Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОЗДІЛ 2.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
804.35 Кб
Скачать

Інші солодкі страви

Пюре яблучне із збитими білками (дієти №1, 2, 5, 7, 10). У яблук видаляють насіння, ріжуть їх, припускають у власному соку, потім протирають, додають цукор та варять до загуснення. Окремо варять цукровий сироп з додаванням лимонної кислоти. У збиті білки при перемішуванні вводять тонкою стрункою киплячий сироп. Білки випускають із конверту на тарілку у вигляді кільця, у середину якого кладуть яблучний сироп.

Меренги із збитими вершками (дієти №1, 2, 5, 7, 10). Яєчні білки збивають у густу піну поступово додаючи цукор. Збиті білки за допомогою кондитерського мішка чи ложки викладають на лист, змащений жиром та покритий білим папером, та витримують у жарочній шафі при температурі 100-110 ºС до тих пір, поки вони не будуть легко зніматися з листа.

Подають меренги із збитими вершками.

Напої

В дієтичному харчуванні широко використовуються фруктові та овочеві соки, а також відвари та настої із різних свіжих та сушених плодів та ягід. Ці напої є джерелом мінеральних солей, вітамінів, органічних кислот та дубильних речовин. Маючи ярко виражені смакові якості, напої дозволяють урізноманітнити раціон. Багато фруктових та овочевих напоїв мають лікувальні властивості.

Для дієт №8, 9 при приготуванні напоїв цукор замінюють на ксиліт чи сорбіт у співвідношенні 1:1.

Соки овочеві, плодові та ягідні консервовані. Сік томатний (дієти №2, 5, 7, 8, 9, 10, 15). Сік яблучний (дієти №2, 5, 7, 8, 10, 15. Сік абрикосовий (дієти №1, 2, 5, 7, 8, 10, 15). Сік вишневий (дієти №2, 5, 7, 8, 10, 15). Сік виноградний (№5, 7, 10, 15). Сік апельсиновий (дієти №2, 5, 7, 8, 10, 15).

Напої із плодів шипшини (дієти №1, 2, 5, 7, 8, 9, 10, 15). Промиті холодною водою сушені плоди шипшини заливають кип’ятком, варять у закритому посуді при слабкому кипінні 5- 10 хв. та додають цукор. Потім настоюють у холодному місці добу, після чого відвар проціджують.

Рисовий відвар із чорницею (дієти №1, 2). Сушену чорницю варять 10-15 хв., настоюють та проціджують. Рисову крупу промивають, заливають киплячою водою, варять до повного розварювання та проціджують. Рисовий відвар з’єднують із відваром чорниці, додають цукор та доводять до кипіння. Подають напої у теплову вигляді.

Настій із висівок з лимонним соком (дієти №2, 5, 7, 8, 10). Висівки заливають гарячою водою, додають лимонну цедру, доводять до кипіння, дають настоятися протягом 2-3 год. та проціджують. Додають цукор (крім дієти № 8) та сік лимона.

Страви спеціального призначення

Це кулінарні вироби, що призначають для більш вузького кола хворих, які потребують у збагаченні раціону незамінними харчовими речовинами у легкозасвоюваній формі. Для цього доводиться вводити у страви та кулінарні вироби деякі не традиційні продукти, такі як гематоген, пресовані пекарські дріжджі, сире м'ясо а також внутрішні органи (мозок, печінка) у сирому вигляді, маскуючи їх незвичайний смак та зовнішній вигляд.

Страви із беліпу

У деяких випадках для досягнення високої біологічної цінності та засвоюваності їжі звертаються до нетрадиційних комбінації звичайних продуктів. Прикладом цього може служити беліп – збалансований білковий продукт. Він являє собою суміш рівних частей фаршу морської риби, свіжепроготованого прісного сиру із нежирного молока, в який додається олія.

Беліп відноситься до продуктів високої біологічної цінності. Він має дефіцитні амінокислоти (триптофан, лізин, метіонін), незамінні полі ненасичені жирні кислоти, токофероли, легкозасвоюваний лактат кальцію та низку цінних мікроелементів. Використання беліпу у сполуці із круп’яними, овочевими виробами сприяє збалансуванню раціону за низкою показників, що визначають біологічну цінність та засвоюваність їжі.

Тюфтельки із беліпа (дієти №2, 5, 7, 8, 9, 10). Філе риби без кісток та шкірки пропускають через м’ясорубку, додають свіже приготований прісний сир у співвідношенні 1:1, розмочений у воді хліб, спасеровану на олії цибулю та знову пропускають через м’ясорубку, додають сіль (крім дієт № 7,8,10) та ретельно перемішують. Приготовлену котлетну масу розділяють на кульки (3-4 шт. на порцію), які припускають у бульйоні. У якості гарніру використовують картопляне пюре, каші в’язкі.

Паштет із беліпа (дієти №2, 5, 7, 8, 9, 10). Філе риби без шкірки та кісток нарізають шматками, кладуть у змащений маслом лист, та припускають у власному соку до готовності. Після охолодження риби додають добре відпресований сир (1:1), злегка пасеровану на олії цибулю та все це пропускають через м’ясорубку двічі. Потім додають сіль, вершкове масло, добре збивають , придають бажану форму та охолоджують.