Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Частина 2.doc
Скачиваний:
80
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
3.15 Mб
Скачать

3.2.3. Зворотний зв’язок в підсилювачах.

Зворотний зв’язок в підсилювачах має місце тоді, коли весь сигнал або частина сигналу, що утворюється на виході підсилювача або окремого каскаду, передається на його вхід. Така передача може бути зумовленою:

  • фізичними властивостями і конструктивними особливостями транзисторів (зворотний зв’язок, що принципово властивий активним елементам схеми, називається внутрішнім зворотним зв’язком);

  • невдалим розташуванням і монтажем підсилювальних каскадів, коли паразитні ємнісні і індуктивні зв’язки створюють шлях для передачі сигналу з виходу на вхід (такі і взагалі будь-які зворотні зв’язки, що виникають всупереч бажанню конструктора, називають паразитними);

  • спеціальними колами, коли шлях для передачі частини сигналу з виходу підсилювача на його вхід навмисно створюється конструктором, щоб надати пристрою потрібні властивості. Такий зворотний зв’язок називають зовнішнім зворотним зв’язком.

При зворотному зв’язку результуючий сигнал на вході підсилювача складається з корисного сигналу від джерела і сигналу, що надходить з виходу підсилювача по колам зворотного зв’язку. Якщо при цьому сигнал, що передається на вхід з виходу співпадає за фазою з вхідним сигналом від джерела і результуючий сигнал збільшується, то зворотний зв’язок називається позитивним (додатним), в іншому випадку – негативним (від’ємним). Практично збігання або протилежність фаз можлива тільки в обмеженому діапазоні частот, оскільки фазові викривлення змінюються із зміною частоти. Отже зворотний зв’язок, від’ємний для одних частот, може перетворитись на додатний для інших. Коефіцієнт передачі кола зворотного зв’язку – β = Uзз/Uвих, де Uзз – частина вихідної напруги Uвих, що передається на вхід підсилювача1.

За допомогою зворотного зв’язку потрібного знаку початкові властивості підсилювача можна радикально змінювати. Зокрема, для покращання показників самих підсилювачів застосовується від’ємний зворотний зв’язок.

а) б)

Рис. 3.19.

Підсилювач, що охоплений зворотним зв’язком (а) і розгорнута схема підсилювача з від’ємним зворотним зв’язком (б) показана на рис. 3.19. Підсилювач, що охоплений зворотним зв’язком, можна уявити як власне підсилювач (без зворотного зв’язку) з коефіцієнтом підсилення К і чотирьохполюсник зворотного зв’язку, який має коефіцієнт передачі кола зворотного зв’язку β (рис. 3.19-а). Вони утворюють коло, яке називають петлею зворотного зв’язку.

Добуток βК називається коефіцієнтом зворотного зв’язку.

Визначимо зв’язок між коефіцієнтом передачі кола зворотного зв’язку β, коефіцієнтом підсилення безпосередньо підсилювача К і коефіцієнтом підсилення підсилювача із від’ємним зворотним зв’язком Kβ.

На рис. 3.19-б показана розгорнута схема підсилювача із від’ємним зворотним зв’язком за напругою. Для цієї схеми справедливі співвідношення:

або .

Підставляючи наведені величини у вираз для Kβ, отримаємо наступне:

Проаналізуємо отриману формулу.

Якщо βК = 0, зворотний зв’язок в підсилювачі відсутній, тобто Kβ = К.

При βК > 0 виникає від’ємний зворотний зв’язок. Він знижує загальний коефіцієнт підсилювача Kβ і покращує всі його характеристики, зокрема знижує власні завади.

При βК < 0 буде додатний зворотний зв’язок. В цьому випадку погіршуються всі характеристики підсилювача як такого і збільшуються коефіцієнт підсилення підсилювача.

Якщо βК = –1, зворотний зв’язок в підсилювачі буде критичний, Kβ → ∞ і підсилювач втрачає властивості підсилювача і набуває нову властивість генератора.

Розглядаючи власне підсилювач і зворотний зв’язок як два чотирьохполюсника, можна визначити схеми їх з’єднання відносно входу і виходу підсилювача: послідовна, паралельна, послідовно-паралельна і паралельно-послідовна.

Види зворотного зв’язку:

Рис. 3.20.

Послідовний зворотний зв’язок за струмом. Схематично послідовне з’єднання безпосередньо підсилювача і кола зворотного зв’язку (β-кола) показано на рис. 3.20 (послідовне з’єднання безпосередньо підсилювача і β-кола). Джерело вхідного сигналу, вхід безпосередньо підсилювача і вихід β-кола утворюють послідовне коло і, отже, напруга сигналу U'вх, що надходить на вхід безпосередньо підсилювача дорівнює алгебраїчній сумі напруги вхідного сигналу Uвх і напруги, що утворюється колом зворотного зв’язку Uзз. Вихід безпосередньо підсилювача, навантаження Rн і вхід β-кола також включені послідовно, і по цьому колу протікає струм Івих, від якого залежить напруга Uзз. При Rн = ∞, коли Івих = 0, Uзз = 0, тобто зворотний зв’язок зникає.

Паралельний зворотний зв’язок за напругою. Такий зворотний зв’язок показаний на рис. 3.21 (паралельне з’єднання безпосередньо підсилювача і β-кола).

Рис. 3.21.

Коло джерела вхідного сигналу, вхідні клеми безпосередньо підсилювача і вихідні клеми β-кола з’єднані також паралельно. В цьому випадку струм, що надходить на вхід безпосередньо підсилювача , дорівнює алгебраїчній сумі струму підсилюємого сигналу Івх і струму зворотного зв’язку Ізз. Вихід безпосередньо підсилювача, опір навантаження і вхід β-кола з’єднані паралельно, тому струм Ізз залежить від вихідної напруги Uвих і при закорочуванні навантаження (zн = 0) падає до нуля.

Послідовний зворотний зв’язок за напругою. На рис. 3.22 наведена схема з’єднання безпосередньо підсилювача і β-кола, при якому напруги Uзз і Uвх включаються у вхідне коло безпосередньо підсилювача послідовно (послідовно-паралельне з’єднання безпосередньо підсилювача і β-кола), а вихідне коло безпосередньо підсилювача, вхід β-кола і навантаження Zн з’єднані паралельно. При цьому Uзз залежить від вихідної напруги Uвих.

Рис. 3.22.

Паралельний зворотний зв’язок за струмом. На рис. 3.23 показана схема паралельно-послідовного з’єднання безпосередньо підсилювача і β-кола. Струм, що надходить на вхід безпосередньо підсилювача , складається із струму Івх від джерела вхідного сигналу та струму зворотного зв’язку Ізз (з відповідним знаком), оскільки вхідні клеми безпосередньо підсилювача і вихідні клеми β-кола з’єднані паралельно. Вихід безпосередньо підсилювача, вхід β-кола і навантаження Zн включені послідовно, в по цьому колу протікає струм Івих. Отже, в цьому випадку величина Ізз визначається вихідним струмом безпосередньо підсилювача Івих.

Рис. 3.23.

Приклади схемної реалізації β-кіл наведені на рис. 3.24.

Так на рис. 3.24-а показане утворення зворотного зв’язку за струмом. Вихідний струм, що проходить крім опора навантаження zн ще і через опір z1, створює на ньому падіння напруги, яке і є напругою Uзз. На рис. 3.24-б до послідовно з’єднаних опорів z1 і z2 прикладається вихідна напруга. Значення напруги зворотного зв’язку Uзз визначається співвідношенням опорів z1 і z2. На основі цих типових видів зворотного зв’язку можна створювати мішані види, наприклад, коли Uзз залежить і від вихідного струму, і від вихідної напруги (рис. 3.24-в).

а) б) в)

Рис. 3.24.