Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Частина 2.doc
Скачиваний:
80
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
3.15 Mб
Скачать

4.6.3.4. Реверсивний лічильник з послідовним переносом.

В реверсивному лічильнику передбачена спеціальна перемикаюча схема для переключення лічильника або в режим додавання, або в режим віднімання.

Рис. 4.69.

Схема трьохрозрядного асинхронного реверсивного лічильника наведена на рис. 4.69. В лічильнику використовуються JK-тригери. В залежності від режиму роботи в реверсивному лічильнику присутній один із двох постійних керуючих сигналів «Додавання» або «Віднімання». На вхід С першого розряду лічильника подається серія вхідних сигналів. Реверсування досягається тим, що в колах міжрозрядних зв’язків здійснюються передачі або сигналу переносу з прямих виходів Q i, або сигналу позичання з інверсних виходів тригерів на вхід С наступного (і + 1) тригера.

Вибір знаку операції «Лічба» визначається значенням сигналів на керуючих шинах «Додавання» або «Віднімання».

Для завдання початкового стану лічильника в ньому передбачені кола паралельного прийому інформації. На рис. 4.69 показано, по яких колах заноситься в лічильник початковий стан – для прикладу число 101. Оскільки це інверсні входи тригерів, то кодом, що надходить по інформаційним шинам Рі буде інвертований код потрібного числа – 010.

Умовне графічне позначення лічильника наведено на рис. 4.70.

В табл. 4.15 відображені стани реверсивного лічильника, що працює в режимі віднімання при початковому стані – 101 і надходженні серії з п’яти вхідних сигналів x ліч.

4.6.4. Накопичуючі суматори.

Розглянутий в ч. 2, п.п. 4.3.7, 4.5.4 суматор не має пам’яті, і тому після зняття сигналів з входів сигнали суми і переносу на виході також зникають.

Такі комбінаційні суматори використовують в тих випадках, коли після того як результат додавання з’явиться на виходах комбінаційних схем формування суми, є можливість запам’ятати його в окремому тригерному регістрі.

Швидкодія однорозрядного комбінаційного суматора характеризується часом встановлення вихідних сигналів суми і переносу після встановлення сигналів на входах суматора.

4.6.4.1. Однорозрядний накопичуючий суматор.

Це логічна схема, в якій вхідні сигнали хі, уі, рі-1 надходять на вхід почергово і накопичуються та зберігаються на виході після припинення подачі сигналів. Схема накопичуючого суматора будується на основі тригера з лічильним входом, що реалізує операцію додавання за модулем 2. Схема однорозрядного накопичуючого суматора приведена на рис. 4.71.

В цій схемі після встановлення тригера в стан 0 в момент часу t1 на лічильний вхід тригера надходить цифра першого доданку хі і запам’ятовується в ньому. В момент часу t2 на лічильний вхід тригера надходить цифра другого доданку уі , при цьому тригер реалізує функцію f1 = хі  уі . В момент часу t3 надходить цифра переносу з молодшого розряду р і–1 і після закінчення дії сигналу t3 (тригер двотактний) тригер реалізує функцію f2 = f1  рі–1 = хі  уі   рі–1 = si і зберігає отримане значення суми.

Рис. 4.71.

Сигнал переносу утворюється в момент часу t3. Якщо одне із значень хі або уі дорівнює 1, тобто при рі–1 = 1 повинен виникнути перенос на старший розряд, то цей перенос утворюється частиною І1 схеми І–АБО2. Якщо хі = уі = 1, то перенос утворюється частиною І2 схеми І–АБО2, на один з входів якої подається сигнал з інверсного входу тригера ( ), а на другий вхід – затримане додатковою схемою АБО значення другого доданку уі.

В суматорах накопичуючого типу при додаванні один з доданків зазвичай знаходиться в суматорі.

При подачі на вхід суматора коду числа утворюється сума цього числа з числом, що знаходилось в суматорі раніше. Накопичуючий суматор може по черзі сумувати будь-яку кількість чисел, що надходять на його вхід. Отримана сума зберігається і після зняття коду доданку.

Перевага накопичуючого суматора в порівнянні з комбінаційним полягає в простішій організації сумування послідовності доданків (ланцюжка – більше двох доданків) з накопиченням результату завдяки його здібності до накопичення. Недоліком – є необхідність двох тактів для утворення суми, що збільшує час виконання операції додавання.

Рис. 4.72.

Позитивні властивості суматорів накопичуючого і комбінаційного типів поєднує суматор комбінаційно-накопичуючого типу, в якому сигнал переносу утворюється комбінаційною схемою, а сума – на тригері з лічильним входом. Схема такого однорозрядного суматора наведена на рис. 4.72.

Треба враховувати, що сигнал переносу на виході суматора діє тільки до моменту встановлення результату сумування в тригері.