Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Частина 2.doc
Скачиваний:
80
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
3.15 Mб
Скачать

2.1.5. Інші види діодів

Фотодіод являє собою напівпровідниковий діод, зворотний струм якого залежить від освітленості n-p переходу. Фотодіод поєднує в собі переваги напівпровідникових приладів (малі маса і розміри, великий термін служби, низькі живильні напруги, економічність) з високою чутливістю.

Устрій фотодіода аналогічний устрою звичайного площинного напівпровідникового діода. Фотодіод зроблений так, що його n-p перехід однією стороною звернений до скляного вікна, через яке надходить світло, і захищений від впливу світла з інших сторін.

Фотодіод можна включати в схеми, як із зовнішнім джерелом живлення, так і без нього. Режим роботи фотодіода із зовнішнім джерелом живлення називають фотодіодним, а без зовнішнього джерела – вентильним.

При вентильному режимі у фотодіоді під дією світлового потоку виникає ЕРС, тому він не потребує стороннього джерела напруги.

При повному затемненні через фотодіод протікає невеликий зворотний струм насичення n-p (теменевий струм). Із зростанням світлового потоку – при освітленні фотодіода з’являється додаткове число електронів і дірок, внаслідок чого збільшується перехід неосновних носіїв заряду: електронів з р-області в n-область і дірок в зворотному напрямі. Це призводить до збільшення струму в колі фотодіода з активним опором навантаження. Відповідне зростання падіння напруги на цьому опорі можна вважати корисним сигналом, який сприймається наступними елементами деякої схеми.

Характерною особливістю робочої області вольт-амперних характеристик фотодіода є практично повна незалежність струму фотодіода від прикладеної напруги. Такий режим настає при зворотних напругах на діоді порядку 1 В. Оскільки теменевий струм малий, то відношення струму при освітленні до теменевого струму достатньо велике, що важливо при індикації освітлення.

Фотодіоди, як і приймачі променистої енергії інших типів (фотоелементи, фоторезистори, фотопомножовучі), знаходять широке застосування. Вони можуть використовуватися в фотометрії, фотоколометрії, для контролю джерел світла, вимірювання інтенсивності освітлення, прозорості середи, реєстрації і лічби ядерних часток, автоматичного регулювання в контролі температури і інших параметрів, зміна яких супроводжується зміною оптичних властивостей речовини або середи.

Випромінюючі діоди (світлодіоди) – це напівпровідникові діоди, в яких електрична енергія перетворюється в світлову (потік квантів світла). При зустрічі електронів і дірок їх заряди компенсуються (рекомбінують) і ці носії зарядів зникають. При рекомбінації виділяється енергія. У багатьох напівпровідників рекомбінація має невипромінюваний характер – енергія, що виділяється передається кристалічній решітці і далі перетворюється в тепло. Однак у деяких напівпровідників на основі карбіду кремнію (SiC), галію (Ga), миш’яку (As) рекомбінація є випромінювальною і супроводжується випромінюванням в інфрачервоній, видимій або ультрафіолетовій частинах спектру. Найбільше розповсюдження мають світлодіоди з жовтим, червоним, зеленим, синім кольором випромінювання. Створені зразки з перенастройкою кольору світіння.