему зі слив, мармеладу. Їм також необхідні страви з кабачків, гарбузів, баклажанів, редису, моркви, буряків та ін. Збагачені пектином напої можуть бути замінені натуральними фруктовими соками з м'якоттю в кількості 300 г. Ці напої та продукти робітники повинні отримувати перед початком зміни. Додатково до раціону включають 150 мг аскорбінової кислоти.

Раціон №4. Основна мета раціону - підвищення функціональних можливостей печінки та органів кровообігу, Як джерела ліпотропних речовин до раціону включені у найбільшій кількості сир і риба. У цьому раціоні обмежують жирні страви, які містять тугоплавкі жири, тому що вони погіршують роботу печінки; рибні, м'ясні та грибні супи, соуси та підливи. Різко зменшують використання продуктів, багатих на кухонну сіль (соління, копчення та ін.).

Доцільно використовувати такі продукти, як криль, що є не тільки джерелом біологічно цінних білків, але й лецитину, макро- та мікроелементів. Комплекс указаних речовин сприятливо впливає на функціональний стан печінки та нирок. Пасту з криля слід додавати до салатів, поєднуючи зі сиром, яйцями, овочами, або використовувати для приготування других страв, наприклад, як наповнювач у картопляних зразах або до складних гарнірів.

При роботі з хлорорганічними речовинами рекомендують яблучно-яєчне пюре з чорною смородиною та морською капустою, яке є джерелом пектинових речовин, вітамінів групи В, мікроелементів. Слід також широко використовувати як закуски або компоненти складних гарнірів пюре з моркви, буряків, кабачків, гарбузів, яблук, слив, сушених фруктів. Крім баластних вуглеводів, вони містять ряд вітамінів, у тому числі вітамін Р (який сприяє зниженню проникності стінок капілярів для шкідливих речовин), а також глутамінову кислоту (буряк), багату на калій.

Якщо робота пов'язана із впливом неорганічних сполук свинцю, додатково видають молочнокислі продукти та пектин.

Додатково до раціону безкоштовно видають 150 мг вітаміну С. Робітникам, що контактують з миш'яком, телуром, ртуттю, ще додають 2 мг вітаміну В1.

Раціон №4а. Зменшує всмоктування фосфору та його сполук у шлунково-кишковому тракті. Для цього знижують вміст жирів та збільшують кількість молочних продуктів, яєць, олії як джерел ліпотропних речовин, а також пектинів та інших харчових волокон. Додатково призначають 100 мг вітаміну С та 2 мг вітаміну В1.

Раціон № 4б. Повинен попереджати окисну дію сполук, що утворюються внаслідок біотрансформації аміно- та нітросполук бензолу, запобігати відновленню метгемоглобіну. Цьому сприяє оптимальний рівень білку, достатня кількість жиру, ненасичених жирних кислот, фосфатидів, мікроелементів (мідь, кобальт), збагачення вітамінами. Для підвищення антитоксичної дії печінки раціон збагачують про­дуктами, що містять метіонін, холін, лецитин, а також такими, що мають жовчогінний ефект (наприклад овочами) та натуральними ентеросорбентами.

Додатково до раціону вводять 100 мг вітаміну С, 2 мг вітаміну В1, 3 мг вітаміну В6, 20 мг вітаміну РР, 10 мг вітаміну Е та 500 мг глютамінової кислоти, яка поряд із вітамінами збільшує стійкість організму до нестачі кисню.

Раціон №5. Повинен захищати нервову систему, тому він містить фосфоліпіди (яєчний жовток, сметана, печінка, нерафінована олія), вітаміни С, В1, а також повноцінні білки сиру, м'яса, риби, яєць, ненасичені жирні кислоти нерафінованої олії. Додатково до раціону видають 150 мг вітаміну С та 4 мг вітаміну В1.

У всіх раціонах зменшують вміст кухонної солі, солоних та квашених продуктів, тугоплавких жирів, жирних та смажених страв, копчених продуктів. При контакті з бензолом, хлорованими вуглеводами, миш'яком тощо потрібна підвищена кількість рідини. За відсутності будь-якого із продуктів, його замінюють подібним за складом у межах норм взаємозамінності продуктів.

В умовах впливу вуглеводів, спиртів, органічних кислот та їхніх ангідридів, галогенів та їхніх похідних, селену, телуру, марганцю, ртуті, берилію, сурми, миш'яку, хрому, кадмію, антибіотиків, сажі безкоштовно видають молоко.

Вітамінні препарати (аскорбінові та нікотинові кислоти, ретинол, тіамін, рибофлавін) видають при роботі, яка пов'язана із високою температурою та інтенсивним тепловипромінюванням виробничого середовища в доменному, хлібопекарському, тютюновому та нікотиновому виробництвах.

Дуже корисні для робітників, які працюють в умовах дії професійних шкідливих факторів, кисневі піни. Їх готують шляхом пропускання кисню під тиском в невеликі порції (близько 30 г) фруктово-ягідного соку або настої з лікувальних трав, у які додають декілька крапель яєчного білка або 2% розчину високов'язкої метилцелюлози як піноутворювача.

Суворе дотримання норм харчування, рекомендованих для робітників, які працюють в умовах особливо шкідливих впливів, правильна технологічна обробка харчової сировини - важливі фактори збереження здоров'я цього контингенту, забезпечення їхньої працездатності.

Таблиця 3. 5

Норми безкоштовного отримання вітамінних препаратів у зв'язку з особливо шкідливими умовами праці

Групи працюючих

Вітаміни

Добова доза, мг

Робітники, на організм яких діє підвищена температура навколишнього середовища та інтенсивного тепловипромінювання:

А) робітники, що безпосередньо зайняті на плавці металів і прокатів гарячого металу;

Б) опарники і пекарі у хлібопекарському виробництві

Ретинол

Тіамін

Рибофламін

Ніацин

Аскорбинова кислота

2,0

3,0

3,0

20,0

150,0

Робітники, що зайняті в тютюновому і нікотиновому виробництві

Тіамін

Аскорбінова

2,0

150,0

Таблиця 3.6