Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Частина 2.doc
Скачиваний:
80
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
3.15 Mб
Скачать

2.1.2. Стабілітрони і схеми стабілізації напруги.

Стабілітрони (діоди Зенера) – різновиди діодів, призначених для стабілізації напруги. В цих діодах знаходить корисне використання небезпечне для звичайних діодів явище електричного пробою. Нормальним режимом роботи стабілітронів є робота при зворотній напрузі, яка відповідає відновлюваному електричному пробою n-p переходу. Як напівпровідниковий матеріал в стабілітронах використовується кремній, що зумовлене більш високою його температурною стабільністю. В стабілітронах p і n області мають підвищений вміст домішок, що зумовлює тонкий і яскраво виражений n-p перехід, в якому швидко розвивається і встановлюється електричний пробій. Пробій настає при порівняно низькій і приблизно постійній (для кожного типу стабілітрону) зворотній напрузі. Типова вольт-амперна характеристика стабілітрона показана на рис. 2.6.

П рямий струм (1) в залежності від напруги змінюється, як у будь-якого звичайного діода, за експоненціальним законом. Вітка зворотного струму характеризує зворотний режим стабілітрону. Вона має вид прямої вертикальної лінії, що проходить майже паралельно осі струмів. Тому при зміні в широких межах струму падіння напруги на стабілітроні практично не змінюється. Ця властивість стабілітронів і дозволяє використовувати їх як стабілізаторів напруги. Отже робочою ділянкою стабілізації є діапазон зміни зворотного струму від Іmin до Imax (рис. 2.6).

Оскільки електричний пробій настає при низький зворотній напрузі, потужність, яка виділяється в n-p переході навіть при значних зворотних струмах незначна, що запобігає тепловому (незворотному) пробою. Перевищення гранично допустимої зворотної напруги стабілітрона призводить, як і в звичайних діодах, до виходу приладу з ладу.

Основними параметрами кремнієвих стабілітронів є:

  • Напруга стабілізації Uст – падіння напруги на стабілітроні в області стабілізації при номінальному значенні струму.

  • Мінімальний струм стабілізації Іст.min – таке значення струму через стабілітрон, при якому виникає стійкий пробій.

  • Максимальний струм стабілізації Іст.max – найбільше значення струму через стабілітрон, при якому потужність, що розсіюється на стабілітроні, не перевищує допустимого значення.

  • Диференціальний опір rd – відношення приросту напруги на стабілітроні до приросту струму в режимі стабілізації – rd = U / І.

Величина rd характеризує міру стабільності напруги стабілізації при зміні струму пробою.

  • Максимальна потужність розсіювання Рmах – найбільша потужність, що виділяється в n-p переході, при якій не виникає тепловий пробій переходу.

  • Температурний коефіцієнт напруги стабілізації αст – відношення відносної зміни напруги стабілізації до абсолютної зміни температури навколишнього середовища (% / град) – αст = Uст / (Uст ·T).

Н айбільш проста, і досить поширена схема стабілізації постійної напруги на кремнієвому стабілітроні наведена на рис. 2.7. В цій схемі стабілітрон включається в зворотному напрямку паралельно навантаженню. Послідовно стабілітрону і навантаженню включений баластний (обмежувальний) резистор Rб. На цьому резисторі сумується падіння напруги, зумовлені струмами Іст і Ін. Схема являє собою дільник напруги, що складається з резистора Rб і стабілітрона VD. При зміні напруги живлення Uвх напруга на стабілітроні і на навантаженні Rн змінюється незначно, в чому і виражається стабілізуюча дія схеми.

Опір резистора Rб для вибраного режиму стабілізації визначається з співвідношення:

Uн + (Іст + Ін) Rб = Uвх.

Звідки:

Rб = (UвхUн) / (Іст + Ін).

Дві з можливих схем стабілізатора змінної напруги на кремнієвих стабілітронах наведена на рис. 2.8.

В схемі рис. 2.8-а напруга мережі через відповідний трансформатор надходить в схему, що складається з резистора Rб і зустрічно включених стабілітронів VD1 і VD2. Змінна напруги обмежується на рівні напруги стабілізації U стабілітронів VD1 і VD2.

а) б)

Рис. 2.8.

В схемі рис. 2.8-б замість двох стабілітронів використаний один двосторонній стабілітрон VD1. Двосторонній стабілітрон – це два імпульсних стабілітрона, включених зустрічно. Стабілітрони зазвичай однакові, що призводить до симетричної ВАХ. Двосторонній стабілітрон частіше називають двоанодним. Головна особливість полягає в тому, що його можна включати в схемі незалежно від полярності. Стабілітрони однієї і тієї ж марки можуть бути як двосторонніми, так і односторонніми, наприклад, КС162, КС168, КС133 та ін. бувають в залізних корпусах (або в склі) і вони односторонні, а бувають в пластмасі зазвичай червоного кольору – двоанодні.

Внаслідок такого включення двох стабілітронів або одного двостороннього на виході отримується напруга Uвих трапецеїдальної форми (рис. 2.9). При зміні величини вхідної напруги амплітуда вихідної напруги залишається постійною, а діюче значення міняється незначно за рахунок деякої зміни площі трапецій.