Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Частина 2.doc
Скачиваний:
80
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
3.15 Mб
Скачать

3.3.2.2. Мультивібратори.

Оскільки прямокутні імпульси мають широкий частотний спектр, тобто містять безліч гармонічних складових різних частот, генератори подібних коливань називають мультивібраторами (мульти – багато, вібратор – джерело коливань).

Мультивібратором є двокаскадний резистивний підсилювач із перехресними додатними зворотними зв’язками між каскадами: вихід одного каскаду з’єднаний із входом іншого і навпаки. При певних параметрах елементів схеми в ній виконуються умови самозбудження одночасно для багатьох частот, і вона працює як генератор. Мультивібратор, в обох плечах (каскадах) якого використані однакові елементи, називається симетричним.

Типова схема транзисторного мультивібратора наведена на рис. 3.73-а.

Схема не може знаходитись в стійкому стані, оскільки, якщо з будь-яких випадкових причин колекторний струм транзистора, наприклад, VT1 збільшився, то від’ємна напруга на його колекторі враз швидко зменшиться. Через конденсатор С1 додатний перепад напруги подається на базу транзистора VT2, що призведе до зменшення колекторного струму цього транзистора. Від’ємний перепад напруги із колектора транзистора VT2 передається через конденсатор С2 на базу транзистора VT1, колекторний струм якого ще більше посилиться. Процес розвивається лавиноподібно, доки транзистор VT2 не виявиться закритим. При цьому струм транзистора VT1 зросте настільки, що падіння напруги на резисторі RК1 дорівнюватиме напрузі живлення UК і подальше збільшення колекторного струму вже стає неможливим (режим насичення).

Після закінчення лавиноподібного процесу продовжується розряд конденсатора С1 по колу: права обкладинка С1, RБ2, UК, відкритий транзистор VT1, ліва обкладинка С1. На резисторі RБ2 виділяється напруга, що перевищує напругу живлення UК і прикладена «мінусом» до емітера, а «плюсом» до бази транзистора VT2. Ця напруга утримує транзистор VT2 в закритому стані. Одночасно заряджається конденсатор С2 по колу: +UК, ділянка емітер–база транзистора VT1, конденсатор С2, резистор RК2, –UК. На ділянці емітер–база транзистора VT1 виділяється напруга, прикладена «плюсом» до емітера і «мінусом» до бази цього транзистора, яка у міру зменшення зарядного струму конденсатора С2 зменшується.

                                           а)                                                                            б)

Рис. 3.73.

Оскільки в колі розряду конденсатора С1 є джерело напруги UК, після закінчення розряду повинен був би відбутися перезаряд конденсатора протилежною полярністю («плюсом» до лівою і «мінусом» до правої обкладинки). Однак цього не відбувається тому, що у міру експоненціального зменшення розрядного струму зменшується і додатна напруга на базі транзистора VT2, і в момент, коли конденсатор розрядиться, напруга на базі транзистора VT2 стане рівною нулю і з’явиться колекторний струм. При цьому від’ємна напруга на колекторі VT2 зменшиться і цей додатний перепад напруги через конденсатор С2 передається на базу VT1. Колекторний струм VT1 зменшиться і розвинеться лавиноподібний процес, в результаті якого VT1 закриється, а VT2 перейде в режим насичення. Таким чином, станеться перекидання схеми. Такий її стан буде утримуватись, доки в результаті розряду С2 знову не відкриється VT1 і т.д. Так відбуватиметься неперервна генерація імпульсів.

Графіки напруг на колекторах транзисторів UК1 і UК2 мають форму імпульсів, близьку до прямокутної (рис. 73-б); висота імпульсів приблизно дорівнює напрузі джерела живлення UК. Округлення фронтів вихідних імпульсів пояснюється падінням напруги за рахунок струму зарядки конденсаторів.

Частота коливань мультивібратора залежить від постійної часу кола розряду базового конденсатора τр = CRБ. Час розряду конденсатора від напруги UК до нуля в колі перезаряду складає 0,7τр. Тому період коливань несиметричного мультивібратора

Т = Т1 + Т2 = 0,7(С1 RБ2 + С2 RБ1),

а симетричного

Т = 1,4 С RБ.

Регулювання тривалості імпульсів досягається плавною або ступінчастою зміною значень RБ або С, тобто постійною часу розряду. Частота коливань мультивібратора може бути приблизно підрахована за формулою F = 1/Т.

В режимі синхронізації на автоколивальний мультивібратор подається зовнішня синхронізуюча напруга. При цьому мультивібратор буде переходити із одного стану в інший не під впливом власних параметрів, а під впливом зовнішньої синхронізуючої напруги. Для стійкої синхронізації період повторень імпульсів повинен бути дещо менший періоду власних коливань. Синхронізація необхідна для узгодження одночасної роботи кількох імпульсних пристроїв, для ділення частоти сигналів і т.д.