Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОЗДІЛ 2.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
804.35 Кб
Скачать

Страви із сухого гематогену

Сухий гематоген являє собою висушену кров забитих тварин (рогатої худоби, свиней), який має більше 80% повноцінного білка, добре засвоюване залізо та комплекс вітамінів. Страви із гематогену рекомендовані при захворюванні на недокрів’я, та упаду харчування. При приготуванні страв використовують гематоген у вигляді порошку. Порошок поступово засипають у холодну воду, розмішують до отримання однорідної маси без грудок та залишають на 15-30 хв. для набухання, потім солять та проціджують.

Омлет із гематогену. Порошок гематогену замочують у воді (10 г порошку на 80 г води) та проціджують.

У отриману гематогенову суміш додають 1 г солі та трохи перцю, виливають її на сковороду з маслом та проварюють при перемішуванні до загуснення. Отриману масу з’єднують із пасерованою цибулею. Гематогенові масу запікають у помірно розігрітій духовці.

Дрібно порізаний омлет використовують для додавання у перші страви, каші, картопляне пюре, в якості фаршу для млинчиків, запіканок, зразів. Гематогеновий фарш можна готувати із додаванням дріжджів (гематогену 40 г, дрожджівої крупи – 30 г).

Бісквіт із гематогену. Гематогенову суміш після набухання збивають у густу тягучу масу, додають цукор, борошно, ванілін; обережно перемішують та викладають на змащені маслом та посипані сухарями форми та випікають у жарочній шафі. Охолоджений бісквіт нарізають скибочками та висушують у жарочній шафі. При подачі посипають цукровою пудрою.

Тістечко із гематогену. З випеченого та охолодженого бісквіта зрізають верхню скоринку, розрізають його на 2-3 шари та склеюють їх збитими вершками або фруктово-ягідним пюре. Виріб присипають цукровою пудрою або покривають збитими вершками.

Страви із дріжджів

Пресовані пекарські дріжджі служать добрим джерелом білку (16 %) та вітамінами групи В. У лікувальному харчуванні дріжджі використовують при пониженому загальному харчуванні, захворюванні на недокрів’я. Добова доза дріжджів для використання у якості джерела білку – до 200г; у якості джерела вітамінів – біля 25г.

Сироп із дріжджів. Пресовані дріжджі подрібнюють, заливають теплою водою, розмішують до отримання однорідної маси та проварюють на слабкому вогні до випаровування вологи та набування сиропом світло-коричневого кольору. Маса сиропу має бути рівною масі дріжджів. Дріжджовий сироп додають у перші страви із овочів та соуси. При цьому страви набувають приємного смаку, який нагадує грибної.

Дріжджова крупа. Пресовані дріжджі подрібнюють у крихту, кладуть на змащений маслом лист або сковороду та обсмажують при слабкому нагріві, розтираючи грудки до перетворення усієї маси у суху дрібну крихту. З 1 кг дріжджів отримують 300 г крупи. Її додають у каші, пудинги, супи.

Паштет із дріжджів. Пресовані дріжджі розтирають та з’єднують з невеликою кількістю теплої води до консистенції сметани, додають сіль, борошно. Отриману масу, перемішуючи, просмажують з дрібно нарізаною цибулею на олії до консистенцій паштету. До паштету можна додати товчені сухарі. Масі надають бажаної форми та охолоджують.

Суп-пюре із м'яса з сиром та дріжджами. Борошно пасерують на маслі до золотистого кольору, розводять гарячим бульйоном та проварюють. Відварне м'ясо двічі пропускають через м’ясорубку, вводять у суп та проварюють 5 хв. Потім суп знімають з вогню та заправляють тертим сиром ти сирими жовтками, змішаними з вершками. Дріжджі розводять холодним бульйоном, кип’ятять 30-40 хв., проціджують та вводять у суп за 15 хв. до подачі.

М'ясний сир із дріжджами. Відварне м'ясо двічі пропускають через м’ясорубку. В отриманий фарш додають дріжджову крихту, масло вершкове, тертий сир, соус молочний та добре перемішують. М'ясний фарш формують у вигляді биточків та відпускають, посипавши зеленню.