Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Частина 2.doc
Скачиваний:
80
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
3.15 Mб
Скачать

2.1.1. Випрямляючі діоди

У випрямлячах змінної напруги1 найбільше застосування знаходять германієві і кремнієві напівпровідникові діоди. Основними методами отримання n-p переходів для випрямляючих діодів є сплавлення і дифузія.

Електронно-дірковий перехід утворюється вплавлянням алюмінію в кремній. Пластинка кремнію з n-p переходом припаюється до кристалоутримовача, що є одночасно і основою корпусу діода. До кристалоутримовача приварюється корпус зі скляним ізолятором, через який проходить алюмінієвий вивід.

У дифузійних діодах n-p перехід створюється при високій температурі дифузією домішку в кремній або германій з середи, що містить пари домішкового матеріалу. Конструкції дифузійних і сплавних випрямляючих діодів аналогічні. Малопотужні випрямляючі діоди мають відносно невеликі габарити і масу і за допомогою гнучких виводів монтуються в схему. У потужних діодів кристалоутримовач являє собою масивну тепловідводну основу з гвинтом і пласкою зовнішньою поверхнею для забезпечення надійного теплового контакту із зовнішнім тепловідводом. Між кристалом і основою звичайно вміщують пластинку з вольфраму або ковару, що має приблизно такий же коефіцієнт лінійного розширення, як і матеріал кристала. Це сприяє зменшенню механічних напружень в кристалі при зміні температури.

Випрямляючи стовпи являють собою кілька спеціально підібраних діодів, сполучених послідовно і залитих епоксидною смолою.

Робота напівпровідникового випрямляючого діода заснована на властивості n-p переходу пропускати струм тільки в одному напрямі. Схема кола для випрямлення змінного струму показана на рис. 2.2, на якому умовне позначення випрямляючого діоду нанесено на р-п структуру. На умовному позначенні діоду сторона трикутника, від якої є вивід, називається анодом, а протилежний їй кут – катодом. Аноду відповідає p-область, а катоду – п-область діода.

Рис. 2.2.

Коли до діода надходить півхвиля додатної полярності (на аноді – «+», на катоді – «–»), висота потенціального бар’єру переходу знижується (кажуть n-p перехід зміщується в прямому напрямку), носії зарядів – дірки із p-області і електрони із п-області легко долають цей бар’єр і забезпечують протікання прямого струму в колі (іпр). При цьому на навантаженні Rн утворюється напруга у вигляді додатної півхвилі.

При появі на діоді від’ємної півхвилі (на аноді – «–», на катоді – «+») сумарне електричне поле на р-п переході (потенціальний бар’єр і зовнішня напруга) збільшується, що перешкоджає проходженню зарядів через р-п перехід. Струм в навантаженні дорівнюватиме незначному зворотному струму (ізв), зумовленого дрейфовим струмом через р-п перехід, а напруга на навантаженні буде близькою до нуля.

При порівнянні типових ВАХ германієвого і кремнієвого діодів можна відзначити, що кремнієві діоди мають значно менші зворотні струми при однаковій напрузі, ніж германієві; допустима зворотна напруга кремнієвих діодів може досягати 1000...1500 В, в той час як у германієвих вона знаходиться в межах 100...400 В; кремнієві діоди працюють в діапазоні температур –60...+150 С, а германієві – в межах –60...+85 С; потужність, що розсіюється всередині германієвого діода в 1,5–2 рази менша. Останнє пояснюється тим, що у германієвих діодів можна отримати величину опору в прямому напрямку в 1,5–2 рази меншу, ніж у кремнієвих, при однаковому струмі навантаження, а отже і пряме падіння напруги у германієвих діодів менше, ніж у кремнієвих. В зв’язку з цим у випрямляючих пристроях низьких напруг доцільніше застосовувати саме германієві діоди.

До основних параметрів випрямляючих діодів відносяться:

  • Середній прямий струм – середнє за період значення прямого струму.

  • Максимально допустимий середній прямий струм.

  • Середній випрямлений струм – середнє за період значення випрямленого струму, що протікає через діод з урахуванням зворотного струму.

  • Максимально допустимий середній випрямлений струм.

  • Постійна пряма напруга – значення постійної напруги на діоді при заданому постійному прямому струмі.

  • Середня пряма напруга – середнє за період значення прямої напруги при заданому середньому значенні прямого струму.

  • Постійна зворотна напруга – значення постійної напруги, що прикладена до діоду в зворотному напрямку.

  • Максимально допустима постійна зворотна напруга.

  • Максимально допустима імпульсна зворотна напруга.

  • Постійний зворотний струм – значення постійного струму, що протікає через діод в зворотному напрямку при заданій зворотній напрузі.

  • Середній зворотний струм – середнє за період значення зворотного струму.

В схемах випрямовуючих приладів при необхідності отримати випрямлений струм, що перевищує допустиме значення для одного діода, застосовують паралельне включення однотипних діодів. При цьому, щоб через діоди протікали однакові струми, послідовно з ними включаються додаткові резистори Rдод з опором в декілька Ом (рис. 2.3). Це дозволяє штучно зрівняти прямі опори віток з діодами, власні опори яких для різних екземплярів діодів можуть суттєво відрізнятись.

У високовольтних колах використовується послідовне з’єднання діодів (рис. 2.4.). При такому з’єднані напруга розподіляється між всіма діодами. Для вирівнювання зворотних опорів діодів паралельно кожному з них включається шунтуючий 1 резистор з опором в декілька сотень кОм.

В швидкодіючих імпульсних схемах з часом перемикання меншим за 1 мкс доводиться враховувати інерційність процесів вмикання і вимикання діодів, тобто часом відновлення високого зворотного опору при зміні полярності прикладеної напруги з прямої на зворотну. Це зумовлено ємністю між електродами діоду і накопиченням заряду в його катодній частині – носії заряду не встигають рекомбінувати, амплітуда зворотного струму збільшується, і діод втрачає на деякий час випрямляючі властивості.

Робота діода в імпульсному режимі, зокрема схема включення і вид вхідного імпульсу напруги (Uвх(t)) та струму через діод (I(t)), ілюструє рис. 2.5.

а) б) в)

Рис. 2.5.

Під дією вхідного імпульсу додатної полярності Uпр через діод протікає прямий струм Іпр, величина якого визначається амплітудою імпульсу напруги, опором навантаження і опором відкритого діода. При зміні вхідної напруги на зворотну Uзв в перший момент відбудеться різке збільшення зворотного струму до І1 і лише з часом цей струм зменшиться до сталого значення Ізв. Це явище пов’язане зі специфікою роботи n-p переходу і є виявом так званого ефекту накопичення. Сутність цього ефекту складається в наступному. Під час протікання прямого струму через n-p перехід здійснюється інжекція носіїв. Внаслідок інжекції в безпосередній близькості до переходу створюється концентрація неврівноважених неосновних носіїв. Чим вища концентрація неосновних носіїв, тим більший зворотний струм. Час життя неврівноважених носіїв обмежений – поступово їх концентрація зменшується як за рахунок рекомбінації, так і за рахунок відходу через n-p перехід. Тому через деякий час (τв на рис. 2.5-в) неврівноважені неосновні носії зникнуть і зворотний струм відновиться до нормального значення Iзв.

Для роботи в імпульсних режимах використовують імпульсні діоди, в яких за рахунок конструктивно-технологічних заходів, зменшується бар’єрна ємність і скорочується час життя неврівноважених носіїв заряду в області n-p переходу. Переважно це діоди точкового типу.

Основною характеристикою імпульсних діодів є їх перехідна характеристика. Вона відображає процес відновлення зворотного струму і зворотного опору діода при дії на нього імпульсної напруги зворотної полярності (див. рис. 2.5-в).

Основні параметри діодів, що працюють в імпульсному режимі:

  • Час відновлення зворотного опору τв – інтервал часу від моменту проходження струму через нуль після перемикання діода із заданого прямого струму в стан заданої зворотної напруги до моменту досягнення зворотним струмом заданого низького значення.

  • Заряд перемикання Qпк – частина накопиченого заряду, що витікає у зовнішнє коло при зміні напряму струму з прямого на зворотний.

  • Загальна ємність Сд – ємність, виміряна між виводами діода при заданих напрузі зміщення і частоті.

  • Імпульсна пряма напруга Uпp.і – пікове значення прямої напруги на діоді при заданому імпульсі прямого струму.

  • Імпульсний прямий струм Іпр– пікове значення імпульсу прямого струму при заданій тривалості, скважності і формі.

Для імпульсних діодів вказують також величину постійної прямої напруги Uпp при протіканні постійного струму Іпр і величину зворотного струму Ізв при заданій величині зворотної напруги Uзв. Граничні режими визначаються величиною максимально допустимої постійної зворотної напруги Uзв.max, максимально допустимою величиною імпульсної зворотної напруги Uзв.і.max, а також величинами максимально допустимого постійного прямого струму Іпр.max і максимально допустимого імпульсного прямого струму Iпр.і,max.

Імпульсні діоди широко застосовуються в імпульсних схемах самого різного призначення, зокрема в логічних схемах електронних цифрових обчислювальних машин.