Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОЗДІЛ 2.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
804.35 Кб
Скачать

Компоти

Компоти із свіжих плодів (дієти №2, 6, 7, 8, 9, 10, 15). Яблука або груші миють, видаляють насіння, нарізають скибочками. Щоб плоди не темніли, їх до варіння заливають невеликою кількістю води, підкисленої лимонною кислотою. Для сиропу у гарячій воді розводять цукор, додають корицю, лимонну кислоту, киплять 10-12 хв. та проціджують. У гарячий сироп занурюють груші або яблука та варять 6-8 хв. при слабкому кипінні. Для ароматизації можна покласти цедру лимона або апельсина. Подають компот охолодженим. У дієті №9 цукор замінюють на ксиліт.

Компот із вишні (дієти №1, 5, 7, 9, 10, 15). Вишню промивають, попередньо видаливши плодоніжку. Цукор розчиняють у гарячій воді, кип’ятять та знімають піну. До сиропу кладуть підготовлені ягоди, доводять до кипіння та охолоджують. Для дієти № 9 готують без цукру.

Киселі

Кисіль із журавлини (дієти №2, 7, 8, 10, 15). Промиті ягоди протирають, сік віджимають та проціджують. Мезгу заливають гарячою водою (на 1 частину мезги 5-6 частин води), кип’ятять 5-8 хв. та проціджують. До відвару додають цукор, доводять до кипіння, заварюють крохмалем, знімають з плити та вводять віджатий сік. Крохмаль попередньо розводять охолодженим відваром (на 1 частину крохмалю 5 частин відвару). Готовий кисіль розливають у порційний посуд та посипають цукром. Густий кисіль подають із пастеризованим чи кип’яченим молоком. Подібним чином готують киселі із червоної, чорної смородини, чорниці, вишні.

Желе, муси, самбуки

Желе із свіжих ягід (дієти №1, 2, 5, 7, 15). Ягоди (журавлина, чорниця, смородина) перебирають, видаляють плодоніжки, миють, віджимають сік та зберігають його на холоді. Мезгу заливають гарячою водою та варять 5-8 хв. Відвар проціджують, додають цукор, доводять до кипіння, потім вводять підготовлений желатин, розмішують його до повного розчинення, знову доводять до кипіння, проціджують. В підготовлений сироп із желатином додають ягідний сік, розливають у порційні формочки та охолоджують при температурі від 0 до 8ºС. До желе можна додати лимонну кислоту (1г на 1 кг желе).

Мус яблучний на маній крупі (дієти №3 2, 5, 7, 8, 10, 15). У яблук видаляють насіння, ріжуть їх та варять, потім протирають разом з відваром, додають цукор, лимонну кислоту та доводять до кипіння, після чого потроху вводять ману крупу та варять, перемішуючи, 15-20 хв. Суміш охолоджують до 40 ºС та збивають до утворення густої піноподібної маси, яку розливають у порційні формочки та охолоджують при температурі від 0 до 8ºС. Подають із ягідним сиропом.

Самбук яблучний або сливовий (дієти №2, 5, 7, 8, 9, 10, 15). Сливи промивають, розрізають навпіл, видаляють кісточку (або насіння з яблук), кладуть на лист, додають невелику кількість воли та запікають у жарочній шафі. Потім їх протирають, з’єднують з цукром, охолоджують, додають яєчні білки та збивають на холоді до утворення пишної маси. У кінці збивання вводять тонкою стрункою розведений желатин. Підготовлену масу розливають у порційні формочки та охолоджують при температурі від 0 до 8 ºС. Подають із ягідним сиропом. Для дієти № 9 готують із сорбітом чи ксилітом.

Креми

Крем ванільний із сметани (дієти №1, 2, 7, 10, 15). Сметану охолоджують та збивають до утворення густої піни. Потім при перемішуванні вводять яєчно-молочну суміш з розчиненим у ній желатином та ваніліном. Крем розливають у порційні формочки та охолоджують. При подачі крем викладають на вазочку та поливають солодким фруктовим соусом чи сиропом.

Крем із кислого молока (дієти №2, 7, 10, 15). Яєчні жовтки розтирають із цукром, з’єднують із замоченим желатином, розводять гарячим молоком та, перемішуючи, нагрівають на водяній бані до розчинення желатину. Отриману суміш проціджують та додають у неї корицю у порошку. Сметану разом із кислим молоком (1:1) збивають у піну, вводять у неї яєчно-молочну суміш з желатином, перемішують, розливають у порційні формочки та охолоджують при температурі від 0 до 8 ºС.

Крем сливовий із рисом (дієти №1., 2, 5, 7, 10). Яєчно-молочну суміш прогрівають на водяній бані з цукром та замоченим желатином, добре вимішують та проціджують. У збиті вершки поступово додають яєчно-молочну суміш із желатином. Рисову крупу відварюють спочатку у воді до напівготовності, потім у молоці; для дієт № 1,2 – протирають. Готовий рис з’єднують із кремом, добре вимішують, розливають у порційні формочки та охолоджують.