Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
робпро Історія України.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
436.22 Кб
Скачать

Тема 5. Козацтво в історії України

Проблеми національної, соціальної і релігійної конфронтації розкриті у 1-му розділі частини другої підручника В.Литвина, та тринадцятому розділі праці О.Русиної «Україна під татарами та Литвою».

Слід самостійно з’ясувати причини виникнення українського козацтва, як феноменального явища в історичній долі українського народу.

У першу чергу необхідно звернутися до літописів С.Величка, Г.Граб’янки, Самовидця, де вперше в історіографії згадується українське козацтво.

Причини виникнення та періодизацію історії козацтва ви знайдете у 2–му томі "Історії запорозьких козаків" Д. Яворницького (розділи 1–3). Не забудьте визначити територію виникнення (повіти Наддніпрянщини та Побужжя), соціальний та національний склад козацтва. Для цього зверніться до розділів 1–4 праці В.Антоновича "Про козацькі часи в Україні". На сторінках 232–234 ви також знайдете повний список українських гетьманів за весь час існування козацтва.

З праць М.Грушевського, В.Голобуцького, В.Щербака ви дізнаєтеся про розподіл козацтва на низових (запорозьких), міських козаків, реформування козацтва Польською короною, появу реєстрового козацтва. Праця О.Апанович дозволить вам ознайоми­ти­ся з участю козаків у селянсько-козацьких повстаннях та національно-визвольній боротьбі українського народу проти шляхетської Польщі в середині ХVІІ ст.

Про фактор консолідації українського козацтва у ХVІІ ст. ви дізнаєтесь, якщо ознайомитеся зі статтею В.Щербака в УІЖ № 5 за 1995 рік.

Проблеми української національної революції, зокрема формування української козацької держави широко розкриті у праці В.Смолія та В.Степанкова (том 7 видання «Україна крізь віки»). Оцінка Переяславської ради та її наслідки для українського народу ви знайдете у працях О.Апанович «Українсько-російський договір 1654 р.: міфи та реальність» та статті М.Брайчевського «Приєднання чи возз’єднання».

Проблеми Великої руїна та Гетьманщини розкриті у працях В.Антоновича «Про козацькі часи на Україні» та О.Гуржія і Т.Чухліба «Гетьманська Україна». А також третьому розділі частини другої підручника В.Литвина.

Тема 6. Україна у складі Російської та Австро-Угорської імперій (кінець хvіі – початок хх ст.)

З’ясуйте, які наслідки для України мали три поділи Польщі. Перебування України у складі різних держав відповідно впливало на ті соціально-політичні процеси, що відбувалися на теренах України.

Вивчення даної теми необхідно розпочати з вивчення джерел і в першу чергу з "Історії Малоросії" Бантиш-Каменського. Зверніть увагу на те, що цей автор з одного боку відстоює ідеї українського націоналізму, з іншого – російського шовінізму. Це проявилося при створенні ним низки історичних портретів видатних політичних діячів гетьманської доби. Переконливо подані головні риси українців ХVІІІ ст., розвиток культури і освіти.

Проблему входження України до державних структур Російської імперії краще вивчати за працею М.Драгоманова "Пропащий час. Українці під московським гнітом (1654–1876)". Зверніть увагу на оцінку України козацьких часів, а також висновок Драгоманова про політику російських можновладців щодо України.

Організація козацтва України доби Гетьманщини та ХІХ сторіч­чя яскраво висвітлена М.Слабченком у працях "Матеріали до соціально-економічної історії України ХІХ ст.", "Соціально-правова організація Січі Запорозької" та інших.

Історія українських земель у складі Австро-Угорщини докладно подана в "Історії України: нове бачення". Зверніть увагу на один з важливих моментів цієї теми, а саме на процес формування української модерної нації (ХІХ сторіччя – початок ХХ ст.). Ця проблема знайшла відображення у праці Я.Грицака.

Проблема державно-правового і політичного статусу України у складі двох імперій висвітлюється у працях сучасних дослідників В.Кременя, В.Ткаченка «Україна: шлях до себе» та «Україна: альтернативи поступу». Політико-адміністративний устрій, форми політичної і соціальної опозиції імперському режиму, а також модернізаційні процеси в економіці та соціальній сфері розкриті у 1,2,3 розділах частини 3-ї підручника В.Литвина та праці В.Сарбея «Національне відродження України».

Слід також проаналізувати стан українського національно-політичного руху та його основні течії в Україні на початку ХХ ст. Тут варто звернутися до програмних та довідкових матеріалів політичних партій України у збірнику В.Шевченка «Українські політичні партії кінця ХІХ початку ХХ ст.». К. 1993, та «Нові політичні партії України». А. Слюсаренка та М. Томенка.

Питання щодо участі України у Першій світовій війні краще вивчати за монографією П.Притуляка «України і Брестський мир», розділ перший. К. 2004 р.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]