Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОЗДІЛ 2.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
804.35 Кб
Скачать

Соуси холодні

Ці соуси використовуються для заправки салатів, а також холодних страв з м'яса, птиці, риби, овочів. До цієї групи соусів відносяться майонез, овочеві маринади, заправки.

Соус майонез (дієти №7, 8, 9, 10, 15). В розтерті з сіллю та цукром сирі жовтки невеликими порціями вводять олію, неприпинно перемішуючи суміш дерев’яною лопаткою. Після повного з’єднання жовтків з олією та утворення густої однорідної маси вливають розчин лимонної кислоти та добре розмішують. До майонезу можна додати сметану. Для дієт №7 та 8 соус готують без солі, в дієті №9 цукор замінюють на ксиліт або сорбіт.

Соус майонез з білим соусом (дієти №2, 7, 8, 9, 10, 15). В готовий майонез додають охолоджений білий соус в співвідношенні 3:1 та добре перемішують.

Маринад овочевий з томатом (дієти №2, 7, 8, 9, !0, 15). Моркву, білі корені, цибулю нарізають соломкою. Цибулю обробляють окропом. Підготовані овочі пасерують на рослинному маслі, додають томатне пюре та продовжують пасерувати ще 7-10 хв. Потім овочі заливають гарячим овочевим відваром, додають цукор (для дієти № 8 –сорбіт, ксиліт), спеції (гвоздику, корицю, лаврове листя), сіль (крім дієти №7, 8, 10) та варять 15-20 хв.

Соус сметанний для овочевих салатів (дієти №2, 7, 8, 9, 10, 15). В сметану додають сіль, цукор (для дієти №9 – сорбіт, ксиліт) та розводять 2% розчином лимонної кислоти

Соус сметанний для фруктових салатів (дієти №2, 5, 7, 9, 10, 15). В сметану додають ягідний, лимонний або апельсиновий сік. Цедру лимона або апельсина тонко шинкують, обдають окропом та після охолодження вводять до соусу. Заправляють його цукром, сорбітом або ксилітом (для дієти №9).

Заправки для салатів (дієти №2, 7, 8, 9, 10, 15). У 2%-ий розчин лимонної кислоти додають сіль, цукор, рослинне масло та добре розмішують. Для приготування заправок використовуються яблучний, виноградний оцет або 2%-ий розчин лимонної кислоти (20г лимонної кислоти на 1 л кип’яченої води).

Соуси солодкі

Подають до круп’яних виробів. Рекомендовані для дієт №2, 5, 7, 9, 10, 15. Для дієти №9 соуси готують на ксиліті чи сорбіті.

Соус яблучний (дієти №2, 5, 7, 9, 10, 15). Яблука миють, ріжуть скибочками, попередньо видаливши насіння, заливають гарячою водою та варять до готовності. Потім протирають, з’єднують з відваром, додають цукор, лимонну кислоту та доводять до кипіння, заварюють картопляним крохмалем та додають молоту корицю.

Соус абрикосовий (дієти №2, 5, 7, 10, 15). Свіжі абрикоси занурюють на 30-40 с в окріп, знімають з них шкірку, розрізають на 4 частини, видаляють кісточку, засипають цукром та витримують 2-3 год. для виділення соку. Потім проварюють протягом 5-8 хв.

При приготуванні соусу з кураги останню перебирають, промивають, заливають холодною водою та залишають на 2-3 год. для набухання, потім варять в тій же воді до готовності, протирають, додають цукор та проварюють. Готовий соус охолоджують.

Соус журавлиний (дієти №2, 7, 8, 10, 15). Журавлину перебирають, промивають та віджимають сік. Мезгу заливають гарячою водою, кип’ятять 5-8 хв. та проціджують. До відвару додають цукор, доводять до кипіння та заварюють картопляним крохмалем, який попередньо розводять охолодженим журавлиним відваром. Після цього в нього вводять раніше віджатий сік.