Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
робпро Історія України.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
436.22 Кб
Скачать

Іі. Методичні рекомендації до тем дисципліни

Тема 1. Вступ. Предмет української історії

Вивчення цієї теми потребує перш за все звернення до праць видатних філософів, істориків ХХ сторіччя, таких як Р.Дж. Коллінг­вуд, М.Блок, А.Тойнбі, К.Ясперс, М.Грушевський, Н. Полонська-Василенко. Ознайомлення з працями цих авторів дасть змогу зрозуміти, що історія України є частиною всесвітньої історії.

Центральною в курсі "Історія України" є українська національна ідея, сер­цевиною якої, за М.Грушевським, є визнання права українсь­кого наро­ду на самовизначення і пошук його оптимальних форм. Укра­їнсь­ка національна ідея спрямована на формування української народ­ності, потім – нації, на формування національного характеру, самосві­домос­ті історичного буття. Українська ідея – це безперечно патріо­тизм і водночас, відкидання шовінізму у будь-якій формі та проявах.

Вивчаючи стан історичної науки в Україні, її предмет і завдання та основні етапи національної історичної думки, необхідно ознайомитись зі статтями О.Сича "Про викладання історії у вищій школі", опублікованій в "Українському історичному журналі" (1998, № 5), О.П. Реєнта "Сучасна історична наука в Україні: шляхи поступу" (УІЖ, 1999, №№ 3, 4).

Методологічні основи історичної науки можна знайти у працях М.Блока, А.Тойнбі І.Пригожина, Л.Гумільова, К.Маркса, та інших. До цього ще варто додати вивчення джерел – археологічних, письмових, усних.

І, на самкінець, необхідно ознайомитися з працями сучасних українських та зарубіжних дослідників історії України.

Тема 2. Доісторичне минуле української історії

Це одна із складних тем вивчення курсу. Частина матеріалу подається на лекції, але тема потребує значної уваги та самостійного опрацювання.

У першу чергу зверніть увагу на праці Геродота, Страбона, Лукреція Кара. Для цього використайте працю А.Доватура "Народы нашей страны в Истории Геродота". (М., 1982), а також М.Брайчевського "Вступ до історичної науки" (К., 1995).

В останній роботі містяться також відомості про походження життя на Землі, чинники, які впливають на становлення людини, подається критика марксистської теорії походження людини. Питання заселення людиною сучасної території України розкрито в "Історії України" за редакцією В.Смолія. Доктор економічних наук Ю.Канигін у праці "Шлях аріїв" дає власну оригінальну концепцію виникнення української нації. Зверніть також увагу на перший том К.Бунятяна та В.Мурзіна 15-томної історії «Україна крізь віки».

Проблема трипільської культури розкривається у працях Т.Пассек, П.Толочка. За визначенням П.Толочка, в останні роки великий інтерес викликають своєрідні "міста" трипільської культури, які багато в чому є загадковими і ці загадки сучасна історична наука не взмозі розкрити. Аналогічні проблеми піднімає Б.Мозолевський у своїх дослідженнях скіфської доби української історії. Проблема первісних державних утворень широко представлена у 2 томі 15-томної історії «Укураїна крізь віки»

Далі слід звернутися до проблеми етногенезу східних слов’ян, використовуючи праці М.Грушевського, зокрема теми 2–й і 3–й "Історії України-Руси" та 3–й том п’ятнадцятитомної історії "Україна крізь віки" та перший розділ підручника В.Литвина «Історія України» 2006 р.

На завершення слід ознайомитися з теорією "автохтонності" українського народу, викладеного у працях М. Грушевського.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]