Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОЗДІЛ 2.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
804.35 Кб
Скачать

Овочі тушковані

Овочі, як правило, тушкують у невеликій кількості води, молока або бульйону з додаванням жиру. Овочі, що мають нестійкий протопектин, перед тушкуванням обсмажують.

Капуста тушкована у молочному чи сметанному соусі (дієти №5, 7, 8, 9, 10, 15). Капусту тоненько нарізають та тушкують у киплячому молоці з додаванням вершкового масла до готовності. В готову капусту додають молочний або сметанний соуси, варені на круту рублені яйця, сіль, перемішують та доводять до кипіння. При подачі кладуть шматочок масла та посипають зеленню. Для дієти № 5 яйця не додають.

Морква, тушкована з чорносливом (дієти №5, 7, 8, 9, 10, 15). Моркву нарізають брусочками та тушкують з додаванням води та вершкового масла до напівготовності. Чорнослив промивають, замочують, видаляють кісточку, дрібно нарізають та з’єднують з морквою, додають цукор (крім дієти №9), сіль та тушать все до готовності. При подачі заправляють маслом чи сметаною.

Буряк, тушкований у сметані (дієти №2, 5, 7, 8, 10, 15). Варений буряк очищують, нарізають соломкою або дрібним кубиком та прогрівають у вершковому маслі, додають сметану та тушать 10 хв. при слабкому нагріві. При подачі посипають зеленню.

Овочі смажені

Для дієтичного харчування овочі смажать, як правило, основним засобом. Їх смажать сирими або попередньо вареними, але частіше за все у вигляді виробів з протертих овочів (котлети, зрази, оладки). Для смаження використовують рослинне або топлене масло. Овочі та вироби з них кладуть на сковороду з маслом, що попередньо нагріли до 150-160 ºС, та смажать з обох боків, потім доводять до готовності у жарочній шафі при температурі 160-180ºС (5-7 хв.).

Картопляні котлети із сиром(дієти №2, 7, 10, 15). Очищену картоплю відварюють, зливають воду, підсушують та протирають гарячою. Картопляну масу з’єднують з сиром, борошном, яйцями, розтопленим вершковим маслом та все добре перемішують. Формують котлети по 2 шт. на порцію, панірують у сухарях (для дієти №2 панірують у борошні) та обсмажують з обох боків. Подають зі сметанним соусом або сметаною.

Картопляні зрази з м’ясом (дієти №2, 5, 7, 8, 10, 15). В протерту картопляну масу вводять гаряче молоко та вимішують, потім додають борошно, масло, яйця та формують коржики (по 2 шт. на порцію). На середину коржика кладуть м'ясний фарш, з’єднують краї, , панірують вироби у борошні, надаючи форму пиріжка з тупими краями, та смажать з обох боків (для дієти № 2,5 запікають). Одпускають з вершковим маслом.

Приготування фаршу: м'ясо відварюють, охолоджують, двічі пропускають через м’ясорубку та додають пасеровану цибулю та дрібно нарізану зелень. На дієти № 5,7 цибулю попередньо відварюють.

Оладки з гарбуза (дієти №2, 7, 10, 15). Очищений від шкірки та насіння гарбуз нарізають шматками вільної форми та припускають у власному соку при слабкому нагріві в зачиненому посуді до готовності, потім протирають. В отриману масу додають яйця, борошно, заправляють сіллю, цукром та перемішують. Підготовлену масу викладають ложкою на розжарену сковороду з маслом та смажать з обох боків . Відпускають оладки по 3-4 шт. на порцію зі сметаною.

Котлети із буряка з сиром (дієти №2, 7, 10, 15). Буряк варять в шкірці до готовності, очищують, протирають, додають гаряче молоко, солять та доводять до кипіння. Потім засипають тоненькою стрункою ману крупу, безперервно розмішують та проварюють 5 хв. Отриману масу охолоджують до температури 40-50 ºС, вводять яйця, родзинки, протертий сир, перемішують, розділяють у вигляді котлет по 2 шт. на порцію, панірують у борошні або сухарях та обсмажують на маслі з обох боків. Відпускають зі сметаною, молочним або сметанним соусом.