Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
робпро Історія України.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
436.22 Кб
Скачать

Тема 10. Україна в 60–80-х рр. Хх ст.

Перш за все радимо ознайомитися з працями В.Барана "Україна після Сталіна: Нарис історії 1933–1985 рр." (Л., 1992) та "Україна крізь віки" (Т. 13, 1999 р.), статтями В.Соловйова "Сторінки політичної біографії М.Підгорного" (УІЖ, 1991, № 7, с. 78–87), "Чи був Шелест виразником "українського автономізму"?" (УІЖ, 1991, № 4, с. 94–105).

Проблеми «відлиги» розкриті у 2 розділі праці В.Барана та В.Даниленка «Україна в умовах системної кризи. (1946-1980) та 9-му розділі підручника В.Литвина.

Розпочинаючи розкриття наступного питання, зазначимо, що спроба Л.Брежнєва обмежити лібералізацію викликала протест інтелі­генції, який перетворився на дисиденство, тобто боротьбу за національні і громадянські права, а також за релігійну свободу. З’ясуйте напрямки дисидентського руху і, перш за все, руху за вихід України зі складу Союзу РСР, боротьби проти русифікації, правозахисного руху.

З’ясуйте, чому дисиденти не мали широкої соціальної бази. Радимо звернутися до останнього розділу праці О.Субтельного "Україна. Історія" (К., 1992) та 10-го розділу підручника В.Литвина, а також з-го розділу монографії В.Барана та В.Даниленка.

Розпочинаючи вивчення першого питання, яке стосується еконо­міч­них реформ у другій половині 60-х рр., зверніть увагу на одну особливість, а саме, що це був шлях екстенсивного розвитку країни.

Реформа 1965 р. мала на меті удосконалення всього господарського механізму. Що під цим потрібно розуміти? По-перше, ви повинні усвідомити, що таке принцип розширення самостійності підприємств, у чому сутність економічних важелів стимулювання праці. На ці принципи роботи впродовж чотирьох років перейшло 85% підприємств республіки. З’ясуйте, чому за останні 40 років період з 1966 по 1970 рік виявився найкращим?

Далі слід звернути увагу на консервативні традиції, опір реформам, принцип наказового управління виробництвом.

Визначте поняття "еволюційний цикл" та його вплив на розвиток економіки. Для цього ознайомтеся з першим розділом праці С.Кульчицького "Новітня історія України". Зверніть увагу на кількіс­ні показники та на роль, яку вони відігравали в оцінці ефективності економіки.

Далі слід зосередитись на впровадженні новітніх досягнень науки у виробництво. З’ясуйте, чому вони впроваджувались лише на 15–20% підприємств?

Невід’ємною рисою економіки 60–70-х років був парадокс "дефіциту в умовах достатку", що було закономірним для відомчої, монопольної економіки. Незважаючи на підвищення цін і значний імпорт, зростав загальний дефіцит товарів широкого вжитку.

На рівень життя суттєво вплинув і стан сільського господарства, матеріали про який наведено у статті В.Наулка "Село на нашій Україні: сучасний стан, проблеми, тривоги" ("Народна творчість та етногра­фія", 1992, № 4, с. 3–12), а також у статті В.Романцова "Деякі актуальні аспекти демографічної ситуації в Україні у 1945–1990 рр." (УІЖ, 1992, № 10–11, с. 34–46).

Зосередьтеся на успіхах у соціальній сфері, а саме, медицині, освіті, житловому будівництві, а також зростанні тут негативних процесів.

Розкриваючи питання "перебудови", з’ясуйте об’єктивні, суб’єк­тивні причини та суть проголошеного курсу на прискорення соціаль­но-економічного розвитку країни, яке значення для вироблення стратегічного курсу мали квітневий 1985 р. та січневий 1987 р. пленуми ЦК КПРС. Слід ознайомитися з матеріалами цих пленумів.

Перебудова – це революція згори. Вона планувалася, як обмежена в часі, суворо контрольована операція. Розвиток подій зруйнував продуману схему. Зверніть увагу на політичні зміни, що відбувалися в Європі, розвал світового комуністичного руху, вихід прибалтійських республік зі складу СРСР, піднесення громадського руху в Україні, познайомившись з працями В.Литвина.

З’ясуйте позитивні моменти, пов’язані з перебудовою, а саме: відродження суспільно-політичної думки, створення громадських ор­ганізацій, становлення вільної преси. Як перебудова вплинула на по­дії в Україні, які особливості та відмінності цих процесів? Радимо ознайо­митися з працями В.Смолія, О.Субтельного, В.Литвина.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]