Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Частина 2.doc
Скачиваний:
80
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
3.15 Mб
Скачать

2.2. Біполярні транзистори і їх використання в електронних пристроях

Транзистор (від англ. transfer – переносити і resistance – опір) – електронний напівпровідниковий прилад, який дозволяє керувати струмом, що протікає через нього, за допомогою прикладеної до додаткового електрода напруги. Зазвичай використовується для підсилення, генерування та перетворення електричних сигналів, зокрема, в логічних електронних схемах. У мікросхемах в єдиний функціональний блок об’єднані тисячі й мільйони окремих транзисторів.

Транзистори за будовою і принципом дії поділяють на два основних класи – біполярні та уніполярні. До кожного з цих класів входять численні типи транзисторів, що відрізняються за будовою і характеристиками.

В основі роботи біполярних транзисторів лежить інжекція неосновних носіїв заряду. Тому невід’ємною складовою частиною біполярного транзистора є n-p перехід. Назва «біполярний» підкреслює роль обох типів носіїв заряду (електронів та дірок) в роботі цього класу транзисторів: інжекція неосновних носіїв супроводжується компенсацією їх зарядів основними носіями.

Робота уніполярного транзистора основана на використанні тільки одного типа носіїв – основних (або електронів, або дірок). Основним способом руху носіїв є дрейф в електричному полі.

Для управління струмом у напівпровіднику при постійному електричному полі необхідно міняти або провідність напівпровідникової смуги, або її площу. На практиці використовують обидва способи, в основі яких лежить ефект поля. Тому уніполярні транзистори називають також польовими транзисторами. Смуга, по якій протікає струм, називають каналом. Звідки ще одна назва такого класу транзисторів – канальні транзистори.

В даний час в аналоговій техніці домінують біполярні транзистори (БТ) (міжнародний термін – BJT, bipolar junction transistor). Іншою найважливішою галуззю електроніки є цифрова техніка (логіка, пам’ять, процесори, комп’ютери, цифровий зв’язок і т. п.), де, навпаки, біполярні транзистори майже повністю витиснені польовими.

Предметом цього розділу є вивчення фізичних процесів у біполярних транзисторах, аналіз їх основних характеристик, схем включення та режимів роботи, ознайомлення з можливостями практичного застосування.

2.2.1. Устрій та принцип роботи біполярного транзистора.

Біполярний транзистор – це напівпровідниковий прилад, який має два зустрічно включених взаємодіючих n-p переходи. Основним елементом транзистора є кристал германія або кремнію, в якому створені три області з різним типом провідності (рис. 2.14). Дві крайні області завжди мають провідність однакового типу, протилежного типу провідності середньої області. Між середньою і крайніми областями і утворюються n-p переходи. Взаємодія переходів забезпечується тим, що вони розміщені достатньо близько один від одного – на відстані, що менша дифузійної довжини носіїв.

У реальних транзисторів площі обох n-p переходів суттєво відрізняється, що видно з рис. 2.14. Перехід n1-р має набагато меншу площу, ніж n2-р; крім того, в більшості транзисторів одна із крайніх областей (область з провідністю n1) легована домішками набагато більше, ніж область з провідністю n2.

Сильно легована область з провідністю n1 називають емітером, а область з провідністю n2 називають колектором. Відповідно розрізняють емітерний (n1-р) та колекторний (n2-р) переходи. Середній шар транзистора називають базою. Кожний із n-р переходів транзистора має донну та бокову частину.

Взаємодія між емітером та колектором забезпечується малою шириною бази. У сучасних транзисторів вона не перевищує 1 мкм, в той час як дифузійна довжина лежить у границях 5…10 мкм.

Основні властивості транзистора визначаються процесами в базі. Якщо база однорідна, то у ній є внутрішнє електричне поле і рух носіїв буде комбінованим: дифузія поєднується з дрейфом. Транзистори з однорідною базою називають бездрейфовими (або дифузійними), а з неоднорідною – дрейфовими. Останні найбільш поширені в інтегральних мікросхемах.

Т ранзистор, що зображений на рис. 2.14, характерний тим, що його крайні області (емітер та колектор) мають провідність n-типу, а середня область (база) – провідність р-типу. Транзистори з такою структурою називають n-р-n–транзисторами. У мікроелектроніці вони відіграють основну роль. Крім того використовуються транзистори, у яких емітер та колектор мають провідність р-типу, а база – провідність n-типу. Транзистори з такою структурою називають р-n-р–транзисторами. По принципу дії вони нічим не відрізняються від n-р-n–транзисторів, але їм властиві інші полярності робочих напруг, а також ряд кількісних особливостей. Транзистори р-n-р не мають у мікроелектроніці самостійного значення, тобто не використовуються замість n-р-n транзисторів у схемах одного і того ж класу. Але вони відкривають можливість комбінування n-р-n та р-n-р транзисторів в одній і тій же схемі. Така комбінація у деяких випадках забезпечує спрощення структури та оптимізацію параметрів відповідних схем. Транзистори n-р-n та р-n-р у таких схемах, а також самі схеми такого типа називають комплементарними (доповнюючими). Умовні позначення транзисторів обох типів наведена на рис. 2.15.

Маркування транзисторів складається з шести елементів.

Перший елемент (буквений або цифровий) означає вихідний матеріал, з якого виготовлений напівпровідниковий елемент транзистора: Г або 1 – германій, К або 2 – кремній, А або 3 - арсенід галію. Буквені позначення мають прилади, що працюють при понижених температурах (германієві – до –60, кремнієві – до –85°С), а цифрові – прилади, що працюють при підвищених температурах (германієві – до +70, кремнієві – до +120 C).

Другий елемент – буква Т – привласнюється всім транзисторам, за виключенням польових, у яких другим елементом є бук­ва П.

Третій елемент (цифровий) характеризує потужність і діапа­зон частот транзистора.

Четвертий і п’ятий елементи (цифровий) позначають порядковий номер розробки – від 01 до 99.

Шостий елемент (буквений) позначає різновид даної групи приладів, відмінний одним або кількома параметрами, що не є класифікаційними.

Принцип роботи транзистора заснований на управлінні струмами електродів підведеними до n-p переходів напругами. У загальному випадку ця залежність є складною, тому розглянемо роботу транзистора на спрощеній моделі n-p-n транзистора без урахування ряду чинників, що впливають на його властивості.

При відсутності напруг UБЕ і UБК на кожному з переходів (див. розділ 1.3, рис. 1.6) утворюється потенціальний бар’єр з різницею потенціалів U0. Полярності напруг, утворених на переходах, показані на рис. 2.16-а, а еквівалентна схема заміщення транзистора – на рис. 2.16-б.

а) б)

Рис. 2.16.

При підключенні зовнішнього джерела напруги UКБ до колекторного переходу (позитивним полюсом до колектора, негативним – до бази) напруга на переході «база-колектор» збільшиться до рівня (U0 + UКБ) і, оскільки зовнішнє поле співпадає з напрямом поля U0, цей перехід буде закритий. Колекторний струм при цьому визначається лише незначною дифузією вільних електронів з колектора в базу для підтримки рівня U0 потенціального бар’єра і складає в залежності від типу транзистора 0,1%…1% струму колектора при відкритому переході.

При підключенні зовнішнього джерела напруги UБЕ до емітерного переходу (позитивним полюсом до бази, негативним – до емітера) напруга на переході «емітер-база» зменшиться до рівня (UБЕ – U0), оскільки зовнішнє поле протилежне напряму поля U0. Звичайно |UБЕ| << |UКБ|. Коли прикладена напруга UБЕ перевищить рівень потенціального бар’єра U0, перехід «емітер-база» відкриється і через нього почне протікати струм емітера ІЕ. При цьому вільні електрони з області n емітера переходять в область р бази (інжекція електронів) і, оскільки геометричні розміри бази дуже малі, підпадають під дію напруги (U0 + UКБ) на колекторному переході, яка сприяє їх вільному переходу в область n колектора (екстракція електронів). Одночасно дірки бази будуть переходити в область емітера. Таким чином утворюється струм ІК.

Природно, що в області бази незначна частина вільних електронів дістанеться електрода бази і утворить струм бази ІБ. Очевидно, що чим менше товщина бази, тим менше ІБ і тим ближче величина ІК до величини ІЕ. Однак в будь якому випадку ІЕ = ІБ + ІК, або ІБ = ІЕІК, або ІК = ІЕІБ.

Отже, в n-p-n транзисторі при підключені до бази додатної відносно емітера напруги з’являється колекторний струм ІК, якщо до колектора прикладена відносно бази додатна напруга. Змінюючи значення напруги UБЕ і, отже, величину струму ІБ, можна змінювати значення ІК, що протікає в колекторному колі.

Аналогічні явища відбуваються в p-n-p транзисторі. Підключення зовнішніх джерел забезпечує включення емітерного переходу в прямому напрямку, а колекторного – в зворотному. Через емітерний n-p перехід здійснюється інжекція дірок з емітера в область бази. Одночасно електрони бази будуть проходити в область емітера. Оскільки в транзисторах концентрація носіїв зарядів в базі значно менша, ніж в емітері, то це призводить до того, що кількість дірок, інжектованих в базу, на багато перевищує кількість електронів, що рухаються в протилежному напрямку. Отже, майже весь струм через емітерний n-p перехід в p-n-p транзисторі зумовлений дірками. Потрапивши в базу, для якої дірки є неосновними носіями заряду, незначна частина дірок рекомбінує з електронами, утворюючи базовий струм ІБ. Переважна ж більшість дірок встигають пройти через тонкий шар бази, досягти колектора і потрапити під дію прискорюючого для них електричного поля колекторного переходу. В результаті екстракції дірки швидко втягуються із бази в колектор і беруть участь в утворені струму колектора.

Хоча електрони і дірки рухаються в протилежних напрямах, струми колах транзисторів обох типів мають один напрям, що збігається з напрямом руху носіїв позитивних зарядів – дірок. Якщо врахувати, що протилежний напрям руху електронів і дірок компенсується їх протилежним знаком, то при утворені струму в колах транзистора мова може йти не про різницю, а саме про суму електронної і діркової складових.

Для оцінки впливу струму ІЕ на струм ІК введено поняття коефіцієнта передачі за струмом в схемі із спільною базою. Саме ця схема показана на рис. 8.16-а, де обидві напруги (емітерна – UБЕ і колекторна – UКБ) подаються на емітер і колектор відносно бази. Величина  визначається при такій схемі включення за формулою  = ІК / ІЕ і завжди менша 1, оскільки колекторний струм є частиною емітерного. Чим «тонша» база, тим коефіцієнт передачі за струмом  ближчий до 1.

Якщо управляти базовим струмом ІБ, змінюючи додатну напругу UБЕ відносно емітера, забезпечуючи при цьому постійну додатну напругу UКЕ (така схема включення називається «схемою із спільним емітером»), то в цьому випадку можна записати ІБ = ІЕ – ІК = ІЕ(1 – ).

Ввівши позначення  = ІК / ІБ і поділивши обидві частини попереднього рівняння на ІК, отримуємо: 1 /  = (1 – ) / , звідки  =  / (1 – ).

Величина  = ІК / ІБ називається коефіцієнтом підсилення за струмом в схемі із спільним емітером. Очевидно, що при  < 1 завжди  > 1 і чим ближче  до 1, тим вище значення . В реальних конструкціях біполярних транзисторів  = 0,95…0,995, що забезпечує  = 20…1000.