Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОЗДІЛ 2.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
804.35 Кб
Скачать

Страви з додаванням висівок.

Пшеничні висівки багаті клітковиною, а також вміщають велику кількість солей магнію та вітамінів групи В.

Вироби із висівок рекомендовані хворим гіпертонічною хворобою, при запорах, цукровому діабеті. У дієти, що потребують зменшення вуглеводів вводять без вуглеводисті висівки, з яких шляхом спеціальної обробки вимивається крохмаль.

Для цього висівки кладуться у марлевий мішечок, прив’язуються до водяного крану, опускаються у каструлю та промиваються водою. Через 2 год. мішечок знімають, віджимають та занурюють на 30 хв. у киплячу воду, промивають холодною водою та вдруге кип’ятять. Після другого кип’ятіння знову промивають, розкладають на лист та підсушують у негарячій жарочній шафі. Подрібнюють на кавовому млині або двічі пропускається через м’ясорубку.

Ікра бурякова з висівками. Буряк варять у шкірці, охолоджують, очищують та протирають. Потім додають пасеровану на олії цибулю та висівки (5 г на 100г). Підготовлену суміш заправляють цукром, сіллю та прогрівають у посуді із зачиненою кришкою протягом 10-15 хв. постійно перемішуючи. Подають ікру у охолодженому вигляді.

Запіканка капустяна із висівками. Капусту дрібно ріжуть та припускають із додаванням киплячого молока та вершкового масла до напівготовності. Потім додають висівки та продовжують припускати до готовності капусти. Капустяну масу охолоджують до 40-45ºС, вводять яйця, сіль, ретельно перемішують та розкладають на змащений маслом лист, поверхню посипають тертим сиром, збризкують маслом та запікають. Подають зі сметаною або сметанним соусом.

Котлети рибні з висівками (запечені). Пшеничні висівки заливають окропом (1:3) та залишають на 15-20 хв. для набухання.

Філе риби без шкіри та кісток пропускають через м’ясорубку, додають підготовлені висівки, яйця, вершкове масло, сіль, перемішують та вдруге пропускають через м’ясорубку.

З готової маси формують котлети, кладуть їх на змащену маслом порційну сковороду та присипають тертим сиром, збризкують маслом та запікають у жаровій шафі 20-25 хв.

Десерт із сухофруктів із висівками. Пшеничні висівки заливають окропом (1:4) та витримують 15-20 хв. у посуді із закритою кришкою. Промиті сушені фрукти заливають гарячою водою (1:4) та залишають на 1-1,5 год. для набухання. Підготовлені висівки та сухофрукти змішують, додають лимонну кислоту, цукор та ставлять у жарочну шафу на 20-30 хв., потім дають остигнути.

«Замасковані» страви

Хворим на недокрів’я часто призначають сирі тваринні продукти, які багаті добре засвоюваним залізом, такі як печінка, кістковий та головний мозки. Щоб не викликати до них огидливість, їх «замасковують» кислими та гострими продуктами. Для цього використовують шпинат, журавлину та інші продукти.

Бутерброд із печінкою. Печінку злегка обсмажують та пропускають разом із маслом через м’ясорубку з частою решіткою, змішують із дрібно нарізаною зеленою цибулею. Масу заправляють сіллю, перцем, кладуть на шматок хліба та відпускають у вигляді бутерброду.

Бутерброд із кістковим мозком. Сирий мозок змішують із припущеним шпинатом та зеленою цибулею. Масу заправляють сіллю, перцем, кладуть на шматок хліба та подають як бутерброд.

Салат із печінкою. Зачищену та промиту сиру печінку пропускають 2-3 рази через м’ясорубку з частою решіткою, змішують із дрібно нарізаною маринованою капустою та заправляють олією, цукром, сіллю.

Желе із журавлини з печінкою. Журавлину розминають та віджимають сік. Мезгу заливають водою(1:5), кип’ятять 5-8 хв., та проціджують, додають цукор, нагрівають до кипіння, вводять набухлий желатин, розмішують його до повного розчинення. Підготовлений сироп охолоджують до 50-60 ºС; додають у нього сік журавлини, сиру печінку, пропущену 2-3 рази через м’ясорубку; розливають у порційні формочки та охолоджують при температурі від 0 до 8 ºС.