Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОЗДІЛ 2.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
804.35 Кб
Скачать

Страви з яєць

Яйця широко використовуються у дієтичному харчуванні. Вони засвоюються на 97 % не даючи шлаків. В яйцях 13 % повноцінного білка, співвідношення незамінних амінокислот у якому близько до оптимального. В яйцях є дефіцитні сірковмісні амінокислоти.

Яєчний білок і жовток за своїм складом неоднакові: у жовтку значно більше жиру та холестерину. В зв’язку з цим яйця у натуральному вигляді та страви із яєць виключаються із раціонів хворих із захворюваннями печінки, жовчного міхура та атеросклерозом. Для дієти № 5 допускається білок яйця або яйця у складі страв (у невеликій кількості). Для дієт №7 та 10 яйця також обмежуються. У натуральному вигляді їх використовують в дієтах №1, 2, 8, 9, 15 (в дієті №9 обмежують жовтки).

Для приготування страв, окрім свіжих курячих яєць, використовують меланж та яєчний порошок.

Омлет, фарширований кабачками (дієти №1, 2, 7, 8, 9, 10, 15). Яйця з’єднують з молоком, сіллю, збивають, виливають на порційну сковорідку із розігрітим топленим маслом та смажать. Коли маса злегка загусне, на середину кладуть кабачки, нарізані дрібним кубиком та обсмажені на маслі; закривають з обох боків загустівшою масою, придають омлету форму пиріжка, та досмажують. Для дієт №1,2 кабачки припускають, а омлет варять на пару. При подачі поливають розтопленим вершковим маслом.

Омлет із яєчних білків зі цвітною капустою (дієти №2, 5, 7, 8, 9, 10, 15). Цвітну капусту відварюють, дрібно рублять, з’єднують із підготовленою омлетною масою, виливають на сковороду та запікають у жарочній шафі (180-200 ºС) 8-10 хв. Для приготування омлетної суміші до білків додають молоко, сіль та ретельно перемішують або збивають.

Омлет із яєчних білків з рисом (паровий) (дієти №2, 5, 7, 10). До яєчних білків додають молоко та сіль, ретельно перемішують, поєднують із розсипчастою рисовою кашею, виливають на змащену маслом форму та варять на пару 20-25 хв.

Суфле яєчне (дієти №1, 2, 7, 10). Борошно пасерують без масла до світло-жовтого кольору, розводять киплячим молоком, охолоджують до 70 ºС, додають жовтки та добре розмішують. Потім додають збиті білки, обережно перемішують, вливають у змащену маслом форму та варять на пару 20-25 хв. При подачі поливають маслом.

Яєчна кашка (дієти №1, 2, 7, 8, 9, 10, 15). Яйця розводять молоком, додають сіль, вершкове масло та варять при неприпинному перемішуванні до консистенції напіврідкої каші. При подачі поливають маслом; можна подавати із консервованим зеленим горошком (крім дієт № 1,2), прогрітим у власному відварі та заправленому маслом.

Яйця, запечені під молочним соусом (дієти №2, 7, 10). Яйця варять « у мішечок» та очищують від шкаралупи. Моркву, репу ріжуть та тушкують до готовності під кришкою у невеликій кількості води та вершковому маслі. Цвітну капусту та зелений горошок відварюють. Готові овочі змішують, кладуть на змащену маслом сковороду, зверху кладуть варене яйце, все заливають гарячим молочним соусом, посипають тертим сиром та запікають 12-15 хв.

Солодкі страви

Солодкі страви зазвичай використовують на десерт, у якості третьої страви до обіду. Можна їх також вживати під час сніданку або вечері. Загальною властивістю усіх солодких страв є їх смакове значення та висока калорійність, дякуючи високому вмісту вуглеводів, до речі цукру. Вживання напоїв та страв з високим вмістом цукру у дієтичному харчуванні завжди має бути обмеженим, а при цукровому діабеті (дієта № 9) на деяких формах ожиріння (дієти № 8) його практично вилучають із дієти.

Найбільшу цінність мають солодкі страви із свіжих фруктів та ягід, що багаті на вітаміни та мінеральні речовини. У якості желюючої речовини при приготуванні солодких страв широко використовується желатин, який має здатність знижувати секрецію травних залоз. Тому желеподібні десерти – желе, муси, самбуки – використовуються у щадних дієтах № 1,2,7. властивість желатину підвищувати зсілість крові є протипоказанням до частого використання желеподібних страв при серцево-судинних захворюваннях (дієта № 10), що супроводжується високою зсілістю крові.