Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
робпро Історія України.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
436.22 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Київський національний торговельно-економічний університет

Кафедра філософських та соціальних наук

Затверджую

Ректор

_____________А.А.Мазаракі

Історія України

Робоча програма та методичні рекомендації до самостійної роботи студентів

освітньо-кваліфікаційний рівень «бакалавр»

для студентів денної форми навчання усіх напрямів підготовки та професійних спрямувань

Київ 2007

Розповсюдження і тиражування без офіційного дозволу КНТЕУ заборонено

Укладачі: Ю.Г.Бадах, докт. іст. наук, проф.

П.П. Притуляк, канд. іст. наук, доц.

Обговорено та затверджено на засіданні кафедри філософських та соціальних наук «16» травня 2007 р., протокол №24 та розглянуто і схвалено на засіданні ради ФБС «30»травня 2007 р., протокол № 9.

Рецензенти: Ю.І. Кулагін, канд. філос. наук, проф..

В.І. Полуріз, д-р іст. наук, проф.

Історія України Робоча програма та методичні рекомендації до самостійної роботи студентів

освітньо-кваліфікаційний рівень «бакалавр»

для студентів денної форми навчання усіх напрямів підготовки та професійних спрямувань

І. Мета, завдання та результати вивчення дисципліни, її місце у навчальному процесі

Економічні та суспільно-політичні трансформації в сучасній Україні, участь нашої країни у європейських та світових інтеграційних процесах вимагають від вищої школи підготовки високоосвічених спеціалістів з розвинутою національною свідомістю та культурою. Важливу роль у досягненні цієї мети відіграє навчальний курс "Історія України", предметом якого є сукупні форми життєдіяльності людини в усіх сферах життя – економічній, політичній, національній, військовій та інших в процесі її виникнення, формування та історичного розвитку.

Мета дисципліни – на основі джерел та наукової літератури сформувати у студентів цілісне уявлення про історичний розвиток українського народу, закласти підвалини історичної свідомості, виховати фахівців, здатних аналізувати та використовувати історичний досвід у вирішенні актуальних проблем сучасної України.

Забезпечуючи наступність в історичній освіті, програма й робоча програма курсу "Історія України" передбачають на основі фактичного матеріалу, засвоєного у середній школі, опанування теоретично-концептуальних засад та тенденцій історичного процесу знайомство з історичними джерелами в усьому їх розмаїтті, оволодіння навичками їх критичного аналізу, елементами науково-історичного дослідження. Відповідно до мети визначаються основні завдання курсу:

- сформувати у студентів цілісне уявлення про сутність та зміст історичного знання, його наукову проблематику. Про основні джерела зарубіжної та вітчизняної історіографії, про історичний процес виникнення, формування та розвиток України;

- довести студентам, що становлення та розвиток української нації та її державності є закономірний процес історичного розвитку;

- сформувати історичне мислення у студентів, вміння визначати, доводити та відстоювати власну точку зору;

- сформувати навички аналізувати та використовувати теоретичні положення з практичною діяльністю майбутнього спеціаліста.

Робоча програма передбачає різні форми вивчення студентами навчальної дисципліни: лекції, семінари, індивідуальні консультації, письмові контрольні роботи, використання тематичних тестів, питань для самоконтролю. Студенти мають широкі права та сприятливі можливості у творчому підході до вивчення кожної теми, висловлюванні власних думок, аргументованому відстоюванні особистої позиції.

У другій частині робочої програми містяться методичні рекомендації до самостійної роботи студентів по вивченню курсу «Історія України», список рекомендованої літератури.

У рекомендаціях коротко розкрито кожну тему, надано обов’язкове та додаткове завдання до самостійної роботи та список літератури.

Робоча програма розроблена для студентів усіх напрямів підготовки та професійних спрямувань, що здобувають освітньо-кваліфікаційний рівень бакалавра.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]