Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
робпро Історія України.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
436.22 Кб
Скачать

V. Робота з науковою літературою

У списку рекомендованої літератури по кожній темі курсу подано монографії і статті вітчизняних вчених та істориків близького й далекого зарубіжжя (у перекладі). Зрозуміло, що праці з історії України цим списком не обмежуються. Добір робіт для опрацювання студентами здійснюється викладачами за такими критеріями як, науковий рівень, наукова новизна, оригінальність подання матеріалу.

Перш ніж розпочати вивчення монографії чи статті, рекомен­ду­ється ознайомитись з відповідним розділом підручника, щоб мати за­гальне уявлення про проблему. Працюючи з монографією, доцільно з’ясувати основні аспекти проблеми, що в ній розкриваються, а потім знайти ті, яких потребує програма курсу. Найбільш цікаві фак­ти, судження й висновки слід занотувати з обов’язковим посиленням на джерело.

У науковій літературі можуть зустрічатися незрозумілі дефініції, історичні власні назви. У цьому випадку слід використовувати відповідні словники чи довідники. Не залишайте не з’ясованим жодного терміна чи поняття!

Vі. Порядок підготовки до семінарського заняття

Семінар в перекладі з грецької означає "школа". Ця форма роботи передбачає розгляд тієї чи іншої проблеми на основі опрацювання студентами джерел, відповідного матеріалу підручників та наукової літератури. Основним орієнтиром у підготовці до заняття є план семінару, відповідно до якого студент вивчає матеріал підручників, джерела, додаткову літературу. У ході вивчення проблеми, яка означена як тема семінару, занотовуються в окремий зошит факти, їх тлумачення, висновки з посиланням на джерела. На семінарі під час виступу студент може користуватися конспектом, однак не рекомендується його зачитувати. Студент повинен вільно володіти матеріалом.

Крім усного обговорення теми семінарського заняття викорис­товується тестування, метою якого є бліц-контроль за рівнем підго­товки усієї академічної групи.

У виступах на семінарі доречно також використовувати фраг­менти художніх творів, зокрема, поезій, репродукцій робіт відомих ху­дожників історичної тематики, усної народної творчості. Все це під­вищує інтерес до наукової проблеми, збагачує особистість студента.

Критеріями оцінки виступу на семінарі є: ступінь використання джерел та наукової літератури, рівень розкриття теми, науковість висновків, розуміння значення історичного досвіду у вирішенні проблем сьогодення.

Vіі. Підготовка до іспиту.

Іспит є формою підсумкового контролю знань та навичок студентів з курсу "Історія України". Готуватись до нього слід орієнтуючись на вимоги програми курсу. Такий підхід застереже студента від фрагментарності повторення матеріалу та забезпечить повну картину історичного поступу.

Починати повторення матеріалу рекомендується зі з`ясування тих дефініцій, які для студента залишилися незрозумілими. Потім слід звернутися до опорного конспекту та конспекту лекцій, відновлюючи в пам’яті основні проблеми курсу. Орієнтуючись на матеріали конспектів, доречно повторити факти, аргументи, висновки з тієї чи іншої проблеми, подані у підручнику або посібнику. Опрацьовуючи ту чи іншу тему курсу, обов`язково необхідно повторити джерела проблеми та історіографії. Зверніть також увагу на хронологію подій, історичні постаті, дискусійні питання.

Нагадуємо, що підготовка до іспиту буде ефективнішою, якщо студент правильно організує свій робочий день, зокрема, розподілить час між роботою та відпочинком, уникне додаткових звукових подразнень тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]