Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Частина 2.doc
Скачиваний:
80
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
3.15 Mб
Скачать

4.6.1.1. Синхронний однотактний rs–тригер.

Н а рис. 4.51 наведена схема (а) і умовне позначення (б) синхронного однотактного RS-тригера, виконаного на елементах І–НЕ. Елементи 1 і 2 утворюють схему вхідної логіки RS-тригера, побудованого на елементах 3 і 4. Такі RS-тригери мають інформаційні входи R і S і вхід синхронізації С. Крім того, тригер може мати асинхронні входи і . В цьому випадку його функціонування здійснюється або під дією сигналів, що надходять на несинхронізовані входи при відсутності синхронізуючого сигналу (С = 0), або під дією сигналів, що надходять на синхронізовані входи. В останньому випадку на несинхронних входах повинні бути сигнали, які не впливають на стан схеми,  в даному  випадку  – = =1.

Вхідна інформація, що представлена в парафазному коді, заноситься в синхронний однотактний RS-тригер через елементи вхідної логіки 1 і 2 в момент t надходження імпульсу синхронізації. При С = 0 тригер буде знаходитись в режимі зберігання. При відсутності імпульсу синхронізації тригер може бути встановлений в стан 0 через одночасну подачу на несинхронізовані входи сигналів  = 0,  = 1.

Таблиця 4.11.

Таблиця переходів RS-тригера, побудованого на елементах І–НЕ, для синхронних входів R і S.

t

t +1

Коментар

C

R

S

Q

0

*

*

Q(t)

Зберігання 0 або 1

1

0

0

Q(t)

Зберігання 0 або 1

1

0

1

1

Встановлення 1

1

1

0

0

Встановлення 0

1

1

1

Заборонена комбінація

* – будь-яке значення

4.6.1.2. Синхронний двотактний rs–тригер.

При передачі інформації між тригерами, яка здійснюється за спільним синхросигналом, важливо, щоб інформація в наступний в ланцюгу тригерів елемент була передана до надходження іншої інформації з попереднього елемента. Короткочасну затримку інформації при передачі забезпечує двотактний принцип обміну інформацією. Схема тригера, побудованого за цим принципом, наведена на рис. 4.52-а (умовне графічне позначення – на рис. 4.52-б). Вона складається з двох однотактних RS-тригерів та інвертора в колі синхронізації. При надходженні на вхід RS-тригера синхроімпульсу С = 1 вхідна інформація заноситься тільки в перший однотактний RS-тригер, а другий тригер при цьому буде зберігати інформацію, що відноситься до попереднього періоду представлення. По закінченню дії імпульсу синхронізації (коли С = 0, а = 1) перший RS-тригер перейде в режим зберігання, а другий перепише з нього нове значення стану. На відміну від однотактних тригерів, які змінюють значення вихідного сигналу під час дії синхроімпульсу, двотактний тригер змінить свій стан тільки після закінчення дії імпульсу синхронізації. Тому з двотактних тригерів можна будувати схеми, що мають зв’язки між виходами одних тригерів і синхронними входами інших.

а) б)

Рис. 4.52.

Для встановлення тригера в стан 0 або 1 без використання синхроімпульсів в схему введені додаткові входи і несинхронізованого встановлення. Зв’язки з цими входами показані на рис. 4.52-а пунктиром.

Схеми RS-тригерів складають основу для побудови інших тригерних схем типу T-, D- і JK-тригерів.

4.6.1.3. Т-тригер.

Це тригер з лічильним входом (однорозрядний лічильник). Він може бути побудований з використанням двотактного синхронного RS-тригера. Т-тригер реалізує функцію виду

тобто одиничний вхідний сигнал Т повинен міняти стан тригера на протилежний, а нульовий – залишати стан тригера без змін.

а) б) в)

Рис. 4.53.

Схема двотактного несинхронного Т-тригера, утвореного з RS-тригера, наведена на рис. 4.53-а. В цій схемі надходження сигналу Т = 1 на вхід С призводить до запису в двотактний RS-тригер стану, протилежного попередньому. Сигнал на виході тригера зміниться тільки після завершення дії сигналу Т = 1, що виключає виникнення генерації в схемі із зворотнім зв’язком.

На рис. 4.53-б представлена схема синхронного двотактного Т-тригера, а на рис. 4.53-в – його умовне позначення. Одиничний вхідний сигнал Т уявляється високою напругою при С = 1. Запис інформації в тригер здійснюється при С = 1, причому зміна стану, як звичайно в двотактних тригерах, відбувається після закінчення дії імпульсу синхронізації С = 1. При Т = 1 стан тригера змінюється на протилежний, а при Т = 0 – не змінюється.

Часова діаграма роботи Т-тригера має вид, представлений на рис. 4.54.

Рис. 4.54.

Як видно з часової діаграми Т-тригер можна використовувати як асинхронний тригер з лічильним входом, якщо на інформаційний вхід Т подати константу 1, а логічну змінну подавати на вхід С.

Синхронні і асинхронні тригери з лічильним входом застосовуються в цифрових пристроях і мікропроцесорних системах для побудови схем лічильників.

4.6.1.4. D-тригер.

О дним з інтегральних тригерів, що має широке використання, є D-тригер з одним входом. D-тригер запам’ятовує стан входу і видає його на вихід. D-тригери мають, як мінімум, два входи: інформаційний вхід D і вхід синхронізації С. Найпростіший варіант побудови двотактного D-тригера показаний на рис. 4.55-а (його умовне позначення – на рис. 4.55-б). У деякий момент дискретного часу t під дією синхросигналу С інформація, що надходить на вхід D, приймається в RS-тригер, але на виході Q з’являється із затримкою на час дії синхросигналу, оскільки RS-тригер двотактний, тобто Q(t + 1) = D(t). Отже D-тригер може використовуватись як синхронний елемент затримки на один такт (на час дії одного синхросигналу). Часова діаграма, що ілюструє роботу D-тригера, наведена на рис. 4.56.

Рис. 4.56.

Особливістю схеми D-тригера є те, що на вхід безпосередньо RS-тригера інформація подається в парафазному коді, хоча на вхід D подається тільки пряме значення. Парафазний код утворюється штучно, за допомогою інвертора, що знаходиться в колі входу R, причому пряме значення подається на вхід S, а інвертоване – на вхід R, що забезпечую сприймання D-тригером як «нульового» сигналу, так і «одиничного».

D-тригер відповідає RS-тригеру, що працює тільки в режимі встановлення і зберігання, тобто або з комбінаціями сигналів R = 1 і S = 0, або з комбінаціями сигналів R = 0 і S = 1. Для керування зберіганням інформації використовується вхід С (режим занесення: С = 1; режим зберігання: С = 0). Режими «Встановлення в 1» і «Скидання в 0» відсутні.

4.6.1.5. JK-тригер.

Оскільки конструктору обчислювальної техніки можуть знадобитися тригери всіх трьох типів в тих чи інших кількостях, вигідніше виготовляти один тип універсального тригера, який можна використовувати як RS-, Т- або D-тригер. Розповсюдженим типом такого тригера в системах інтегральних логічних елементів є універсальний двотактний JK-тригер (рис. 4.57-а, -б).

а) б)

Рис. 4.57.

Входи J (від англ. Jump − стрибок) і K (від англ. Kill − вбити) відповідають входам S і R  RS-тригера, тобто сигнал 1 на вході J встановлює тригер в стан 1, а сигнал 1 на вході K встановлює його в стан 0 незалежно від попереднього стану. Але на відміну від RS-тригера в JK-тригері сигнали 1 можуть одночасно прийти на входи J і K. При цьому стан тригера завжди буде змінюватись на протилежний, тобто при J = K = 1 схема поводить себе як Т-тригер з лічильним входом.

Якщо на входах R і S RS-тригера поставити схеми 2І, що керуються виходами тригера Q і і вхідними сигналами K і J в рівняння RS-тригера (див. початок ч. 2, п. 4.6.1) замість S(t) доведеться підставити , а замість . Після відповідних спрощень (див. ч. 2, п. 4.3.6) отримується рівняння нового тригера: , при = =1 (тобто сигнали на несинхронізованих входах не впливають на стан тригера).

Сигнали J і K можуть бути результатом кон’юнкції кількох сигналів J = J1  J2  J3 і K K1  K2  K3. Крім того тригер має входи несинхронізованого встановлення  і , за допомогою яких при С = 0 тригер можна встановити в стан 1 через подачу сигналів  = 1,  = 0 або в стан 0 через подачу сигналів  = 0,  = 1.

Функціонування JK–тригера може бути описано таблицею переходів. Наводиться таблиця переходів (табл. 4.12) при = =1 під дією синхронізованих входів (С = 1).

JK-тригер зручний тим, що при різних варіантах підключення його входів можна отримати схеми, що функціонують як D-, T- і RS-тригери.

Таблиця 4.12.

Таблиця переходів JK-тригера.

t

t + 1

Коментар

J

K

Q

0

0

Q(t)

Зберігання 0 або 1

0

1

0

Встановлення 1

1

0

1

Встановлення 0

1

1

Інверсія стану

Дійсно, якщо об’єднати входи J і К і позначити їх Т, то JK-тригер перетворюється в Т-тригер (рис. 4.58-а – синхронний Т-тригер; рис. 4.58-б − асинхронний Т-тригер). Його рівняння:

а) б) в) г)

Рис. 4.58.

Інша трансформація (рис. 4.58-в), яка забезпечує те, що при подачі на вхід J сигналу D, а на вхід К – сигналу перетворює JK-тригер в D-тригер. Його рівняння: .

Пряма подача на вхід J сигналу S, а на вхід К сигналу R змушує працювати JK-тригер як RS-тригер (рис. 4.58-г).