Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Частина 2.doc
Скачиваний:
80
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
3.15 Mб
Скачать

4.4.1. Елементи ртл.

Резисторно-транзисторна логіка (РТЛ) – це технологія побудови логічних електронних схем на основі простих транзисторних ключів.

На рис. 4.15 представлені схема (а) та умовні позначення інвертора в системі DIN (б) і системі ANSI (в), який реалізує логічну функцію НЕ (заперечення), тобто у = f(х) =  . Транзистор включений за схемою із спільним емітером і працює в ключовому режимі. Колектор транзистора з’єднаний через резистор з шиною живлення (як правило +3,15 В), а емітер з корпусом. До бази підключений резистор, що є входом. При відсутності на вході цієї схеми сигналу (х = 0, рівень напруги близький до нуля) на виході її буде висока напруга (близька до напруги живлення), відповідна рівню логічної 1 (у = 1), оскільки в цьому випадку транзистор закритий, і, отже, його внутрішній опір великий. При подачі на вхід схеми напруги, відповідної рівню логічної 1 (х = 1), на виході її буде низька напруга, відповідна рівню логічного 0 (у = 0), оскільки в цьому випадку транзистор відкритий і опір його малий (практично відбудеться закорочування виходу на корпус).

                 а) б) в)

Рис. 4.15.

На рис. 4.16 наведена схема повторення (а) і її умовні графічні позначення в системі DIN (б) і системі ANSI (в). Схема реалізує операцію повторення, тобто y = f(x) = х.

а) б) в)

Рис. 4.16.

Транзистор VT1 включений за схемою із спільним колектором (емітерний повторювач), завдяки чому вихідний сигнал є повторенням вхідного сигналу, підсиленим за потужністю (див. ч. 2, п. 2.2.3).

На рис. 4.17 наведена схема (а) включення транзисторів в коло за схемою із спільним колектором. Це коло є повторювачем вхідного сигналу і застосовується в багатьох логічних схемах, здійснюючи операцію диз’юнкції вхідних сигналів (логічне додавання, операція АБО), тобто операцію y = f(x 1, x 2 , x 3 ) = x   x . На виході утвориться висока напруга, відповідна рівню логічної 1, якщо хоча б один із транзисторів буде відкритий, тобто на його вхід (базу) надійде висока напруга, відповідна рівню логічної 1. Наведені умовні позначення схеми 3АБО1 в системах DIN (б) та ANSI (в).

а) б) в)

Рис. 4.17.

На рис. 4.18 наведена схема 3АБОНЕ (а) і її умовні графічні позначення в системах DIN (б) та ANSI (в). Схема реалізує функцію y = f(x) =  , тобто відтворює диз’юнкцію для трьох змінних і отриманий результат інвертує. В цій схемі транзистори включені в коло за схемою із спільним емітером.

а) б) в)

Рис. 4.18.

Резисторно-ємнісна транзисторна логіка (РЄТЛ) аналогічна РТЛ, але в ній є конденсатори на входах, які пропускають тільки імпульси. Як правило передбачається можливість використовувати РЄТЛ-елемента як РТЛ. Таким чином чіткої межі між ними немає. Просто РЕТЛ більш «інтегрована».

До переваг РТЛ можна віднести конструктивну простоту та низьку вартість.

Як недоліки РТЛ відзначаються:

  • висока розсіювана потужність (як на включеному транзисторі так і на резисторах);

  • нечіткий рівень сигналів (рівень одиниці від ~ 0,9 В до напруги живлення);

  • вкрай низька швидкодія;

  • низька завадостійкість;

  • складність розробки;

  • низька навантажувальна здатність виходів (зазвичай не більше трьох входів інших елементів).

Після переходу на інтегральні мікросхеми РТЛ практично зникла і застосовується тільки в спеціальних цілях.