Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Частина 2.doc
Скачиваний:
80
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
3.15 Mб
Скачать

4.6.1. Тригери.

Тригер (бістабільний мультивібратор) − це цифровий автомат, що має кілька входів і два виходи, за допомогою якого можна запам’ятовувати, зберігати і зчитувати двійкову інформацію. Він має два стійких стани рівноваги: один із стійких станів приймається за логічну 1, а інший – за логічний 0.

Т ригер − один з базових (основних) елементів цифрової техніки, який можна віднести послідовнісних пристроїв. Деякі дослідники включають тригер в 100 великих винаходів.

Тригер не є логічним елементом першого рівня, оскільки сам складається з логічних елементів першого рівня − інверторів або логічних вентилів. По відношенню до логічних елементів першого рівня тригер є логічним пристроєм другого рівня.

В схемному відношенні тригер уявляє собою два найпростіших інвертора з логікою АБО або І на вході і з взаємно зворотними додатними зв’язками, наявність яких призводить до того, що в стійкому стані один транзистор підсилювача відкритий, а інший закритий. Сигнали, що знімаються з виходів тригера, мають два рівня постійної напруги: верхній і нижній. При дії керуючих сигналів, що подаються на входи, тригер стрибкоподібно переходить з одного стійкого стану рівноваги в інше.

Найпростіший тригер може бути виконаний на двох логічних елементах АБО–НЕ. Схема такого тригера (а) і його умовне позначення (б) наведені на рис. 4.47.

В статичному стані тригер можна розглядати як елемент запам’ятовування двійкових кодів 1 і 0. Так коду 1 відповідає стан тригера, коли транзистор VT1 (див. рис. 4.48) закритий і на його колекторі висока напруга, а транзистор VT2 відкритий і на його колекторі низька напруга (коду 0 відповідає протилежний стійкий стан тригера). Введення в тригер двійкових цифр проводиться по колам встановлення одиниці S і встановлення нуля R. За допомогою цих кіл тригер переводиться з одного стійкого стану в інший. Додатні керуючі сигнали встановлення тригера в нульовий і одиничний стан подаються на бази транзисторів VT1 і VT2.

Якщо тригер знаходиться в стані 0, то при подачі сигналу «Вст. 1» на базу транзистора VT2 він відкривається, потенціал на його колекторі знижується, що в свою чергу викликає закриття транзистора VT1. Після закінчення перехідних процесів тригер виявляється в стані 1. В цьому стані він буде знаходитись доки не надійде сигнал «Вст. 0». Отже при почерговій подачі сигналів «Вст. 1» і «Вст. 0» тригер послідовно переключається з одного стійкого стану в інший.

Закони функціонування тригерів задаються таблицями переходів, в якій відображується стан тригера під час надходження синхросигналу (момент часу t) і після надходження синхросигналу (момент часу t + 1) (див. табл. 4.10), або аналітично.

Тригер, представлений на рис. 4.48, може бути виконаний на елементах АБО–НЕ. Для цього необхідно вказані елементи з’єднати, як показано на попередньому рис. 4.47. Такий тригер називається асинхронним RS-тригером. Він уявляє собою елементарний кінцевий автомат, що функціонує відповідно таблиці переходів.

При одночасному надходженні сигналів на входи R і S (R =1, S =1) на прямому і інверсному виходах (Q і ) встановлюється нульовий сигнал. Тригерна схема перетворюється в два незалежних інвертора і при переході до зберігання інформації (R = 0, S = 0) тригер може встановитись в будь-який стан. Тому така комбінація вхідних сигналів заборонена.

Таблиця 4.10.

Таблиця переходів RS–тригера

t

t + 1

Коментар

R

S

Q

0

0

0/1

Зберігання 0 або 1

0

1

1

Встановлення 1

1

0

0

Встановлення 0

1

1

Заборонена комбінація1

Аналітично функціонування RS-тригера можна описати рівнянням , причому S(t R(t) = 0.

За способом роботи з сигналами розрізняють асинхронні, синхронні і змішані тригерні схеми, статичні та динамічні.

Асинхронний тригер змінює свій стан безпосередньо в момент появи відповідного інформаційного сигналу.

Синхронні тригери реагують на інформаційні сигнали тільки за наявності відповідного сигналу на так званому вході синхронізації С (від англ. Clock). Цей вхід також позначають термінами «строб», «такт».

Змішана тригерна схема має частину входів синхронного встановлення стану тригера і частину входів асинхронного встановлення.

Динамічний тригер являє собою систему, один із станів якої (одиничний) характеризується наявністю на виході безперервної послідовності імпульсів певної частоти, а інший – відсутністю вихідних імпульсів (нульовий). Зміна станів проводиться зовнішніми імпульсами. Динамічні тригери в даний час використовуються рідко.

До статичних тригерів відносять пристрої, кожен стан яких характеризується незмінними рівнями вихідної напруги (вихідними потенціалами): високим – близьким до напруги живлення і низьким – близько нуля. Статичні тригери за способом подання вихідної інформації часто називають потенційними.

Статичні тригери в свою чергу поділяють на однотактні (одноступеневі) і двотактні (двоступеневі).

У однотактному тригері є один ступінь запам’ятовування інформації, а в двотактному − два таких ступеня. Спочатку інформація записується у перший ступінь, а потім переписується в другий і з’являється на виході (зазвичай двоступеневі тригери застосовуються в схемах, де логічні функції входів тригера залежать від його виходів, щоб уникнути часових перегонів). Двоступеневий тригер позначають ТТ.

Т ригер може бути оснащений лічильним входом Т. При надходженні сигналу на цей вхід тригер змінює будь-який свій стан на протилежний. На рис. 4.49 наведена часова діаграма, що пояснює роботу тригера з лічильним входом. З цієї діаграми видно, що при роботі в лічильному режимі тригер є дільником частоти, оскільки період T1 зміни вихідного сигналу вдвічі більше періоду T зміни вхідного сигналу. Сигнали, що знімаються з обох виходів тригера, інверсні.

По структурній побудові виокремлюють однотактні (тригери-клямки) і двотактні тригери.

В інтегральних системах елементів тригер і схема, що керує його входами, виконується у вигляді конструктивно закінченого модуля.

За функціональними можливостями тригери поділяють на класи:

  • з роздільним установкою стану 0 та 1 (RS-тригери). Якщо тригер є синхронним − додається вхід синхронізації C;

  • універсальні (JK-тригери);

  • з прийомом інформації по одному входу D (D-тригери, або тригери затримки);

  • з лічильним входом Т (Т-тригери).

Кожен тип тригера має власну таблицю переходів (таблицю істинності).

На рис. 4.50 показана загальна форма умовного позначення тригерів: а) – синхронний однотактний тригер із асинхронними входами S і R; б) – синхронний двотактний тригер із асинхронними входами і .

Символи Т і ТТ позначають відповідно однотактний і двотактний тригери. Якщо тригер має вхідну логіку, що керує занесенням в нього інформації, то в прямокутнику, що зображує тригер, виділяється ліве додаткове поле, в якому відмічаються функціональні призначення інформаційних вхідних сигналів. Додаткове поле може бути розділено на асинхронну та синхронну частини. В першій проставляють символи R і Sвходи асинхронного встановлення тригера в стани 1 і 0; в другій – на місцях символів X1 і X2 можуть бути показані такі типи входів:

  • S (від англ. Set, встановити) − вхід роздільного встановлення тригера в стан 1в RS-тригері;

  • R (від англ. Reset, скидання) − вхід роздільного встановлення тригера в стан 0 в RS-тригері;

  • J (від англ. Jump, стрибок) − вхід синхронного встановлення в «1» в універсальному JK-тригері;

  • К (від англ. Kill, вбити) − вхід синхронного встановлення в «0» в універсальному JK-тригері.

Крім того, можливі такі входи:

  • Т (від англ. Toggles, переключити) − лічильний вхід в Т-тригері;

  • С (від англ. Clock, час) вхід синхронізуючого сигналу. При тактуванні по фронту він часто позначається стрілкою: стрілка всередину – тактування по передньому фронту, назовні − по задньому.

  • D (від англ. Delay, затримка) − вхід в D-тригері;

  • E або EN (від англ.Enable, дозвіл) − додатковий асинхронний керуючий вхід для дозволу прийому інформації (іноді використовують букву V).

Входи J, К, Т, D завжди синхронні, тобто тактуються синхронізуючим сигналом на вході C. ліній. Входи S і R присутні не тільки в RS-тригерах, але і в інших типах тригерів, де призначені, в основному, для асинхронного скидання тригера в 0 або установки в 1.

У деяких тригерних пристроях зустрічаються інверсні входи. Як і інверсний вихід, на позначенні тригера інверсний вхід містить кружок, а відповідна йому буква надкреслена (див. рис. 4.50-б). Так, наприклад, вхід Cвхід синхронізації; відсутність кружка на вході C вказує, що прийом інформації здійснюється при C = 1 (під дією сигналу 1); кружок на вході C – прийом інформації здійснюється при C = 0 (під дією сигналу 0).

Стан тригера визначається сигналом Q на виході тригера (або сигналом на його інверсному виході). Можливий індекс біля букви означає стан до подачі сигналу (t) або після подачі сигналу (t +1).